Ηλεκτρονική Έκδοση

Με βάση τις καταγγελίες Γεωργαντά

Ποινική δίωξη σε βάρος του επικεφαλής στην ΕΛΣΤΑΤ

Η Ζωή Γεωργαντά μιλά στο Enet.gr για την υπόθεση που είχε αποκαλύψει στην «Ε» το 2011

Τελευταία ενημέρωση:

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, και δύο ακόμη μελών της διοίκησης, άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, μετά από παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων, για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου. Συνέντευξη της Ζωής Γεωργαντά στο Enet.gr

Η προκαταρκτική έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων βασίστηκε σε καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία είχε μιλήσει για συνειδητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2009, με απώτερο στόχο την προσφυγή της Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η δίωξη αφορά επιπλέον τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνο Μορφέτα και την προϊστάμενη της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών Ασπασία Ξενάκη. Σε βάρος του Α.Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και σε βαθμό πλημμελήματος, για παράβαση καθήκοντος.

Η Ζωή Γεωργαντά είχε ισχυριστεί ότι μέσω μη αποδεκτής μεθοδολογίας το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά  - αποτυπώθηκε από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4% - προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μάλιστα, η Ζ.Γεωργαντά έχει υποστηρίξει ότι η μεθοδολογία υιοθετήθηκε μετά από σχετική προτροπή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η μεγάλη σε όγκο δικογραφία σε ειδικό ανακριτή, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο. Συγχρόνως, ζητούν να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπιστούν τα πρόσωπα αυτά, καθώς και να αναζητηθεί αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Πριν από ένα χρόνο, η δικογραφία είχε αποσταλεί στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο πολιτικών ευθυνών του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Δεν είχαν προκύψει αντίστοιχα στοιχεία, με αποτέλεσμα να επιστραφεί η υπόθεση στο Εφετείο ώστε να συνεχιστεί η έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η «Ε» το Σεπτέμβριο του 2011.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

 

Για το ίδιο θέμα
Στη Βουλή η τροπολογία για την «καρατόμηση» στην ΕΛΣΤΑΤ
Ζητούν εξηγήσεις για το έλλειμμα
Εισαγγελική παρέμβαση για την ΕΛΣΤΑΤ μετά το δημοσίευμα της «Ε»
Μηνυτήρια αναφορά για τα στοιχεία του ελλείμματος από τον ΔΣΑ
Καρατόμηση διά χειρός Βενιζέλου
Πηγές: Ελευθεροτυπία, ΑΜΠΕ
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

5 σχόλια

1 Ο/Η Γιώργος Σ. έγραψε: (πριν 7 έτη)
Το έλλειμμα 12% περιλαμβάνει τα κρυμμένα 5 δις των νοσοκομείων; Πολύ θράσος έχουν όσοι υποστηρίζουν ότι η νέα ανεξάρτητη αρχή ΕΛΣΤΑΤ μαγείρεψε τα οικονομικά στοιχεία και όχι η προηγούμενη στατιστική υπηραεσία των εγκαθέτων του γαλάζιου υπ.οικ.!
2 Ο/Η Μιχ έγραψε: (πριν 7 έτη)
Τα στοιχεία της ΕΣΤΑΤ δεν αμφισβητούνται από κανένα επίσημο φορέα Ελληνικό ή Ευρωπαικό.
Αμφισβητούνται όμως από κάποιυς που δεν είναι σε θεση να ελέγξουν έγκαιρα ούτε πότε δημιουργήθηκε ένα αρχείο σε ένα Η/Υ.

ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ , ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ , ΤΕΤΟΙΟΙ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ..
3 Ο/Η Mick έγραψε: (πριν 7 έτη)
Εάν έστω και μια στο εκατομμύριο αληθεύει ότι ο στόχος ήταν η είσοδος της Ελλάδας στα μνημόνια, τότε, ο Mr. Elstat είναι απλά πολύ μικρό πιόνι στη σκακιέρα το οποίο τρώγεται για μεγάλα ροκέ. Γιατί το διακύβευμα δεν είναι τα λεφτά, αλλά η γη, το ύδωρ και τα πετρέλαια μέσω του ρημάγματος και υποτέλειας του Έθνους.
4 Ο/Η ΓΤ έγραψε: (πριν 7 έτη)
Ακόμη μία από αυτές τις κατόπιν εορτής ιστορίες περί συνωμοσιών και άλλων υποχωρήσεων και
εθνικών μειοδοσιών. Κάποιοι από εμάς δεν ξερνάμε ύστερα από τέσσερα μόνον χρόνια το “η οικονομία μας είναι θωρακισμένη” το γαλάζιου αρχηγού ο οποίος ύστερα από λίγους μήνες παρέδωσε την “θωρακισμένη οικονομία” με σχεδόν διπλάσιο χρέος από ότι την παρέλαβε. Όσον αφορά την καταγγέλλουσα, λίγο αργά δεν το θυμήθηκε να καταγγείλει την κατά την “επιστημονική της άποψη νοθεία”; Γιατί δεν την κατήγγειλε στην ώρα της και παράλληλα να παραιτηθεί: Τώρα έχω και μία άλλη απορία, θα ασκήσουν δίωξη και κατά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής; δεν θ άπρεπε; ή τα παραπάνω είναι μόνον για την εγχώρια κατανάλωση και την συντήρηση του νοσηρού πολιτικού κλίματος που κάποιους πολύ πολύ βολεύει...
5 Ο/Η Panos έγραψε: (πριν 7 έτη)
Άντε ένας ένας να μπαίνουν στη φυλακή σιγά σιγά, η αρχή να γίνει... κάντε τους χώρο μόνο γιατί είναι πολλά τα παράσιτα και κάθε είδους.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 5

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Καμμένος: Να ποιοι οδήγησαν τη χώρα μας στις δαγκάνες των δανειστών
Γ. Παπανδρέου: «Ποινικοποιούν τη διαφάνεια»
Υπέρ της άσκησης διώξεων για την ΕΛ.ΣΤΑΤ οι δικηγόροι
Η Eurostat υπερασπίζεται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Τα greek statistics ξαναβρομάνε