Έντυπη Έκδοση

ΜΑΡΟΥΣΙ: ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΕ ΣΙΔΕΡΑ ΚΑΙ ΜΠΑΖΑ ΕΓΙΝΕ ΜΠΟΣΤΑΝΙ ΓΙΑ 40 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ, ΔΙΝΕΙ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

Από τον Σπύρο Λούη στο λαχανόκηπο του 2013

Στα χρόνια προ της ελληνικής χρεοκοπίας της περιόδου του Χαρίλαου Τρικούπη (1893), νερό για τους λαχανόκηπους του Αμαρουσίου μοίραζε ο Ελληνας μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης. Το Μαρούσι τότε ήταν χωριό, μακριά από την Αθήνα, κι ο Σπύρος, τελευταίο παιδί μιας αγροτικής οικογένειας, ήταν νερουλάς. Σήμερα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ο Δημοτικός Λαχανόκηπος του Αμαρουσίου, ο οποίος ποτίζεται από γεώτρηση, μας ταξιδεύει στο χρόνο.

Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τη γη. Ο λαχανόκηπος είναι για μένα μια διέξοδος από την ανεργία» λέει ο Βασίλης Καρατζόγλου §Βάζουμε κόπο και μεράκι στη γη και αυτή μας το δίνει πίσω με τα προϊόντα της, λένε οι κάτοικοι του Αμαρουσίου Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τη γη. Ο λαχανόκηπος είναι για μένα μια διέξοδος από την ανεργία» λέει ο Βασίλης Καρατζόγλου §Βάζουμε κόπο και μεράκι στη γη και αυτή μας το δίνει πίσω με τα προϊόντα της, λένε οι κάτοικοι του Αμαρουσίου Η κυρία Ελένη, κάτοικος Αμαρουσίου, δεν αγοράζει πια σαλάτα. Λίγο πριν το γεύμα, βάζει τις γαλότσες της, πηγαίνει στη συμβολή των οδών Ανδρονίκου και Αυτοκράτορος Ηρακλείου και κόβει μόνη της το μαρούλι της ημέρας, από το παρτέρι που καλλιεργεί. Η οικογένειά της είναι μία από τις 40 οικογένειες δημοτών, οι οποίες με τη βοήθεια του Δήμου Αμαρουσίου ανέλαβαν να μετατρέψουν ένα παρατημένο οικόπεδο, έκτασης 2,5 στεμμάτων, σε παραγωγικό λαχανόκηπο.

Οπωροκηπευτικά

Στο οικόπεδο, όπου μέχρι πριν από 10 μήνες ευδοκιμούσαν μόνο σίδερα, μπάζα, λάστιχα αυτοκινήτων και σκουπίδια, στα τέλη Ιανουαρίου μεγαλώνει σήμερα η σοδειά του χειμώνα. Μια αξιόλογη παραγωγή από οπωροκηπευτικά -μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, πράσα, πατάτες, καρότα, κουκιά, αρακάς κ.ά.- τα οποία καλλιεργούνται οργανικά, χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα και είναι φυτεμένα σε παρτέρια.

Τις ηλιόλουστες μέρες, οι κάτοικοι της περιοχής Νέο Τέρμα στο Μαρούσι φορούν γαλότσες, παίρνουν τις τσάπες και τα φτυάρια και ξεκινούν τη δουλειά. Τακτικότερος όλων ο κ. Τάκης Παναγόπουλος, συνταξιούχος οδηγός λεωφορείου, ο οποίος Δευτέρα πρωί προσπαθούσε να συμμαζέψει τις ζημιές της περασμένης βροχερής εβδομάδας: «Μια κατολίσθηση από τη μικρή πλαγιά μού σκέπασε τα κρεμμυδάκια. Προσπαθώ να διασώσω όσα μπορώ», λέει ενώ αποσύρει πέτρες και χώματα με τα αγροτικά του γάντια. Ο ίδιος, συνταξιούχος των 650 ευρώ, με δύο παιδιά, ανήκει στις ευπαθείς οικογένειες, στις οποίες δόθηκε προτεραιότητα, όταν διανεμήθηκε η γη από τους υπεύθυνους του δήμου. Τότε, κάθε οικογένεια πήρε από 25 τ.μ. Προϋπόθεση ήταν να μένει κοντά, ώστε να μπορεί να επιτηρεί τον κήπο. Προτεραιότητα δόθηκε σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος ή σε ευπαθείς ομάδες: «Εκείνο το κομμάτι γης ανήκει σε μια κυρία που έχει ένα κοριτσάκι με ειδικές ανάγκες. Το καλλιεργούμε όλοι μαζί, τη βοηθάμε. Δεν θα αφήσουμε κομμάτι γης ακαλλιέργητο», λέει με ενθουσιασμό ο κ. Παναγόπουλος. Η παραγωγή του στο λαχανόκηπο ελάφρυνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό περίπου 150 ευρώ. «Ο,τι χρειαστώ έρχομαι και το κόβω αυθημερόν. Τώρα θα φυτέψω και πατάτες», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Πέρσι από τρία μέτρα γη βγάλαμε 150 πεπόνια». «Το 25% της παραγωγής διατίθεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Αμαρουσίου και στα γεύματα αγάπης», λέει ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης. Ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του είχαν την αρχική ιδέα: «Θεωρήσαμε ότι ένας λαχανόκηπος έχει κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ο σκοπός μας ήταν να σηκώσουμε τους κατοίκους από την πολυθρόνα και το πετύχαμε», συνεχίζει ο ίδιος. Ο δήμος ανέλαβε τη μελέτη του εδάφους, το εμπλούτισε με κηπευτικό χώμα, φρόντισε για την ύδρευση μέσω γεώτρησης και συντόνισε μια ομάδα που παρέχει υποστήριξη στους καλλιεργητές. Επίσης περιέφραξε τον κήπο, η πρόσβαση στον οποίο γίνεται από πόρτες που κλειδώνουν. Ο κήπος ποτέ δεν μένει αφύλακτος. Δεκάδες βλέμματα τον επιτηρούν από τις γύρω πολυκατοικίες. Είναι τα βλέμματα των κατοίκων που έριξαν τους σπόρους κι έβαλαν την αγάπη τους στην «ιδιοκτησία» τους. Ο συγκεκριμένος είναι ο πρώτος από μία σειρά λαχανόκηπων που θα δημιουργηθούν σε κάθε γωνιά του δήμου. «Ο επόμενος είναι σχεδόν έτοιμος να παραδοθεί στους πολίτες. Βρίσκεται στο κτήμα Καρελά και οι αιτήσεις των κατοίκων που ζητούν μερίδιο ξεπερνούν τις 400», λέει ο κ. Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου.

«Να, εκεί στο ανισόπεδο έδαφος φύτεψα μπρόκολα. Κι εκεί μπάλωσα το έδαφος και φύτεψα κουκιά. Το καλοκαίρι είχαμε βάλει καλαμπόκια, δεν ξέραμε όμως ότι πρέπει να είναι φυτεμένα σε επίπεδη έκταση για να απορροφούν περισσότερο νερό. Οσο ασχολείσαι μαθαίνεις», λέει ο κ. Παναγόπουλος. Οι περισσότεροι κάτοικοι μαθαίνουν μυστικά για σωστή καλλιέργεια από το Ιντερνετ.

Ιδιοκατασκευές

Ο κ. Παναγόπουλος παίρνει οδηγίες για κατασκευές. «Εκείνο το ξύλινο παρτέρι με τον αρακά, το έφτιαξα από παλιά ξύλινα παντζούρια. Και το κιόσκι, εμείς το φτιάξαμε. Το καλοκαίρι, ο κήπος είναι όμορφος και ζωντανός. Καθόμαστε εδώ και πίνουμε τα τσιπουράκια μας, έρχεται κι ένας με την κιθάρα του. Ο κήπος έγινε το επίκεντρο της κοινωνικής μας ζωής», λέει ο ίδιος. Τελευταίο δημιούργημά του, ο κομποστοποιητής του λαχανόκηπου, φτιαγμένος από λίγες ξύλινες παλέτες. «Κοίτα εδώ, Τάκη, τι σου φέρνω» φωνάζει από την άλλη άκρη η κ. Ελένη και αφήνει την τσάπα. Πλησιάζει κρατώντας τα τελευταία της ευρήματα, δύο μεγάλα σκουλήκια. «Βοηθούν στην οικοδόμηση του κομπόστ», εξηγεί ενώ τα πετάει μέσα στον κομποστοποιητή.

Δείτε το βίντεο:

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία