Έντυπη Έκδοση

ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ

Νανο-φωτοβολταϊκά

Τεχνολογία τρίτης γενιάς θα παράγεται από δύο νέες πιλοτικές μονάδες Οργανικών Ηλεκτρονικών που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη και, σε πρώτη φάση, θα απασχολούν έως 80 υπαλλήλους.

Στέγαστρο σε στάση με νανο-φωτοβολταϊκά Στέγαστρο σε στάση με νανο-φωτοβολταϊκά Στην πρώτη μονάδα θα ξεκινήσει η παραγωγή τρίτης γενιάς φωτοβολταϊκών συστημάτων με τεχνολογία «νάνο». Σ' αυτή την πρώτη πιλοτική μονάδα παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών συμμετέχουν 18 φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Ελληνα ερευνητή του Ινστιτούτου «Helmholtz Zentrrum» του Βερολίνου, δρα Κωνσταντίνο Φωστηρόπουλο, τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά θα είναι κατά 50% φθηνότερα από τα φωτοβολταϊκά δεύτερης γενιάς που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Επίσης θα έχουν και διακοσμητικό χαρακτήρα, καθώς θα μπορούν να «φορτώνουν» εκτός από ηλιακή ενέργεια και χρώμα. Τέτοια, τρίτης γενιάς φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνται ήδη σε στέγαστρα στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν σε στάσεις λεωφορείων στο Βερολίνο.

«Smartronics»

Η δημιουργία και λειτουργία των δύο νέων μονάδων είναι αποτέλεσμα του προγράμματος «Smartronics» για την παραγωγή Οργανικών Ηλεκτρονικών, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πανεπιστήμια, φορείς, ινστιτούτα και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται στα Οργανικά Ηλεκτρονικά. Από την Ελλάδα συμμετέχουν 6 φορείς, μεταξύ των οποίων το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα Οργανικά Ηλεκτρονικά είναι η επόμενη γενιά από τη σημερινή σύγχρονη τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνολογία πυριτίου. Αυτό υποχρεώνει την τεχνολογία (οθόνες, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) να αναπτύσσονται σε άκαμπτες επιφάνειες, όπως το γυαλί, οι οθόνες της τηλεόρασης, των κινητών τηλεφώνων ή των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τα Οργανικά Ηλεκτρονικά όλες αυτές οι οθόνες θα μπορούν να είναι εύκαμπτες, χαμηλού βάρους και να εφαρμόζονται σε ρούχα, τσάντες και μη επίπεδες επιφάνειες. Η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών αναμένεται να φέρει επανάσταση στη χρήση κινητών και ψηφιακών συσκευών, αφού ο χρήστης θα είναι ενεργειακά αυτόνομος, ενώ οι συσκευές θα είναι ελαφριές, εύχρηστες και θα μπορούν να διπλώνονται ή να τυλίγονται.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και συντονιστή του προγράμματος, καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, η πρώτη πιλοτική γραμμή παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών ξεκινά σε δύο χρόνια και στην Ελλάδα και από αυτήν αναμένεται να δημιουργηθούν 40-50 θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ η χρηματοδότηση που πρόκειται να έλθει στην ελληνική πλευρά για εξοπλισμό και θέσεις εργασίας αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Οπως επισημαίνει, το πρόγραμμα «Smartronics» έχει τρεις βασικούς άξονες υλοποίησης:

Τη δημιουργία έξυπνων υλικών με ποικίλες εφαρμογές, όπως νέου τύπου φωτοβολταϊκά, υλικά κινητής τηλεφωνίας, παντός τύπου οθόνες κ.ά., τη δημιουργία εργαλείων μέτρησης αποτελεσμάτων και τη δημιουργία μιας πιλοτικής γραμμής παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών. Σε πρώτη φάση θα κατασκευάζονται οι μεμβράνες των Οργανικών Ηλεκτρονικών. Σε δεύτερη φάση, και σε συνεργασία με εταιρείες παραγωγής προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως ρούχα και τσάντες, θα παράγονται αντικείμενα που θα έχουν ενσωματωμένα τέτοιου είδους εύκαμπτα φωτοβολταϊκά συστήματα, που θα μας κάνουν ενεργειακά αυτάρκεις.

Οπως επισημαίνει ο Σ. Λογοθετίδης, αν κάποιος ορειβάτης πάθει ένα ατύχημα στον Ολυμπο, θα μπορεί να ενημερώσει μέσω του κινητού τηλεφώνου του τους διασώστες, ενώ παράλληλα, μέσω δορυφόρου και τηλεμετρίας, θα μπορεί να τον εξετάσει ένας γιατρός για να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νανοτεχνολογία