Ηλεκτρονική Έκδοση

Ένταση με αστυνομικές δυνάμεις στη Λαμία και τη Λάρισα

Αμετακίνητοι οι αγρότες

Τελευταία ενημέρωση:

Πεζοί πέρασαν οι Θεσσαλοί αγρότες, το μπλόκο των αστυνομικών δυνάμεων, που δεν επέτρεψαν από χθες την παράταξη των τρακτέρ στην Εθνική Οδό (ΠΑΘΕ), και αυτά παραμένουν επί της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Αθήνας, πριν τον κόμβο της Νίκαιας. Οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους παραταγμένα στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, χωρίς να κλείνουν το δρόμο, και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι να εισακουστούν τα αιτήματά τους. Πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών στις Σέρρες.

 Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, περίπου τετρακόσιοι αγρότες επικαλούμενοι το γεγονός ότι ήθελαν να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, όδευσαν πεζοί επί της ΠΑΘΕ όπου και «στρατοπέδευσαν» προκειμένου να κάνουν την συνέλευση τους επί ένα τέταρτο περίπου. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η κυκλοφορία και να γίνει για το διάστημα εκείνο εκτροπή, μέσω Πλατυκάμπου.

Εν συνεχεία, οι αγρότες, αφού έφθασαν στην ΠΑΘΕ έστω και πεζοί -επέστρεψαν στο σημείο όπου βρίσκονται τα εκατοντάδες τρακτέρ, τα οποία σήμερα ενισχύθηκαν και με 100 περίπου ακόμη. Στην περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι παραπέρα κινήσεις των αγροτών θα αποφασιστούν σε επόμενη φάση.

Επίσης, νωρίτερα σημειώθηκε ένταση μεταξύ αγροτών και της αστυνομίας έξω από τη Λαμία όταν μπλόκο της αστυνομίας σταμάτησε περίπου 20 τρακτέρ, προερχόμενα από το χωριό Ανθήλη, και τους ζήτησε να έχουν πινακίδες προκειμένου να κινηθούν. Οι αγρότες αρνήθηκαν, και εν μέσω φραστικών διαμαρτυριών στάθμευσαν τα τρακτέρ στην είσοδο του χωριού δίπλα στην εθνική οδό, 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Λαμίας.

Οι αγρότες και τα τρακτέρ που έχουν συγκεντρωθεί, κυρίως προέρχονται από τη Δυτική Φθιώτιδα, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τις επόμενες ώρες να κινηθούν και άλλα τρακτέρ από άλλα χωριά προς τη Λαμία.

Όπως σημειώνουν οι επικεφαλής των αγροτών θα παραμείνουν στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι την Πέμπτη περιμένοντας τις διαβουλεύσεις και τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην Αθήνα και μετά θα πάρουν τις αποφάσεις τους.

Συνεχίζεται το ντόμινο των επικείμενων κινητοποιήσεων των Σερραίων αγροτών, με τους αγρότες από τον δήμο Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης να παρατάσσουν καθημερινά τα τρακτέρ τους δηλώνοντας έτοιμοι να βγουν στους δρόμους, αν αναγγελθούν πανελλήνιες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Περισσότερα από πενήντα τρακτέρ παρατάθηκαν σήμερα στον οδικό κόμβο του Μύρκινου της επαρχιακής οδού Σερρών - Αμφίπολης, έξω από το Μαυρόλοφο. Την ίδια ώρα παραταγμένα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλασσας του δήμου Βισαλτίας περισσότερα από τριάντα τρακτέρ.

Το βράδυ συνεδριάζουν οι ανεξάρτητοι αγροτικοί σύλλογοι στο δ.δ. Μητρουσίου του δήμου Σερρών και παράλληλα στην πόλη της Ν. Ζίχνης.

Οι αγρότες εμφανίζονται αμετακίνητοι από τις θέσεις τους, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης, Γιώργο Κασάπογλου, οι Σερραίοι αγρότες ολοκληρώνοντας τις κατά τόπους συνελεύσεις τους πρόκειται να συναντηθούν και να αποφασίσουν από κοινού τις ενέργειές τους.

«Όλα εξαρτώνται από τις εντυπώσεις και τις αποφάσεις που θα λάβουν οι εκπρόσωποί μας μετά το πέρας των συναντήσεων που θα έχουν με τους πολιτικούς αρχηγούς και πολιτικούς», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Κασάπογλου.

Την ίδια ώρα έκκληση προς τους αγρότες να μην προβούν σε κλείσιμο των δρόμων έκανε από τις Σέρρες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που συναντήθηκε το απόγευμα με τους αγρότες στον κόμβο του Μυρκίνου που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους.

«Τα προβλήματα των αγροτών είναι τεράστια, είμαστε δίπλα σας να διεκδικήσουμε μαζί από την κεντρική κυβέρνηση και τα Υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικών μία καλύτερη τύχη για σας, γιατί πιστεύω ότι το αξίζετε και σας χρειάζεται, παράλληλα όμως σας ζητώ να είστε ψύχραιμοι να μην προχωρήσετε σε μπλόκα και να μην κλείσετε τους δρόμους, όχι μόνο για να μην ταλαιπωρηθούν οι συμπολίτες μας και οι πολίτες της κεντρικής Μακεδονίας, αλλά για ένα σοβαρότερο λόγο, γιατί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της οικονομίας μας το να κλείσουν δρόμοι και να σταματήσουν εξαγωγές θα είναι καταστροφικό», είπε στους αγρότες ο κ. Τζιτζικώστας.

“Οι δεσμεύσεις μας απέναντι στον αγροτικό κόσμο είναι σαφείς”, δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, και ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι χρηματοδοτήσεις σε ειδικές κατηγορίες αγροτών και ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θα επιστραφεί φέτος νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των αγροτών δεσμέυτηκε να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών “για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου”.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Επαφές των αγροτών με την πολιτική ηγεσία
Τα τρακτέρ σε δρόμους, πλατείες και λιμάνια
ΣΥΡΙΖΑ: Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τους αγρότες
Τσαυτάρης: Με κατανόηση όλα λύνονται