Ηλεκτρονική Έκδοση

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Φορτώνουν τα πλοία στον Πειραιά

Εληξε η συγκέντρωση των ναυτεργατών, χωρίς να τους επιτραπεί να δώσουν το ψήφισμα

Τελευταία ενημέρωση:

Χωρίς τελικά να επιτραπεί σε αντιπροσωπεία της ΠΝΟ να επιδώσει το ψήφισμα στον υπουργό Ναυτιλίας, έληξε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΝΟ, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ στο λιμάνι. Νωρίτερα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης είχε δηλώσει: «Η πόρτα μου είναι ανοιχτή για συζήτηση», μετά την εφαρμογή της απόφασης να επιστρατευτούν οι απεργοί ναυτεργάτες. Στο μεταξύ, τα πλοία άρχισαν να φορτώνουν από νωρίς το πρωί από την πύλη Ε3 με προορισμό τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου Η συγκέντρωση της ΠΝΟ και των άλλων Ομοσπονδιών, που κατέβηκαν σήμερα στον Πειραιά γπρος συμπαράσταση των ναυτεργατών ήταν μαζική. Πάνω από 5000 ήταν οι διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας. Προσεγγίζοντας το υπουργείο, άρχισαν να διαπραγματεύονται με την αστυνομία, η οποία τους είχε κόψει το δρόμο στην πύλη Ε3 στην ακτή Βασιλειάδη, για να μην τους επιτραπεί να φτάσουν στο κτίριο. Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν αρκετή ώρα, αλλά τελικά η αστυνομία και το λιμενικό δεν άνοιξαν τον δρόμο και δεν επέτρεψαν να περάσει αντιπροσωπεία για να επιδώσει ψήφισμα, με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι να διαλυθούν δίνοντας ραντεβού για τις 20 Φεβρουαρίου, ημέρα γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με πανώ η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ, καθώς και το ΠΑΜΕ.

Νωρίτερα οι ναυτεργάτες βρίσκονταν στην πύλη Ε1 στον Άγιο Διονύσιο, από όπου αναχωρούν τα πλοία για την Κρήτη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας. Η ΠΝΟ κάνει λόγο για «πρωτοφανή βία και τρομοκρατία» από την πλευρά της κυβέρνησης: «Οι χώροι του λιμανιού είχαν καταληφθεί από νωρίς το βράδυ από εκατοντάδες μονάδες των Μ.Α.Τ., των Ειδικών Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου με αυτό τον πιεστικό, αυταρχικό και βίαιο τρόπο και κόβοντας σε μερικές περιπτώσεις και τους κάβους πλοίων να οδηγήσουν τα σκάφη στο αγκυροβόλιο και στην Ακτή Βασιλειάδη ούτως ώστε μέσα στον στρατοκρατούμενο πλέον χώρο να αρχίσει η φορτοεκφόρτωση».
 
Μετά από έκτακτη συνεδρίαση στις 5 το πρωί, η ΠΝΟ αποφάσισε να λάβει νέες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διάφορων μορφών κινητοποίησης σε συνεργασία και με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς, να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου και να προβεί σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις όταν κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου.

«Η πόρτα μου είναι ανοιχτή να έρθουν να συζητήσουμε, ακόμη και σήμερα», δήλωσε ο Κωστής Μουσουρούλης (ΑΝΤ1). «Οι συνέπειες της ύφεσης δεν θεραπεύονται ούτε με κραυγές ούτε με συνθήματα (…) ο διάλογος εξαντλήθηκε (…) εύχομαι και ελπίζω να περάσουμε στη νομιμότητα», πρόσθεσε.

Η κατάσταση στον Πειραιά είναι συγκεχυμένη, αφού μετά την επιστράτευση των εργαζομένων της ΠΝΟ, κάποια πλοία φορτώνουν με εμπορεύματα, οχήματα, καθώς και με επιβάτες στις πύλες Ε2 και Ε3, αλλά οι ναυτεργάτες παραμένουν στην προβλήτα της πύλης Ε1.

«Το μόνο που απομένει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να επιστρατεύσει και τους βουλευτές που διαφωνούν με την πολιτική της», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

Στο πλαίσιο κινητοποίησης του ΠΑΜΕ, στο λιμάνι βρίσκεται η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης Τη συμπαράστασή τους στους ναυτεργάτες εκφράζουν τα Σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ. "Μεετά από τους εργαζόμενους στη ΣΤΑ.ΣΥ. (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ) η Κυβέρνηση συνεχίζοντας να αρνείται τον διάλογο και ολισθαίνοντας στον αυταρχισμό, προχώρησε στην «επιστράτευση» και των ναυτεργατών, οι οποίοι διεκδικούσαν το δικαίωμα στην εργασία, την πληρωμή των δεδουλευμένων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας". Και καλούν την κυβέρνηση «να άρει τώρα» όλες τις αποφάσεις για την επιστράτευση εργαζόμενων που εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες. «Ο αυταρχισμός και οι "επιστρατεύσεις" δε θα κάμψουν την αγωνιστική διάθεση των εργαζόμενων που κινητοποιούνται διεκδικώντας δουλειά με αξιοπρέπεια», διαμηνύουν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό και το μετρό.

Η επιστράτευση είναι σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί, οπότε και δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Πρόκειται για την 4η επιστράτευση τα τελευταία 13 χρόνια, αφού είχαν προηγηθεί οι επιστρατεύσεις του 2001, του 2006 και του 2010. Μάλιστα, η τελευταία επίταξη διήρκησε δυο χρόνια, αφού άρθηκε στα τέλη του 2012.

Οι ναυτεργάτες στην Αττική δεν παραλαμβάνουν τα φύλλα πορείας, όπως αποφάσισε η ΠΝΟ, σε σύσκεψη, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά .

Για τις 10.30, η ΠΝΟ έχει προγραμματίσει νέα συγκέντρωση στον Άγιο Διονύσιο.

Χθες οι απεργοί αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους εκτός Αττικής και τη συγκέντρωση των απεργιακών δυνάμεων στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας τους.

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη παναττική απεργία. Καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της επιστράτευσης των ναυτεργατών. Κυβερνητικό αυταρχισμό και κακοποίηση των δημοκρατικών θεσμών καταγγέλλει η ΓΣΕΕ. «Η Δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται πλέον σε αναστολή», σχολιάζει η ΑΔΕΔΥ. 

Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη, στο πλαίσιο της παναττικής απεργίας.  

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Λιμάνια και Ναυπηγεία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των «3» στο Μέγαρο Μαξίμου
Σε γενική απεργία την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου προχωράει η ΓΣΕΕ
Επιστράτευση με... εντολή Σαμαρά και νέου γκάλοπ
Στον Πειραιά το μέτωπο της σύγκρουσης κυβέρνησης-ΠΝΟ
Σύσκεψη των «3» στο Μαξίμου
Σφοδρές αντιδράσεις των συνδικάτων για τη νέα επιστράτευση
Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την επιστράτευση
Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη