Έντυπη Έκδοση

Πειραιώς και Πατησίων γωνία

Με ποινικοποίηση της κουκούλας και ενεργοποίηση των καμερών απαντά η κυβέρνηση στην έξαρση της εγκληματικότητας.

Εσχάτως τίθεται και θέμα άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Σύμφωνα με έρευνες, όμως, η εγκληματικότητα «χτυπάει κόκκινο» σε συνοικίες που δεν καλύπτονται από κάμερες και άσυλο με δράστες χωρίς κουκούλα και άρα δεν σχετίζεται με όλα αυτά.

Οι «θερμότερες» περιοχές εντοπίζονται στον άξονα της οδού Πατησίων, αλλά και στην Πειραιώς, γύρω από την Ομόνοια, την Ακρόπολη και τα Πετράλωνα.

Οι εμπορικοί δρόμοι

Οπως προκύπτει από έρευνα του Παντείου που υπογράφει ο κοινωνιολόγος-εγκληματολόγος Βασίλης Μπερτάνος, «η οδός Πειραιώς αποτελεί μια δυναμική ζώνη εγκληματικότητας με αυξημένη πυκνότητα ληστειών». Το εξηγεί με βάση τα χωροταξικά και δημογραφικά στοιχεία της περιοχής λέγοντας πως «η συγκεκριμένη περιοχή έχει τον υψηλότερο βαθμό εθνικής ετερογένειας στην Αττική, έντονη κινητικότητα και αποτελεί τόπο δραστηριότητας κυρίως οικονομικών μεταναστών. Το γεγονός ότι κατοικείται κυρίως από ξένους δεν σημαίνει αυτόματα ότι οι δράστες των ληστειών είναι αλλοδαποί, σίγουρα όμως σημαίνει ότι οι μετανάστες στη συγκεκριμένη περιοχή αποτελούν εύκολα θύματα εγκλημάτων που διαπράττονται από αλλοδαπούς ή ημεδαπούς».

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο «θερμό» σημείο της οδού Πατησίων, «οι περιοχές από τις οποίες διέρχεται παρουσιάζουν υψηλή πυκνότητα κατοίκων, οικονομικών μεταναστών και ανέργων. Η συγκεκριμένη οδός αποτελεί το δεύτερο δρόμο της πρωτεύουσας από άποψη εμπορικής κίνησης (μετά την Ερμού) και πρώτο σε αριθμό καταστημάτων», όπως επισημαίνει ο Β. Μπερτάνος.

Η εμπορική κίνηση μιας περιοχής και η πυκνότητα σε κατοικίες φαίνεται ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας. Αυτό συμβαίνει επίσης στο Σύνταγμα αλλά και την Ακρόπολη, όπου εκδηλώνονται οι μισές και πλέον κλοπές όλης της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση εγκλημάτων, διαθέτουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Παρατηρώντας, ωστόσο, τα στοιχεία που συλλέγονται από τα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνίασης κλοπών σημειώνεται παραδόξως στα Εξάρχεια.

Οι αριθμοί μαρτυρούν ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας εμφανίζονται αυξημένα κυρίως στις φτωχογειτονιές. Ομως αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει, σύμφωνα με τον Β. Μπερτάνο, «στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν εκεί είναι εγκληματίες ή ότι οι άνθρωποι είναι εγκληματίες επειδή είναι φτωχοί».

«Οταν το κοινό συζητά για τις αιτίες της εγκληματικότητας αναφέρεται κυρίως στην ένδεια, την ανεργία, τους οικονομικούς μετανάστες, αγνοώντας τους βαθύτερους λόγους», διαπιστώνει.

Κι ενώ σ' αυτό το σημείο θα έπρεπε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η πολιτεία, κάνει ό,τι μπορεί ώστε να νομιμοποιήσει τη «γκετοποίηση» σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας όπου ζουν μετανάστες και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Φοβισμένοι πολίτες

Εχει ενδιαφέρον, όμως, να τονίσουμε και την άποψη του καθηγητή εγκληματολογίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο Teesside, Γ. Αντωνόπουλου, ο οποίος πιστεύει ότι «ο βαθμός ανασφάλειας των πολιτών δεν είναι πάντα ανάλογος με την πραγματική εγκληματικότητα».

Στην περίπτωση της Ελλάδας το πρόβλημα σχετίζεται περισσότερο με την οικονομική κρίση, την ανεργία, τη φτώχεια, το κόστος ζωής, την οικονομική-κοινωνική ανισότητα και λιγότερο με την εγκληματικότητα.

Οπως προκύπτει και από τη μελέτη Μπερτάνου, οι κάτοικοι της Αττικής που ανησυχούν περισσότερο, ζουν σε περιοχές που οι δείκτες του κοινού εγκλήματος είναι σχετικά χαμηλοί.

Οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια και όπως εύστοχα παρατηρεί η ερευνήτρια Μαρίνα Γασπαρινάτου, «είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν το κράτος και τους αρμόδιους φορείς εκχωρώντας ακόμη και μέρος των ατομικών τους ελευθεριών και δικαιωμάτων, χάριν της ασφάλειας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Εγκλημα και ανασφάλεια