Έντυπη Έκδοση

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Απλωσαν πράσινη μοκέτα 80 εκατ.

Παρουσία των πολιτικών αρχηγών, το Ιδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Rethink Athens», που στοχεύει στην ανασυγκρότηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με κεντρικό άξονα την Πανεπιστημίου.

Ο επικεφαλής του «Okra», Martin Knuijt, τόνισε  ότι η μελέτη  που προκρίθηκε θα μεταμορφώσει το κέντρο της πόλης «σε μια παλλόμενη πράσινη και προσβάσιμη καρδιά» Ο επικεφαλής του «Okra», Martin Knuijt, τόνισε ότι η μελέτη που προκρίθηκε θα μεταμορφώσει το κέντρο της πόλης «σε μια παλλόμενη πράσινη και προσβάσιμη καρδιά» Νικητής αναδείχθηκε το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο «Okra» με την πρόταση «One step beyond». Το έργο καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή που τοποθετείται στον άξονα Πανεπιστημίου - λεωφόρος Αμαλίας - πλατεία Δικαιοσύνης - Ομόνοια - Πατησίων - Αρχαιολογικό Μουσείο - πλατεία Αιγύπτου και στόχο έχει να δώσει νέα πνοή στο κέντρο της πόλης, με κυρίαρχα στοιχεία την περιβαλλοντική και λειτουργική αναβάθμισή του.

Κυβερνητική δέσμευση

Η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε ότι η φιλόδοξη αυτή μελέτη δεν θα μείνει στα χαρτιά και τις μακέτες, αλλά -αντιθέτως- θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015. Για να επιτευχθεί, βέβαια, κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει πραγματικά αγώνας δρόμου. Κι αυτό γιατί πρέπει να λυθούν μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Κοινότητας, αλλά και με τις οριστικές μελέτες, τους διαγωνισμούς και τις αναθέσεις. Τα παραπάνω διαρκούν πάρα πολλά χρόνια και συνήθως προκύπτουν εμπλοκές οι οποίες οδηγούν σε πολύχρονες καθυστερήσεις. Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετοί σημαντικοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, οι οποίοι ουδέποτε υλοποιήθηκαν (αεροδρόμιο Ελληνικού) ή σημείωσαν πολύχρονες καθυστερήσεις (Μουσείο Ακρόπολης). Σε κάθε περίπτωση, αν τηρηθεί το υπεσχημένο χρονοδιάγραμμα και βάσει της μεγάλης κλίμακας του έργου, θα αποτελέσει ρεκόρ για τα ελληνικά χρονικά.

Πάντως ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, εμφανίστηκε απόλυτα αισιόδοξος. Μίλησε για το συμβολικό χαρακτήρα του έργου: «Δείχνει ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας μας που μέσα στο ζόφο της κρίσης οραματίζονται την Ελλάδα αλλιώς. Οραματίζονται την Αθήνα μας αλλιώς». Τόνισε επίσης ότι «η ανάπλαση, όπως εγώ τη βλέπω, της Πανεπιστημίου, μαζί με την παρέμβαση στο Φαληρικό Ορμο, μαζί με την ανάπτυξη του Ελληνικού, όπου, πέρα από όλα τα άλλα, θα υπάρξει και πολύ μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, αποτελούν κατ' εμέ το "τρίγωνο" της αναγέννησης. Σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο στοιχείο. Η ανάδειξη ολόκληρου του παράκτιου μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλος, με αφορμή το πέρας του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, δήλωσε ότι «παρά την κρίση, η Ελλάδα και οι Ελληνες δικαιούνται να ονειρεύονται, να αισιοδοξούν και να ελπίζουν», ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, τόνισε ότι «η Αθήνα δικαιούται να είναι η πόλη των πολιτών της». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, χαιρέτισε το πέρας του διαγωνισμού και δήλωσε ότι το φιλόδοξο έργο δεν πρέπει να μείνει στις μακέτες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, τόνισε ότι «η ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι το πρώτο βήμα. Αναμένουμε σύντομα την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης και δημοπράτησης του έργου. Ο Δήμος Αθηναίων, από την πλευρά του, θα στηρίξει και θα συνδράμει στην προώθηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δεσμεύτηκε ότι το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της πρωτεύουσας θα γίνει πράξη μέχρι το τέλος του 2015. Οσον αφορά τα 80 εκατ. ευρώ που κοστίζει η εφαρμογή του σχεδίου, αυτά θα βρεθούν από κοινοτικά κονδύλια, ενώ οι σχετικές μελέτες θα είναι έτοιμες μέχρι τον Ιούνιο.

Η μελέτη

Στόχος, όπως αυτός τουλάχιστον περιγράφεται από τη διοίκηση του ιδρύματος, «είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με τη διαμόρφωση προϋποθέσεων περιβαλλοντικής αναβάθμισης, τη βελτίωση του μικροκλίματος με φυτεύσεις και στέγαστρα, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με οικολογικά μέσα μετακίνησης, που θα μειώσουν τους παραγόμενους ρύπους και θα είναι φιλικά στον πεζό και τους ποδηλάτες. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με ευρύτερα κίνητρα, θα οδηγήσουν στην αντιστροφή του κλίματος κοινωνικής και οικονομικής υποβάθμισης, στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία των κτηρίων και στο ζωντάνεμα των πιο κεντρικών περιοχών της πόλης».

Περίοπτη θέση στο σχεδιασμό της προκριθείσας μελέτης έχει η οδός Πανεπιστημίου, η οποία «εντάσσεται σε έναν πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό "δακτύλιο" που θα συνδέσει τον περίπατο των αρχαιολογικών χώρων με τα μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της πόλης και τα ισχυρά πεδία της σύγχρονης πολιτιστικής και εμπορικής δραστηριότητας».

Σ' αυτό το κλίμα κινήθηκε και η ομιλία του επικεφαλής του «Okra», Martin Knuijt, ο οποίος τόνισε ότι η μελέτη που προκρίθηκε θα μεταμορφώσει το κέντρο της πόλης «σε μια παλλόμενη πράσινη και προσβάσιμη καρδιά».

Ο ίδιος τόνισε ότι υπογράμμισε το σχέδιο προβλέπει τέσσερις χαρακτηριστικούς τόπους: στο Σύνταγμα και την πλατεία Ομονοίας, οι οποίες θα γίνουν δύο πράσινες αστικές πλατείες, με εξέχοντα και άφθονα υδάτινα στοιχεία. Η πλατεία Δικαιοσύνης, που θα γίνει ένα πράσινο αστικό δωμάτιο, το οποίο θα συνδυάζει μια «πηγή» νερού πλάι στο άδειο κτήριο και θα το συνδέει με δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο. Ενώ στο μέσο της οδού Πανεπιστημίου η δημιουργία μιας πράσινης σύνθεσης θα δώσει στο Πανεπιστήμιο το χαρακτήρα αστικού πάρκου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Αρχιτεκτονική
Αθήνα