Έντυπη Έκδοση

Πώς ξεκίνησαν αλλά και πώς εξελίχθηκαν οι κρίσεις στις Ε.Δ.

Οι φετινές ετήσιες κρίσεις ηγεσίας στις Ε.Δ., που άρχισαν με τις αντικαταστάσεις των τριών αρχηγών Σ.Ξ., Π.Ν. και Π.Α., είναι και αυτές επηρεασμένες από την οικονομική κρίση.

Στα γραφεία των υπουργών και βουλευτών της κυβερνητικής τρόικας εδώ και μια εβδομάδα δημουργήθηκε αφόρητος συνωστισμός. Και οι πολιτικοί, που ηδονίζονται από αυτό τον συνωστισμό των αιτούντων ρουσφέτι, ξαφνικά διαπίστωσαν ότι έχουν λόγο ύπαρξης. Γυναίκες αρχηγών, υπαρχηγών, αντιστράτηγων, αντιναυάρχων, αντιπτεράρχων, γυναίκες παντός Οπλου υπο...χων και ταξιαρχών, στη σειρά με «ρουσφετόχαρτα» του τύπου «να παραμείνει αρχηγός, να γίνει αρχηγός, να μην αποστρατευτεί, να γίνει διοικητής του Δ' Σ.Σ., να γίνει Αρχηγός Στόλου, Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας», ναι, αυτά είναι τα αιτήματα της ηγεσίας των Ε.Δ. Οι αρχηγοί δεν ζητούν χρήματα ή καλύτερες συνθήκες για το προσωπικό τους. Στέλνουν τις γυναίκες τους, για να το παίζουν αξιοκράτες οι ίδιοι μετά τις κρίσεις και παράδειγμα αποτελεί ο πρώην παραιτηθείς Α/ΓΕΣ που ξέχασε πώς επιλέχθηκε...

Παλαιότερα τα σημειώματα ήταν του τύπου «είναι δικός μας, να προαχθεί, ή είναι δεξιός, να αποστρατευτεί, είναι ΠΑΣΟΚος σκληρός, να μη γίνει διοικητής». Για τυχόν αριστερούς, αιτήματα δεν υπήρχαν.

Οι φετινές κρίσεις θα είναι διαφορετικές, διότι πέραν του «είναι Ν.Δ., είναι ΠΑΣΟΚ», θα προστεθεί το καινούργιο «είναι ΔΗΜΑΡ». Από τον περασμένο Ιούλιο μεγάλη μερίδα των στελεχών των Ε.Δ. για να επιβιώσουν αγκάλιασαν τη ΔΗΜΑΡ, έχοντας το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το μυαλό στο παλαιό ΠΑΣΟΚ. Και η ΔΗΜΑΡ αισθάνεται υπερήφανη, διότι στις λίστες της έχει στρατιωτικούς και μάλιστα υποψήφιους για την ηγεσία.

Στην τελευταία τους συνάντηση οι αρχηγοί της κυβερνητικής τρόικας κάθισαν και μοίρασαν τις θέσεις που τους αντιστοιχούν περίπου ως εξής: Κρατάω τον Α/ΓΕΕΘΑ διότι είναι «...ακος», λέει ο πρωθυπουργός (αναφερόμενος στην καταγωγή του Α/ΓΕΕΘΑ), αρχηγό ΓΕΝ θέλω εγώ, λέει ο Βενιζέλος, τον είχε αποστρατεύσει ο Μεϊμαράκης, τον επανέφερα εγώ, γιατί είναι πολύ καλός, επίσης θέλω και αρχηγό της Π.Α., τον ζήτησε ο Μπεγλίτης. Εγώ θέλω μόνο αρχηγό ΓΕΣ, λέει ο Κουβέλης. Και θα πάει λέγοντας το πράγμα σε όλες τις κρίσεις.

Οι φετινές κρίσεις θα είναι οι πρώτες που θα γίνουν με αυστηρά κομματικά κριτήρια της εσωτερικής τρόικας. Εξαίρεση θα αποτελούν οι προεδρικοί υπασπιστές από τον Στεφανόπουλο μέχρι τον Παπούλια.

Οι φετινές κρίσεις θα γίνουν με τη διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων στο 35% έως 50% στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή με ποσοστά που δεν είναι ικανά να υποστηρίξουν τα επιχειρησιακά σχέδια και την ενδεχόμενη βόμβα ανακήρυξης της ΑΟΖ.

Οι φετινές κρίσεις θα γίνουν με τις Ε.Δ. να κλείνουν τέσσερα χρόνια χωρίς να εκτελέσουν διακλαδική άσκηση. Δηλαδή οι αρχηγοί και τα επιτελεία τους δεν έχουν εξασκηθεί στην υλοποίηση σχεδίων ή στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεων.

Οι φετινές κρίσεις θα γίνουν με τους μισθούς των στελεχών των Ε.Δ. κομμένους κατά 35% από τον Αύγουστο. Με τον πιλότο του F-16 και Μ-2000 να αμείβεται με χρήματα λιγότερα από τον μηχανοδογό τρένου Αθήνα-Χαλκίδα, τον Ανθυπολοχαγό να ζητάει δανεικά από τους γονείς για να ράψει στολές και τον Σημαιοφόρο να έχει πέντε μήνες να αντικρίσει τη θάλασσα.

Οι φετινές κρίσεις θα γίνουν με το ηθικό του προσωπικού στο ναδίρ. Τις φετινές κρίσεις η Ν.Δ. θα νομίζει ότι τις έκανε αυτή, όμως θα τις κάνει το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και του Μπεγλίτη, γιατί έχουν την πιο πρόσφατη άποψη για τα πρόσωπα. Να θυμηθούμε ότι επί υπουργίας Βενιζέλου στο ΥΠΕΘΑ έγιναν οι μεγαλύτερες πολιτικές αποστρατείες διαχρονικά.

Οι φετινές κρίσεις θα αναδείξουν ότι για κάποιο λόγο οι καταγόμενοι από την Καλαμάτα και το Γύθειο είναι οι ικανότεροι μέσα στο στράτευμα.

Οι φετινές κρίσεις θα δείξουν ότι οι αρχηγοί θα αλλάζουν μέχρι δύο φορές το χρόνο, γιατί καταγγέλλουν ελλείψεις ανταλλακτικών, χωρίς να παραιτούνται, με πρώην αρχηγούς να γράφουν βιβλία και να δίνουν συνεντεύξεις πέντε-έξι μήνες μετά την αποστρατεία τους και με τις εταιρείες οπλικών συστημάτων να εκλιπαρούν για ανταλλακτικά, γιατί μόνο αυτά έμειναν πλέον για «μάσα».

Οι φετινές κρίσεις θα δείξουν για άλλη μια φορά περίτρανα ότι, με πολύ μικρές εξαιρέσεις, στην ηγεσία των Ε.Δ. δεν έφτασαν ποτέ επαγγελματικώς αξιόλογα, ικανά στελέχη. Εφταναν οι κομματικά κατάλληλοι. Μπορεί ο Τσοχατζόπουλος να είναι στη φυλακή για μίζες από εξοπλιστικά, όμως αυτά τα εξοπλιστικά τα προώθησαν στην πολιτική ηγεσία κάποιοι αρχηγοί και οι μεγαλωμένοι δίπλα τους επιτελείς, οι οποίοι είναι και οι σημερινοί υποψήφιοι για εξέλιξη.

Οι φετινές κρίσεις θα γίνουν με τους αποστράτους από το βαθμό του Ανθυπασπιστή μέχρι αυτόν του Α/ΓΕΕΘΑ να παίρνουν την ίδια σύνταξη και να κατεβαίνουν σε διαδήλωση σήμερα Σάββατο.

Αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι οι φετινές κρίσεις θα γίνουν με το «καζάν-καζάν» του Ερντογάν, με αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων κατά 300% και με προφανή την αδυναμία αντιμετώπισής τους από τη χώρα μας. Θα δείξουν ότι οι Ε.Δ. έχασαν τη λαμπρότητά τους και την «υγεία» τους.

Κ.Δ.Τ., απόστρατος ανώτατος αξιωματικός

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΓΕΕΘΑ