Ηλεκτρονική Έκδοση

Κύπρος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

Αμφίβολη η έγκριση της συμφωνίας με την τρόικα

Διαβλέπουν επιχειρούμενη οικονομική εξουθένωση της Κύπρου με στόχο τον έλεγχο του φυσικού αερίου και το Κυπριακό

Τελευταία ενημέρωση:

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και των ηγετών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών δεν μπορεί κανείς να συμπεράνει με ασφάλεια αν τελικά η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup θα υπερψηφιστεί από τη Κυπριακή Βουλή η οποία θα συνέλθει εκτάκτως αύριο το απόγευμα.

Όλα τα πολιτικά κόμματα επεσήμαναν ότι υπήρξε ένας άνευ προηγουμένου εκβιασμός, ενώ αφέθηκε σαφώς να νοηθεί ότι κάποιοι εκ των εταίρων της Κύπροπυ στοχεύουν στην πολιτική και οικονομική εξουθένωση της έχοντας ως στόχο τον έλεγχο του φυσικού αερίου ή ακόμα και την επιβολή μιας άδικης λύσης στο Κυπριακό.

BARBARA LABORDE / AFP BARBARA LABORDE / AFP Ο ΔΗΣΥ παρά την έντονη πικρία για την συμφωνία θα την εγκρίνει, πιστεύοντας πως σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Το ΑΚΕΛ κατά πάσα πιθανότητα θα απέχει από την συνεδρία της Βουλής, ενώ το ΔΗΚΟ ίσως διχαστεί με κάποιους βουλευτές να επιλέγουν την υπερψήφιση και κάποιους άλλους την καταψήφιση της συμφωνίας. Η ζυγαριά για το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ φαίνεται να γέρνει προς την απόρριψη της συμφωνίας όπως επίσης και για το Ευρωπαϊκό Κόμμα και το Κίνημα Οικολόγων.

Τα συλλογικά όργανα των κομμάτων θα συνεδριάσουν σήμερα Κυριακή και θα καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις, χωρίς να αποκλείονται και ανατροπές. Στις 8:30 το πρωί θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο που θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων και στη συνέχεια ο Κύπριος Πρόεδρος θα ενημερώσει την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών. Θα ακολουθήσει ενημέρωση όλων των βουλευτών από τον κύπριο Πρόεδρο και στις 4 το απόγευμα θα συνέλθει η ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει και να τοποθετηθεί έναντι του νομοσχεδίου που προβλέπει κούρεμα καταθέσεων και αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10 στο 12,5%.

Δύο σφάλματα της Ε.Ε

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως η Ε.Ε μετά το τεράστιο σφάλμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων που στοίχισε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ και βύθισε την κυπριακή οικονομία, διέπραξε  και δεύτερο μεγαλύτερο λάθος με το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Όπως είπε, κάτω από εκβιασμό, ο  Νίκος Αναστασιάδης αναγκάστηκε να αποδεχθεί την συμφωνία αφού του επισημάνθηκε ότι την Τρίτη το πρωί θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Ο κ. Νεοφύτου αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρία της Βουλής τόνισε πως αν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σκεφτούν τι θα συμβεί στην οικονομία του τόπου ακόμα και σε σχέση με την παραμονή της Κύπρου στο ευρώ.
 
Θέλουν να μας γονατίσουν
 
Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωσε πως αυτά που επιχειρεί να επιβάλλει η Ε.Ε στη Κύπρο καταπατούν την κυριαρχία της. Τόνισε πως οι ευρωπαίοι «προσπαθούν να μας γονατίσουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά».
 
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως θα υπάρξουν και άλλες απαιτήσεις, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες στην οποία έχει επιβληθεί μνημόνιο με την τρόικα.
 
«Αν ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από αυτά που προτείνει η τρόικα» σημείωσε «δεν υπάρχουν λύσεις».

Το παιχνίδι δεν είναι μόνο οικονομικό
 
Ο τέως πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Κάρογιαν είπε πως αυτά τα μέτρα που προσπαθούν να επιβάλλουν στη Κύπρο δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καμία άλλη χώρα και είναι πρωτοφανή.
 
Τόνισε πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις  που μπορεί να επηρεάσουν και την εξωτερική πολιτική της Κύπρου καθώς «το παιχνίδι δεν είναι μόνο οικονομικό». Τέλος ξεκαθάρισε πως υπάρχουν σκληρά διλλήματα και θα ληφθούν και σκληρές αποφάσεις.
 
Στοχεύουν σε αέριο και Κυπριακό
 
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, υποστήριξε ότι οι ευρωπαίοι, προσπαθούν να οδηγήσουν τη Κύπρο σε εξουθένωση με στόχο είτε να ελέγξουν το φυσικό αέριο είτε να οδηγήσουν σε απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό. Σημείωσε επίσης πως δεν υπάρχουν ειλικρινείς προθέσεις από τους ευρωπαίους, αλλά μόνο παράλογες απαιτήσεις.
Μας ζητούν και τη σφαίρα
 
Ο αναπληρωτής Γ.Γ του κινήματος Οικολόγων Άδωνις Γιάγκου, σημείωσε πως «οι πιέσεις είναι αφόρητες και είμαστε με το κεφάλι στον κρόταφο και μας ζητάνε να τους δώσουμε και τη σφαίρα».
 
 
 
 Τα βίντεο με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης:
 

 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Ecofin
Μνημόνιο
Για το ίδιο θέμα
Βιάζεται για την έγκριση του σχεδίου ο Σόιμπλε
Ο κυπριακός Τύπος για την απόφαση του Eurogrοup
Τρία λάθη και μια μόλυνση στο «γιατρικό» της Κύπρου
«H Κύπρος ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974»
Κύπρος: Κούρεμα καταθέσεων για «στήριξη» 10 δισ. ευρώ
Μουδιασμένη η Κύπρος από το σοκ του κουρέματος όλων των καταθέσεων