Ηλεκτρονική Έκδοση

Η ElDorado κουνάει το δάχτυλο για τις «χρυσές» επενδύσεις

Προς κυβέρνηση, τοπική κοινωνία, κόμματα

Παρά το γεγονός ότι τα έργα εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική έχουν ξεκινήσει, η άδεια εξόρυξης για τον Έβρο ετοιμάζεται πυρετωδώς, και η ίδια η Eldorado Gold ανακοίνωσε προ ημερών επενδύσεις στην Ελλάδα ενός δις, σήμερα σε συνέντευξη τύπου, η εταιρεία διατύπωσε επιφυλάξεις για το αν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί τέτοιου μεγέθους επενδύσεις, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, πως οι αντιδράσεις, οι κινητοποιήσεις και τα μικροπολιτικά συμφέροντα, αποτελούν εμπόδιο για τις επενδύσεις.

Η εταιρία Eldorado Gold άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα, αποδίδοντας τις αντιδράσεις στην εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική και τη Θράκη σε μικροπολιτικά συμφέροντα και παραγοντισμό των τοπικών κοινωνιών.

«Το ερώτημα είναι αν ως χώρα θα διαμορφώσουμε ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο. Αν υπάρξει αυτό, η εταιρεία θα μείνει. Η χώρα και η κυβέρνηση επιδιώκει επενδύσεις. Διατηρώ, ωστόσο, επιφυλάξεις αν μπορεί να διαχειριστεί επενδύσεις και μάλιστα τέτοιου μεγέθους», δήλωσε ο Π. Στρατουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της Eldorado στην Αθήνα.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο στην κριτική του προς την ελληνική πολιτική και την κοινωνία, αν και η συνέντευξη δόθηκε για να παρουσιασθούν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία των επενδύσεων, ο κ. Στρατουδάκης είπε ότι «δεν αναφέρεται σε υποκίνηση των αντιδράσεων από πολιτικά κόμματα, καθώς στους αντιδρώντες περιλαμβάνονται μέλη όλων των κομμάτων. Θα είχε σημασία οι αντιδράσεις να συνοδεύονται από πρόταση... Όλα αυτά τα χρόνια άκουσα μόνο στείρα άρνηση και καταστροφολογία». Υποστήριξε ακόμη ότι στις διαδηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα κατά των επενδύσεων συμμετείχαν τα ίδια πρόσωπα, μετακινούμενα.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσιάζοντας τα οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία των επενδύσεων σε Χαλκιδική και Θράκη, επεσήμαναν ότι οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν την προσεχή πενταετία το 1 δις δολάρια, και θα οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών κατά 1 δις δολάρια τον χρόνο, από την παραγωγή χρυσού, χαλκού, μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου. Τα έσοδα του Δημοσίου την επόμενη 20ετία από άμεσους φόρους εκτιμώνται σε 1,6 δις ευρώ ενώ οι θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες θα φθάσουν τις 5.000.

Υποστήριξαν ακόμη ότι εφαρμόζουν πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες, σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πως στη Χαλκιδική δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, ενώ το αρσενικό υπάρχει στη γεωλογία της περιοχής. Στη Θράκη αντίθετα δεν υπάρχει αρσενικό, αλλά η επεξεργασία περιλαμβάνει κυάνιο (κυανιούχο νάτριο) σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες από τις επιτρεπόμενες.

Η αξία των μεταλλευμάτων στη Χαλκιδική που έχουν εντοπισθεί και περιλαμβάνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που υπέβαλλε η εταιρεία, εκτιμάται σε 11 δις δολάρια, υπάρχει ωστόσο εκτίμηση ότι η συνολική αξία των αποθεμάτων στην περιοχή μπορεί να είναι διπλάσια, περί τα 20 δις. Αντίστοιχα στη Θράκη η αξία των κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί είναι 1,5- 1,6 δις δολάρια.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που υπέβαλλε η εταιρεία για τη Χαλκιδική εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2011, ενώ για τη Θράκη η αίτηση εκκρεμεί. «Η κυβέρνηση είπε ότι επανεξετάζει τη μελέτη, περιμένουμε την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος, γενικός διευθυντής των Χρυσωρυχείων Θράκης και σημείωσε: «Είναι θέμα απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει ή όχι η επένδυση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις μελέτες καθηγητών του ΑΠΘ που επισημαίνουν περιβαλλοντικούς κινδύνους από την εκμετάλλευση στη Χαλκιδική, οι εκπρόσωποι της εταιρείας τις υποβάθμισαν, λέγοντας ότι δεν βασίζονται σε επιστημονική μελέτη, αλλά αποτελούν σχόλια επί των μελετών που έκαναν καθηγητές από το ίδιο πανεπιστήμιο, αλλά και από τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αθήνας, Κρήτης και το ΕΜΠ.

Από διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη το Νοέμβριο του 2012 Από διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη το Νοέμβριο του 2012

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ορυκτός πλούτος
Σκουριές
Επενδύσεις
Περιβάλλον & οικολογία
Για το ίδιο θέμα
Καναδός πρέσβης: «Να λογοδοτήσουν οι δράστες της επίθεσης στις Σκουριές»
Επενδύει στο ελληνικό «El Dorado»