Έντυπη Έκδοση

ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΚΒΙΑΣΗΣ ΚΑΤ' ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ * ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΕ 10.000 ευρώ ΕΓΓΥΗΣΗ

5,5 χρόνια στους κουμπάρους

Εφτασαν στην πηγή, ακούμπησαν το νερό αλλά δεν ...ήπιαν, οπότε και η «εκβίαση» μετατράπηκε σε «απόπειρα εκβίασης».

Από την προσαγωγή του τότε γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού Παν. Αδαμόπουλου στην ανακρίτρια. Χθες εισέπραξε πρωτόδικα 5,5 χρόνια φυλακή Από την προσαγωγή του τότε γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού Παν. Αδαμόπουλου στην ανακρίτρια. Χθες εισέπραξε πρωτόδικα 5,5 χρόνια φυλακή Ο λόγος για τους τρεις κατηγορούμενους στο πολιτογραφημένο ως «σκάνδαλο των γαλάζιων κουμπάρων», που χθες κρίθηκαν ένοχοι για «απόπειρα εκβίασης κατ' επάγγελμα» σε βάρος της ΜΕΒΓΑΛ και καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε συνολική ποινή πεντέμισι ετών ο καθένας.

Ετσι οι τρεις, που ήταν ήδη έξω με όρους ύστερα από σύντομη προσωρινή κράτηση, έφυγαν χθες ελεύθεροι και από το δικαστήριο -του πρώτου κιόλας βαθμού- καθώς ορίστηκε να έχει η έφεσή τους ανασταλτικό χαρακτήρα.

Καταβάλλοντας εγγύηση 10.000 ευρώ έκαστος, ποσόν που αρχικά έδειξαν να έχουν αδυναμία να συγκεντρώσουν, οι τρεις κατηγορούμενοι αναχώρησαν για τα σπίτια τους, ελπίζοντας, ύστερα από αυτή την εξέλιξη, και σε ακόμη ευνοϊκότερη κατάληξη της υπόθεσης όταν εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης: Την ενοχή του Π. Αδαμόπουλου, τέως γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για το πλημμέλημα της δωροδοκίας και των Π. Αναγνωστόπουλου, εκτελωνιστή, και Κ. Κωνσταντινίδη, σιτέμπορου και κουμπάρου του τότε υπουργού Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, για άμεση συνέργεια σε δωροδοκία.

Σε γενικές γραμμές, το δικαστήριο δεν φαίνεται να ενστερνίστηκε τα όσα είπαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι. Αντίθετα, έμεινε «πιστό» στην εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας, Ι. Μωραϊτάκη, που είχε αναφέρει ότι το κακούργημα της «εκβίασης κατ' επάγγελμα», για το οποίο αρχικά κατηγορούνταν, θα έπρεπε να μετατραπεί σε «απόπειρα εκβίασης κατ' επάγγελμα», με το σκεπτικό ότι δεν υπήρξε ζημία στην περιουσία της ΜΕΒΓΑΛ. Ακολούθησε μάλιστα και την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών, επιβάλλοντας τελικά μετά τη συγχώνευση συνολική ποινή 5,5 ετών. Στους Αδαμόπουλο και Αναγνωστόπουλο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ και στους τρεις αναγνωρίστηκε και αυτό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι τρεις άντρες φέρεται να απαίτησαν «φακελάκι» από τους εκπροσώπους της ΜΕΒΓΑΛ, το ύψος του οποίου ισοδυναμούσε με το 10% του συνολικού προστίμου των 24,5 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,4 εκατομμύρια ευρώ, με το οποίο απειλούνταν η εταιρεία λόγω συμμετοχής στο καρτέλ γάλακτος. Η προμήθεια-μαμούθ θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη της εταιρείας σε πρόγραμμα επιείκειας, ώστε να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί το επικείμενο πρόστιμο. Οι συλλήψεις έγιναν ύστερα από καταγγελία των υπευθύνων της γαλακτοβιομηχανίας.

Ο επίλογος της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας γράφτηκε με ικανοποίηση μόνο από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, καθώς ο εκ των συνηγόρων Ηλ. Αναγνωστόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «η καταδικαστική απόφαση δικαιώνει τη ΜΕΒΓΑΛ, που κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την εκβίαση και συνεργάστηκε με τις Αρχές για την αποκάλυψη. Ελπίζουμε στο μέλλον να περιοριστούν τέτοια κρούσματα εκμετάλλευσης του κρατικού μηχανισμού για τη διάπραξη εγκλημάτων».

Από την άλλη, η Μαρία Βλαδίκα, συνήγορος υπεράσπισης του Π. Αδαμόπουλου, αναπαρήγαγε τη ρήση «οι εξουσίες φιλιούνται σαν χαδιάρες γάτες», για να υποστηρίξει ότι εν προκειμένω «η εκτελεστική, η δικαστική και η οικονομική εξουσία των καρτέλ εκ του αποτελέσματος είχαν μια χαρά συνεργασία».

Σε δηλώσεις προχώρησε και ο πρώην νομικός σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ, Κρ. Μεταξόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μου να παραιτηθώ από τον χειρισμό της συγκεκριμένης υποθέσεως ήδη από τις 14/9/2006, εξαιτίας της στάσης της διοίκησης της ΜΕΒΓΑΛ σε σχέση με την εντολή που μου είχε δώσει για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο σχετικό πρόγραμμα επιείκειας ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από την οποία η ίδια η ΜΕΒΓΑΛ με νέα δήλωσή της ενώπιον της ΕπΑ το 2008... παραιτήθηκε. Μετά την απόφαση αυτή, αλλά και την απόφαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη καρτέλ στον χώρο του γάλακτος η εις βάρος μου πειθαρχική ποινή, κατά της οποίας έχω προσφύγει στο ΣτΕ,προβάλλει πλέον ως "τίτλος τιμής" παρά ως μομφή,εκθέτοντας τους εκδότες της στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και όχι μόνο. Σε αντίθεση, ωστόσο, με την ταχύτατη δικαστική διεκπεραίωση της υπόθεσης των "κουμπάρων", το υπερπολλαπλάσιο σε "μέγεθος" αδίκημα που αφορά τη διαπιστωμένη πλέον σύσταση και λειτουργία καρτέλ στον χώρο του γάλακτος δεν έχει τύχει ανάλογης αντιμετώπισης, γεννώντας σοβαρά ερωτηματικά για τους λόγους μιας τέτοιας καθυστέρησης». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Πρόεδρος ΜΕΒΓΑΛ: Δικαίωση