Ηλεκτρονική Έκδοση

Συντελεστής δόμησης 2,1

«Όχι» από το ΣτΕ σε αύξηση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος

Ύψος κτιρίων έως 15 μέτρα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγόρευσε την αύξηση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, που επιχειρήθηκε με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Ανθρώπινη αλυσίδα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Φωτ.: Σπύρος Τσακίρης Ανθρώπινη αλυσίδα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Φωτ.: Σπύρος Τσακίρης Το ΣτΕ, επικαλούμενο το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει τους αρχαιολογικούς χώρους, αποφάνθηκε ότι ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τον μέσο συντελεστή δόμησης που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο 2,1 και πως το ύψος των κτιρίων δεν μπορεί να ξεπερνά το προβλεπόμενο μέγιστο ύψος των 15 μέτρων.

Δεκάδες δράσεις στον αρχαιολογικό χώρο διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος, η οποία διεκδικεί τη συνολική ανάπλαση της γειτονιάς, με την ανάδειξη του ιστορικού χώρου αλλά και την ανέγερση του νέου Μουσείου της Πόλης των Αθηνών.
 
Η υπόθεση και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 
 
Στο Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει «την τροποποίηση του συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών».
 
Το Ε’ Τμήμα στην υπ' αριθμ. 77/2013 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Μαντζουράνης και εισηγητής ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης) έκρινε, κατ’ αρχάς, νόμιμο στο σύνολό του το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αλλά μη νόμιμη μια επί μέρους διάταξή του. 
 
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μη νόμιμη τη διάταξη  που προβλέπει συντελεστή δόμησης 2,4 στον τομέα ΙΙΙ που έχει μέτωπο τον Κηφισό, όπως επίσης κρίθηκε παράνομο και το προβλεπόμενο ανώτατο ύψος των κτιρίων, το οποίο ήταν 18 μέτρα. 
 
Η συγκεκριμένη διάταξη κρίθηκε παράνομη, καθώς από το άρθρο 24 του Συντάγματος απορρέει υποχρέωση προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Το ΣτΕ τονίζει ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να δημοσιευθεί άμεσα, ώστε «να αποτραπεί η περαιτέρω δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων στην περιοχή του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος». Το ΥΠΕΚΑ και ο Δήμος Αθηναίων έχουν επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών την τελευταία διετία (2010-2012). 
 
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι από το άρθρο 24 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τον Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας και την πολεοδομική νομοθεσία (Ν. 2508/1997 και 3028/2002) επιτρέπεται «η τροποποίηση των προβλεπόμενων από το ρυμοτομικό σχέδιο όρων και περιορισμών δόμησης ευρύτερης περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) ως “περιοχή ανάπλασης”, στην οποία εντάσσεται ο αρχαιολογικός χώρος». Ωστόσο, τίθεται ως προϋπόθεση «οι προβλεπόμενοι όροι και περιορισμοί δόμησης να μην αναιρούν τη δυνατότητα ανάπλασης της περιοχής στο μέλλον σύμφωνα με τις ειδικές νομοθετικές διατάξεις, εφόσον, δηλαδή, οι όροι αυτοί στοιχούν προς τις προβλέψεις του ΓΠΣ και θεσπίζονται αιτιολογημένα, κατόπιν μελέτης που έχει εκπονηθεί με σκοπό την πολεοδομική αναμόρφωση της περιοχής». 
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πάρκα/Πλατείες/Ελεύθεροι χώροι
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)