Ηλεκτρονική Έκδοση

Τρεις μετανάστες αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους

Απεργία πείνας 2.000 μεταναστών για τις συνθήκες κράτησης

Καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ

Απεργία πείνας ξεκίνησαν από το Σάββατο περίπου 2.000 μετανάστες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες αλλά και την παρατεταμένη κράτησή τους σε κέντρα ανά την επικράτεια. Μόνο στην Αμυγδαλέζα, το σαββατοκύριακο, τρεις μετανάστες αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους καταγγέλλει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή" (ΚΕΕΡΦΑ).

To κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα (φωτό: Eurokinissi-Κ.Κατωμέρης) To κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα (φωτό: Eurokinissi-Κ.Κατωμέρης) Όπως ανέφεραν μέλη της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» σε συνέντευξη Τύπου "αποκορύφωμα των άθλιων συνθηκών κράτησης, της κακομεταχείρισης και των βασανιστηρίων, που έχουν υποστεί οι περίπου πέντε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ήταν τρεις απόπειρες αυτοκτονίας, που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο, στην Αμυγδαλέζα".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απεργία πείνας των κρατουμένων έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και στα "πολλά αστυνομικά τμήματα που έχουν μετατραπεί σε χώρους κακομεταχείρισης μεταναστών και προσφύγων". Ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Π. Κωνσταντίνου κατηγόρησε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι προσπαθεί να συγκάλυψει τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης ενώ απηύθυνε έκκληση για στήριξη προς τα συνδικάτα, την ΕΙΝΑΠ, τους δικηγορικούς συλλόγους, τους βουλευτές, τους δημάρχους, τη Διεθνή Αμνηστία και τις επιτροπές στήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Τζαβέντ Ασλάμ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος, Ρεζά Γκολαμί, και ο Χαρούτ Χουσεϊν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαγκλαντές κάλεσαν τις Αρχές να δώσουν την άδεια για να επισκεφθούν τους απεργούς πείνας μαζί με ομάδα γιατρών και δικηγόρων.

 

Τους τελευταίους 3-4 μήνες έχουν γίνει δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε ο Τζαβέντ Ασλάμ υπεύθυνος της Πακιστανικής Κοινότητας. «Εκατοντάδες άνθρωποι μας παίρνουν κάθε μέρα τηλέφωνο και μας λένε δεν μας ακούει κανείς. Όταν αρρωσταίνουμε δεν υπάρχει γιατρός, όποιος θέλει έρχεται και μας κλωτσάει και μας βασανίζει. Δεν ζητάνε τίποτε άλλο παρά μόνο ελευθερία. Όταν ξεκίνησε ο Ξένιος Δίας είπανε ότι αυτοί οι άνθρωποι ή θα πάνε πίσω στις χώρες τους ή μετά από τρεις μήνες θα αφεθούν ελεύθεροι. Χτες συναντηθήκαμε οι κοινότητες, Πακιστανική, Αφγανική, Μπαγκλαντές, φτιάξαμε μία επιτροπή και αποφασίσαμε να τους στηρίξουμε μέχρι την ελευθερία τους. Ζητάμε να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα κολαστήρια, να πάρουν όλοι νομιμοποίηση και άσυλο».
 
«Ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν απεργία πείνας είναι και πρόσφυγες κατατρεγμένοι από τους πολέμους», δήλωσε ο Ρεζά Γκολαμί από Σύλλογο Ενωμένων Αφγανών. «Έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και κρατούνται για μήνες επ' αόριστο. Το καλοκαίρι είναι κόλαση από τη θερμοκρασία και το χειμώνα γεμίζουν λάσπη. Τα κάνουν όλα  αυτά ώστε να αναγκαστούν από μόνοι τους να ζητήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Είναι αυτονόητο ότι και εμείς όπως και άλλες κοινότητες θα τους στηρίξουμε».
 
«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει νόμος που κρατά φυλακή έναν αθώο άνθρωπο», δήλωσε ο Φαρούκ Χουσεϊν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαγκλαντες Doel. «Σήμερα κρατάνε ακόμα μέσα ανθρώπους που μαζέψανε από τον Αύγουστο του 2011 που ξεκίνησε ο Ξένιος Δίας. Αν αυτοί οι άνθρωποι πεθάνουν υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση. Ζητάμε πολιτικό άσυλο και άδεια παραμονής».
(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Για το ίδιο θέμα
Καταγγελία για ξυλοδαρμό μεταναστών-απεργών πείνας στην Αμυγδαλέζα
Καταγγελία για απόπειρα αυτοκτονίας δύο απεργών πείνας στην Αμυγδαλέζα