Έντυπη Έκδοση

Εφοδος της Χ.Α. και επεισόδιο με τσιγγάνους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Καθολική κατακραυγή προκάλεσε πάλι η έφοδος xρυσαυγιτών, προχθές το βράδυ, με επικεφαλής το βουλευτή Μεσσηνίας, Δ. Κουκούτση, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, οι οποίοι επιχείρησαν να κάνουν «έλεγχο νομιμότητας» στις αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες. Το περιστατικό λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε σύρραξη μεταξύ χρυσαυγιτών και τσιγγάνων.

Οπως έγινε γνωστό, κατά την αποχώρηση των μελών της Χρυσής Αυγής από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, τσιγγάνοι της περιοχής που βρίσκονταν στον περίβολο του κτηρίου τούς επιτέθηκαν φραστικά και παραλίγο να σημειωθούν έκτροπα.

Οι τσιγγάνοι είχαν μεταφέρει στο νοσοκομείο έναν 22χρονο ομόφυλό τους, που τραυματίστηκε στη Μεσσήνη και νόμισαν ότι οι χρυσαυγίτες τους περίμεναν για να τους επιτεθούν. Αμέσως κάλεσαν ενισχύσεις και το προαύλιο του νοσοκομείου πλημμύρισε με τσιγγάνους που ζητούσαν το λόγο από τους χρυσαυγίτες, αλλά χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων έληξε το επεισόδιο.

Παρόμοια έφοδο για τον έλεγχο των αλλοδαπών αποκλειστικών νοσοκόμων είχαν πραγματοποιήσει μέλη της Χρυσής Αυγής και στο Νοσοκομείο της Τρίπολης, τη νύχτα της 6ης προς 7η Φεβρουαρίου 2013. Τότε, για την «εισβολή του τρόμου» είχε θεωρηθεί υπεύθυνη από το υπουργείο Υγείας η διοικήτρια του νοσοκομείου, Ελένη Σιουρούνη, η οποία και απομακρύνθηκε με εντολή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου. Εκείνο που εξόργισε τότε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ η κ. Σιουρούνη, έχοντας δίπλα της μέλη της Χρυσής Αυγής.

Αυτή τη φορά βέβαια η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας αντέδρασε διαφορετικά. Οπως είπε στην «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γεώργιος Μπέζος, η εισβολή των μελών της Χρυσής Αυγής έγινε στις 11 το βράδυ, αλλά αμέσως παρενέβησαν οι άνδρες της ασφάλειας του νοσοκομείου, οι οποίοι εξήγησαν στους «νυχτερινούς εισβολείς» ότι δεν νομιμοποιούνται να κάνουν το συγκεκριμένο έλεγχο, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αποχωρήσουν.

«Κανένας δεν νομιμοποιείται να κάνει αυτά για τα οποία υπεύθυνη είναι μόνο η διοίκηση του νοσοκομείου και κανείς άλλος. Τέτοιου είδους πρακτικές είναι καταδικαστέες και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να τις εφαρμόσει», μας είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, που καταδίκασε τη νυχτερινή έφοδο των χρυσαυγιτών, εκφράζοντας «τη βαθιά της αντίθεση για την αυθαίρετη και ανεπίτρεπτη ενέργεια».

«Τέτοιου είδους πρακτικές, που έρχονται να υποκαταστήσουν τη θεσμοθετημένη λειτουργία των αρμόδιων αρχών, δεν έχουν θέση στη δημοκρατικώς συντεταγμένη πολιτεία μας. Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας καθημερινά παρακολουθεί, ελέγχει, εποπτεύει και συνεργάζεται με όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας που εμπλέκονται στο θέμα (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, Αστυνομία, Εισαγγελία, Σωματείο των Αποκλειστικών Νοσοκόμων)», σημειώνεται.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έκαναν λόγο για «απαράδεκτη και κατάπτυστη» έφοδο ομάδας φασιστών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής το βουλευτή Κουκούτση, χθες το βράδυ στο νοσοκομείο για να ελέγξουν αν δουλεύουν παράνομες, αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες.

«Είναι η περίοδος που η κατάσταση στα νοσοκομεία χτυπάει κόκκινο. Ελλείψεις υλικών και προσωπικού, μειώσεις μισθών, απλήρωτες υπερωρίες, ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή των ασθενών από την τσέπη τους για παροχές Υγείας. Δεν θίγουν τίποτε απ' όλα αυτά οι χρυσαυγίτες. Δεν χρειάζονται κανενός είδους προστάτες και μάλιστα φασιστοειδή», αναφέρεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων.

Οι γιατροί καταδικάζουν το ρατσισμό

Ανεπιθύμητα πρόσωπα είναι για τους νοσοκομειακούς γιατρούς τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΝΓΕ) καλεί όλους τους γιατρούς να αποτρέπουν ρατσιστικά φαινόμενα αλλά και να καταγγέλλουν κάθε είδους προσπάθεια εισβολής μελών της εθνικιστικής οργάνωσης στα νοσοκομεία.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ΟΕΝΓΕ: «Οι επανειλημμένες προσπάθειες των φασιστών να εδραιώσουν την παρουσία τους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας της χώρας με τρομοκρατικές εφόδους, ρατσιστικές αιμοδοσίες και "ιατρεία", δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτές από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους υγειονομικούς και τους δημοκρατικούς πολίτες.

Ρατσιστικές πρακτικές και μέθοδοι, που βρίσκονται από τη φύση τους σε πλήρη αντιδιαστολή με την Ιατρική Δεοντολογία και το αναμφισβήτητο δικαίωμα για ισότιμη περίθαλψη όλων των ανθρώπων, θα μας βρουν απέναντί τους. Την περίοδο της πλήρους αποσάθρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των νοσοκομειακών, η Χ.Α., το μακρύ χέρι του συστήματος και της εργοδοσίας υπόσχεται ένα μέλλον με ημερομίσθιο 20 ευρώ, απλήρωτη εργασία για τους ανέργους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο».

Να σημειωθεί, ότι πρόσφατα το σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» χαρακτήρισε ανεπιθύμητους τους χρυσαυγίτες στο νοσοκομείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Βία
Χρυσή Αυγή
Ρατσισμός
Καλαμάτα