Ηλεκτρονική Έκδοση

Στην περιοχή κλιμάκιο του ΣΕΠΕ με κατεπείγουσα εντολή του υπουργού Εργασίας

Συλλήψεις για υπόθαλψη των επιστατών που αναζητούνται

Μπράβοι πυροβόλησαν κατά πλήθους και τραυμάτισαν 35 μετανάστες στη Μανωλάδα

Τελευταία ενημέρωση:

Σκηνικό απόπειρας μαζικής δολοφονίας στήθηκε την Τετάρτη σε χωράφι-σκλαβοπάζαρο στη Μανωλάδα Ηλείας, όταν τρεις «επιστάτες - μπράβοι» ιδιοκτήτη καλλιέργειας φράουλας στη Μανωλάδα Ηλείας άνοιξαν πυρ κατά δεκάδων εργατών από το Μπαγκλαντές, που απαιτούσαν τα μεροκάματα έξι μηνών. Τουλάχιστον 34 εργάτες νοσηλεύονται. Συνελήφθησαν το πρωί σε χωριό της Πηνείας Ηλείας δύο άνδρες για υπόθαλψη, επειδή παρείχαν κατάλυμα για κάποιες ώρες σε δύο από τους επιστάτες που αναζητούνται.

Τραυματισμένοι μετανάστες από τη Μανωλάδα στο νοσοκομείο. Φωτογραφία:Τ. Παναγόπουλος Τραυματισμένοι μετανάστες από τη Μανωλάδα στο νοσοκομείο. Φωτογραφία:Τ. Παναγόπουλος Επτά αλλοδαποί εργάτες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Πύργου και της Πάτρας, φέροντας τραύματα από τους πυροβολισμούς που δέχθηκαν χθες.  
Στο νοσοκομείο του Πύργου νοσηλεύονται τέσσερα άτομα, ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι είναι ελαφρά τραυματισμένοι και παραμένουν για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Οι εργάτες γης που καλλιεργούσαν φράουλες και είχαν να πληρωθούν πάνω από έξι μήνες, απαίτησαν τα δεδουλευμένα τους από τον εργοδότη τους το απόγευμα της Τετάρτης στον τόπο της καλλιέργειας που βρίσκεται δίπλα από την εθνική οδό Πύργου – Πάτρας. Όμως αντί για τα χρήματά τους, δέχθηκαν τα πυρά από τα κυνηγετικά όπλα των συνεργατών του.

Τα θερμοκήπια του "κόκκινου χρυσού" για τη Μανωλάδα Τα θερμοκήπια του "κόκκινου χρυσού" για τη Μανωλάδα Τοπικοί ανταποκριτές ανέφεραν ότι τα χρήματα που διεκδικούσαν οι μετανάστες εργαζόμενοι ήταν 150.000 - 200.000 ευρώ για 200 άτομα, δηλαδή 750-1000 ευρώ ο καθένας τους.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων, τρία τουλάχιστον άτομα με κυνηγετικές καραμπίνες άρχισαν ξαφνικά να τους πυροβολούν από διάφορα σημεία με αποτέλεσμα το τραυματισμό τους. Ακολούθησε πανδαιμόνιο με τους αλλοδαπούς εργάτες αιμόφυρτους να προσπαθούν να κρυφτούν στα διπλανά χωράφια και τους οπλοφόρους να τους κυνηγούν.

Απερίγραπτες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας, εκεί όπου άρχισαν να συρρέουν αιμόφυρτοι οι αλλοδαποί και να ζητούν βοήθεια.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, συνολικά 34 εργάτες από το Μπαγκλαντές είχαν καταγραφεί ως τραυματίες, πέντε εκ των οποίων αρκετά σοβαρά, με τραύματα από τους πυροβολισμούς σε όλο τους το σώμα. Στα νοσοκομεία της περιοχής σήμανε συναγερμός και οι βαριά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία της Πάτρας. Την Πέμπτη έγινε γνωστό πως δεν κινδυνεύει η υγεία κανενός τραυματισμένου.

Λίγα λεπτά αργότερα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας μετέβησαν στον τόπο του συμβάντος και στον Κέντρο Υγείας Βάρδας όπου βρίσκονταν οι τραυματισμένοι αλλοδαποί αλλά αυτό που κατάφεραν ήταν να συλλάβουν τον εργοδότη των αλλοδαπών εργατών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και αναζητούνται τα τρία άτομα που πυροβόλησαν κατά των αλλοδαπών εργατών, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν κινούμενοι προς την Πάτρα.

Φραουλοχώραφα Ηλείας. Φραουλοχώραφα Ηλείας. Το χθεσινό αιματηρό περιστατικό στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας ανέδειξε για πολλοστή φορά την άθλια εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών γης από τους ντόπιους τσιφλικάδες, οι οποίοι κατά παράδοξο τρόπο απολαμβάνουν την ασυλία των αρμοδίων αρχών και εξακολουθούν παρά τα δημοσιεύματα να απασχολούν τους αλλοδαπούς εργάτες γης ανασφάλιστους και με μεροκάματα πείνας. Ορισμένοι εξ αυτών τους εκμεταλλεύονται διπλά καθώς τους αναγκάζουν να διαμένουν στους καταυλισμούς της ντροπής από αυτοσχέδιες παράγκες από τις οποίες ζητούν ενοίκιο…

Ενδεικτικό της κατάστασης στην περιοχή, που είναι γνωστή για τα φραουλοχώραφά της είναι οι δεκάδες δικογραφίες στο αστυνομικό τμήμα της Βάρδας για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών. Όπως έγραφε η “Ε” στις 28/4/2011 από το 2007 έως και τον Απρίλιο του 2011 στο συγκεκριμένο Α.Τ είχαν σχηματιστεί συνολικά 155 τέτοιες δικογραφίες.

Σε μποϊκοτάζ καλούν από το twitter #bloodstrawberries : «Πριν αγοράσεις ξανά φράουλες από τη Μανωλάδα, απλώς σκέψου πως είναι γεμάτες με το αίμα μεταναστών εργατών.
Στις 17 Απριλίου 2013 περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι μετανάστες που απαίτησαν τα δεδουλευμένα τους δέχτηκαν επίθεση και πυροβολήθηκαν με όπλα απο τα αφεντικά τους.
Η Ελληνική κυβέρνηση καλύπτει με τις πολιτικές της τους δολοφόνους που δρούν με την υποστήριξη της χρυσής αυγής».

 

Στη Μανωλάδα κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας 
 
Ο υπουργός Εργασίας έδωσε κατεπείγουσα εντολή στον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Μιχάλη Κανδαράκη να αποστείλει κλιμάκιο στη Μανωλάδα. 
 
Ο Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για θλιβερό περιστατικό και καταδίκασε με «τον πιο απερίφραστο τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τη βία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση». Τόνισε ότι η νομιμότητα στην αγορά εργασίας και η τήρηση των νόμων είναι αδιαπραγμάτευτη. Επανέλαβε ότι η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία αποτελούν κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα.
 
Ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι «τα χθεσινά γεγονότα επιβεβαίωσαν την ορθότητα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να αναμιχθεί στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και η οικονομική αστυνομία».
 
Δηλώσεις υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια
 
"Στην Ελληνική Δημοκρατία σήμερα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως και η διαβίωσή τους σε απαράδεκτες συνθήκες. Πόσω μάλλον η απόπειρα δολοφονίας τους.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε την ενεργό συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νομοταγών πολιτών της Ηλείας και των τοπικών φορέων.
Αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλάβω ότι η τήρηση του Νόμου είναι όχι μόνο αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, αλλά και αναγκαίος όρος για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας".

Καταδικάζουν ΜΑΞΙΜΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΚΚΕ-ΑΝΕΛ - έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές του νομού Ηλείας

«Η απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων καλλιεργητών στη Μανωλάδα, καταδικάζονται με τον πλέον απόλυτο τρόπο από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

“Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το περιστατικό και επισημαίνει ότι “είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη”.
 
“Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά” αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με την οποία καταδικάζει “τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας”.
 
«Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.

«Η επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα, οι οποίοι διεκδίκησαν την καταβολή δεδουλευμένων για την εργασία τους, είναι εγκληματική πράξη για την οποία η δικαιοσύνη άμεσα και χωρίς καθυστέρηση πρέπει να επιληφθεί», ανακοίνωσε η ΔΗΜΑΡ. «Αποτελεί ύβρι για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας», σημειώνει η Αγίου Κωνσταντίνου.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τα όσα διεπράχθησαν στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας εναντίον των αλλοδαπών εργατών-Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια» τονίζουν μεταξύ άλλων οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπογραμμίζοντας ότι οι πρακτικές βίας και εξαθλίωσης εναντίον αλλοδαπών εργατών που παραπέμπουν σε εποχές και συνθήκες δουλεμπορίου, μακριά από κάθε έννοια ανθρωπισμού, δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη Ελλάδα.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες εργαζόμενους που δέχθηκαν επίθεση επειδή διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ στις 14.30, έξω από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Ρ.Τ. έγραψε: (πριν 8 έτη)
ΝΑ ΄ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ-ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΛΕΙΨΕΙ , ΠΡΑΓΜΑΤΙ.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ; ΤΑ 350€ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ, ΤΑ 500€ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ , ΤΑ 1000 ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Κ.Λ.Π. ΒΕΒΑΙΑ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΕΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ "ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
"Ματωμένες Φράουλες"
Για το ίδιο θέμα
Καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για συλλήψεις τραυματιών από το μακελειό στη Μανωλάδα
Οι «ματωμένες φράουλες» στα διεθνή ΜΜΕ
«Step2Freedom»: Μήνυμα κατά της δουλείας από μαθητές
Κάλεσμα για μποϊκοτάζ στις «ματωμένες φράουλες»
Καταιγισμός αντιδράσεων για τις «ματωμένες φράουλες»
Πυροβόλησαν αλλοδαπούς εργάτες στη Νέα Μανωλάδα