Έντυπη Έκδοση

Ξεριζώνουν και επισήμως το δάσος στις Σκουριές

Με μπουλντόζες «ξύριζε» χθες το δάσος στις Σκουριές η Ελληνικός Χρυσός, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Ιερισσού, ενόψει της σημερινής επίσημης λειτουργίας του εργοταξίου στην περιοχή. Οπως λένε, η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη την επίσκεψη 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ιερισσό χθες το πρωί, άρχισε πλέον με εντατικούς ρυθμούς όχι να κόβει τα δέντρα στις Σκουριές, αλλά να ξεριζώνει το δάσος, για να καλύψει προφανώς τον χαμένο γι' αυτήν χρόνο από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που αντιδρούν στην εξόρυξη.

Οι κάτοικοι όταν κατάλαβαν αργά το μεσημέρι τι συνέβη, συγκεντρώθηκαν σε ομάδες και κατευθύνθηκαν προς τα σημεία όπου είχαν εντοπιστεί οι μπουλντόζες να ξεριζώνουν τα δέντρα, αλλά διαπίστωσαν ότι οι χειριστές των μηχανημάτων τα είχαν παρατήσει και είχαν ήδη εξαφανιστεί.

«Δεν θα τους αφήσουμε να ξεριζώσουν το δάσος», δήλωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου, και πρόσθεσε ότι από σήμερα κάτοικοι θα βρίσκονται στο δάσος για να το επιθεωρούν και να ενημερώνουν τους υπόλοιπους κατοίκους σε περίπτωση που εντοπίζουν να γίνονται κινήσεις από πλευράς εργαζομένων και να κόβονται δέντρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκαν χθες την Ιερισσό προέρχονταν από διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Τους υποδέχτηκε, μαζί με τους κατοίκους, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση. Στις δηλώσεις τους επισήμαναν ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναλάβει την κυβέρνηση, θα σταματήσει την επένδυση και θα ακυρώσει τη σύμβαση. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση για καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και εκβιασμού με συλλήψεις και δικαστικές διώξεις των κατοίκων που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού, και σημείωσαν πως η πολυπληθής παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή είναι η εκδήλωση της αλληλεγγύης τους, στην πράξη, σε μια προσπάθεια ανύψωσης και του ηθικού των κατοίκων.

Στο μεταξύ, κάτοικοι της Ιερισσού κατήγγειλαν ότι δύο άτομα με καλυμμένα πρόσωπα, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, κινούνταν στους κεντρικούς δρόμους του χωριού και κατέγραφαν με κάμερα τους ανθρώπους που συγκεντρώνονταν για να υποδεχτούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Να αναλάβει τις ευθύνες του και να ελέγξει τις καταγγελίες για καταπάτηση ανθρωπίνων, δικονομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων καλούν τον Αντώνη Ρουπακιώτη οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής. «Σε αντίθετη περίπτωση, θα είστε υπόλογος απέναντι σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία...» αναφέρουν σε επιστολή τους που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων με αφορμή την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βόρεια Ελλάδα για τα εγκαίνια του Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας.

Για τη σημερινή έναρξη των εργασιών εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής ενημέρωσε ο νομικός εκπρόσωπος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγή Γιαννάκη την περασμένη Παρασκευή. Ο εισαγγελέας εποπτεύει την τήρηση της Ποινικής Δικονομίας μετά την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας και τις αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιερισσό προκαλώντας αντιδράσεις.

Το Σάββατο στα εγκαίνια του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης (ΙΚΔΘ), έξω από κτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου, συγκεντρώθηκαν δικηγόροι και αντιπροσωπεία κατοίκων της Χαλκιδικής που εναντιώνονται στην επένδυση χρυσού, περιμένοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Αντώνης Ρουπακιώτης τελικά δεν παρέστη στην εκδήλωση, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον γεν. γραμματέα Νίκο Κανελλόπουλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σκουριές
Περιβάλλον & οικολογία