Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ο Μπ. Γκέιτς στηρίζει την «Κίνηση 136» για την ΕΥΑΘ

Ο Μπιλ Γκέιτς στηρίζει την «Κίνηση 136» για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ από φορείς, κινήσεις και πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Ο μεγιστάνας των νέων τεχνολογιών στηρίζει μέσω του ιδρύματός του την προσπάθεια να μην περάσει σε ιδιώτες το νερό της Θεσσαλονίκης Ο μεγιστάνας των νέων τεχνολογιών στηρίζει μέσω του ιδρύματός του την προσπάθεια να μην περάσει σε ιδιώτες το νερό της Θεσσαλονίκης Το ίδρυμα «Bill and Melinda Gates Foundation» του μεγιστάνα των νέων τεχνολογιών, γνωστό για την ενίσχυση προγραμμάτων κατά του AIDS και της ελονοσίας, είναι ένα από τα 22 ιδρύματα, φορείς, οργανώσεις και συνεταιριστικές τράπεζες από όλο τον κόσμο, που, ως Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης, στηρίζουν την υποψηφιότητα της «Κίνησης 136» για την αγορά της ΕΥΑΘ. Οι 22 Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) διαχειρίζονται για τη στήριξη παρόμοιων προσπαθειών ανά τον κόσμο ένα κεφάλαιο που υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ.

Προσπάθεια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Κίνησης 136», που πλέον έχει πάρει τη θεσμική ονομασία «Ενωση Πολιτών για το Νερό», Λάζαρο Αγγέλου, οι ΕΚΕ έχουν ενημερωθεί για την προσπάθεια που εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη ώστε να μην περάσει το νερό σε ιδιώτες και έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να στηρίξουν τους φορείς, τις οργανώσεις και τις κινήσεις πολιτών που παίρνουν μέρος σ'αυτή την προσπάθεια.

Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους ΕΚΕ και την Ενωση Πολιτών για το Νερό είναι ο φιλέλληνας πρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικής επικοινωνίας «Bondholder Communications Group» («BondCom»), Ρόμπερτ Απφελ, ο οποίος έχει αναλάβει και την πρωτοβουλία για τη διεθνή υποστήριξη της προσπάθειας. Σύμφωνα με την Ενωση Πολιτών για το Νερό, η «BondCom» βασίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία για τη διασύνδεση εκδοτών χρεογράφων με τους επενδυτές τους. Τα τελευταία 5 χρόνια, στην εταιρεία έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση συναλλαγών άνω των 800 δισ. δολαρίων.

Οπως λέει ο Λ. Αγγέλου, ήταν ο ίδιος ο Ρ. Απφελ που ήρθε σε επαφή με την Ενωση Πολιτών για τον Νερό, όταν διαπίστωσε ότι μια ομάδα Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη αντιδρά και προσπαθεί να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση του νερού που πίνουν περισσότεροι από 1,5 εκατ. πολίτες. Με τη βοήθειά του διαμορφώθηκε η πρόταση που κατέθεσε η ένωση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΑΘ, ήταν αυτός που ενημέρωσε τους υπόλοιπους ΕΚΕ για την προσπάθεια που γίνεται στη Θεσσαλονίκη και κέντρισε το ενδιαφέρον τους και, τελικά, τη στήριξή τους στην πρόταση.

«Η πρότασή μας είναι πλήρης και απαντά σε όλα τα ζητούμενα που έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ. Οσοι νόμιζαν ότι δεν είμαστε υπολογίσιμοι και ότι η εξαγορά της ΕΥΑΘ θα ήταν γι' αυτούς περίπατος, θα βρουν απέναντί τους έναν αντίπαλο εξίσου ισχυρό, αν όχι ισχυρότερο», τονίζει ο Λ. Αγγέλου. Οι ΕΚΕ, προσθέτει, υποστηρίζουν την Ενωση Πολιτών για το Νερό στους δύο βασικούς στόχους της, που είναι η μέγιστη δυνατή πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό σε προσιτές τιμές για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και όλου του κόσμου, και η καθολική συμμετοχή στην ιδιοκτησία και διαχείριση ζωτικών υποδομών, όπως η ΕΥΑΘ Α.Ε., από τους πολίτες τους οποίους αυτές εξυπηρετούν. Επίσης, οι ΕΚΕ θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν οι ίδιοι να είναι μακροπρόθεσμα οι ιδιοκτήτες των μερίδων της Ενωσης Πολιτών για το Νερό.

Οι 22 ΕΚΕ που στηρίζουν την προσπάθεια της Ενωσης Πολιτών για το Νερό είναι: Accion Internationl and Accion USA, Amalgamated Bank of New York (Amalgamated Ladies Garment Workers Union), Banca Etica, Bill and Melinda Gates Foundation, Blue Orchard Finance SA, Calvert Foundation, Charity Bank, Citizens Energy Company, Inc., Credit Cooperatif, Cultura Sparebank, Ecology Building Society, Epiphany Funds, FINCA International, Inc., GLS Gemeinschaftsbank eG, Merkur Cooperative Bank, Oikocredit USA, Shared Interest Inc., Social Fisnance USA, Symbiotics SA, The Cooperative Banking Group, Unity Trust Bank, Working Capital for Community Needs (WCCN).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νερό/Υδροδότηση
ΕΥΑΘ