Ηλεκτρονική Έκδοση

Δηλώσεις Δένδια

Συγκρούσεις στις Σκουριές-Εννέα ελαφρά τραυματίες

Τραυματίστηκαν ελαφρά μία γυναίκα και 8 αστυνομικοί

Τελευταία ενημέρωση:

Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας καταγγέλλουν οι κάτοικοι στις Σκουριές, μία ημέρα πριν τον έλεγχο νομιμότητας των αδειών της «Ελληνικός Χρυσός» και της «Eldorado Gold». Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 60 γυναίκες ξεκίνησαν από την Ιερισσό για τις Σκουριές για να διαμαρτυρηθούν για την εξόρυξη, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας. Οι άνδρες των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα και χτύπησαν τις γυναίκες, μια εκ των οποίων μεταφέρθηκε τραυματισμένη με εκδορές, ενώ έγιναν τρεις προσαγωγές. Τραυματίστηκαν ελαφρά και 8 αστυνομικοί, οι τέσσερις εκ των οποίων από σκάγια.

φωτό αρχείου φωτό αρχείου Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι άντρες των ΜΑΤ, που βρίσκονται πλέον μόνιμα στην περιοχή σε διατεταγμένη υπηρεσία προστασίας της "Ελληνικός Χρυσός", επιτέθηκαν και χτύπησαν τις γυναίκες, ενώ έκαναν και χρήση δακρυγόνων μέσα στο δάσος. Έγιναν προσαγωγές τριών γυναικών, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Πoλυγύρου και αποχώρησαν αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, με εξαίρεση τον αστυνομικό που έφερε σκάγια επιδερμικά σε διάφορα σημεία του σώματός του, ο οποίος εισήχθη για προληπτικούς λόγους και διακομίστηκε στο 424 ΓΣΝ Θεσσαλονίκης. 

Φωτογραφία: facebook.com/epitropiagonapanagias Φωτογραφία: facebook.com/epitropiagonapanagias Περίπου 500 κάτοικοι των γύρω χωριών έσπευσαν στη θέση Λάκκο του δάσους Καρατζά, για να ζητήσουν την απελευθέρωση των τριών γυναικών και να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχιζόμενες παράνομες εργασίες αποψίλωσης υπό την προστασία των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με ρίψη δακρυγόνων, για άλλη μια φορά μέσα στο δάσος, χωρίς να λαμβάνουν υπ'όψη τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.  

Σε δήλωσή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης χαρακτήρισε τους πυροβολισμούς κατά αστυνομικών «μέγιστη πρόκληση εναντίον του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας».

«Είναι ευνόητο ότι σε μία δημοκρατική χώρα οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Αλλά είναι ευνόητο επίσης ότι οποιοδήποτε αίτημα εκδικάζεται από τις αρμόδιες δικαστικές ή άλλες εντεταλμένες αρχές και δεν μπορούν να επιβάλλουν το δικό τους “δίκαιο” κουκουλοφόροι με κυνηγετικά όπλα και μολότοφ», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και κάλεσε κόμματα και φορείς να καταδικάσουν «τη νέα προκλητική ενέργεια εναντίον της ευνομίας στη χώρα μας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

«Μισόλογα συνδυαζόμενα με συμμετοχή σε εκδηλώσεις στήριξης δεν χωράνε. Επιτέλους, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία, την έννομη τάξη και το Σύνταγμα», κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός.

ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Αύριο ελέγχεται η νομιμότητα της άδειας της Eldorado στις Σκουριές

Με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων, κατά τις οποίες συνεχίζεται εντατικά με μπουλντόζες η αποψίλωση του δάσους στις Σκουριές, υπό την καθημερινή προστασία των ΜΑΤ, ελέγχονται την Δευτέρα οι άδειες της «Ελληνικός Χρυσός» και της «Eldorado Gold».

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Η συνάντηση, που από τη Μεγάλη Δευτέρα είχε υποσχεθεί ο Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Βάιος Χονδρός, θα γίνει την Δευτέρα. Σ'αυτή θα κληθεί εκπρόσωπος της "Ελληνικός Χρυσός" να παρουσιάσει τις άδειες με τις οποίες η εταιρεία έχει προσχωρήσει σε εργασίες αποψίλωσης του δάσους, με σκοπό να δημιουργηθεί δρόμος και φράγμα απόθεσης αποβλήτων της εξόρυξης στη περιοχή λάκκος Καρατζά του δάσους.

Στη συνάντηση, που θα γίνει στο γραφείο του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα των κατοίκων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., Β.Χονδρός, ενώ κλήθηκαν να συμμετέχουν ο Δασάρχης Αρναίας και ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη. Σκοπός της συνάντησης είναι η εξακρίβωση της νομιμότητας των εργασιών της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή των Σκουριών και η αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι εργασίες γίνονται με απλή άδεια υλοτομίας, ενώ τονίζουν ότι η δημιουργία φράγματος και λεκάνης απόθεσης αποβλήτων στο συγκεκριμένο σημείο, θα διακόψει τη ροή του νερού που υδροδοτεί όλα τα χωριά της περιοχής.

Σάκης Αποστολάκης

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σκουριές
Για το ίδιο θέμα
Αύριο ελέγχεται η νομιμότητα της άδειας της Eldorado στις Σκουριές