Ηλεκτρονική Έκδοση

Σωτηρία για τη θεσσαλική γη ή μη αναστρέψιμο οικολογικό έγκλημα;

Υπέρ της εκτροπής του Αχελώου το ΚΚΕ

Σε κινητοποίηση για ολοκλήρωση των έργων, κάλεσε ο Δ. Κουτσούμπας

Επείγουσα και απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ, χαρακτήρισε την εκτροπή του Αχελώου, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε ανοιχτή συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Για το θέμα που έχει διχάσει την τοπική κοινωνία, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «θα μπορούσε να ποτίσει όλο το Θεσσαλικό κάμπο, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να δώσει καλύτερο αγροτικό εισόδημα».

Αχελώος Αχελώος  "Η εκτροπή του Αχελώου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει απαίτηση του λαού της Θεσσαλίας τόσο για την αξιοποίηση του νερού για άρδευση όσο και για ύδρευση και εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων που είμαστε ελλειμματικοί", τόνισε. Και διευκρίνισε ότι "είναι υπόθεση όλων να μη γίνουν ξερικά περίπου 550.000 στρέμματα του εύφορου θεσσαλικού κάμπου που θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση του λαού μας, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο δίνονται σήμερα για εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ η μη εκτροπή θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή".

Ο γ.γ. του ΚΚΕ κάλεσε τους αγρότες κι όλο το λαό της Θεσσαλίας "να απαιτήσουν με πρωτοβουλίες την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου με τη μεταφορά 600 εκατομμυρίων κυβικών νερού το χρόνο".

Για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις κι εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, με την πλειονότητα των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου να συμφωνούν λόγω της έλλειψης νερού προς ύδρευση των καλλιεργειών τους και από την άλλη πλευρά, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικοί φορείς και κοινωνία να έχουν σχηματίσει ένα κίνημα κατά της εκτροπής, ως μη αναστρέψιμο οικολογικό έγκλημα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι φορείς που αντιμάχονται την εκτροπή, υποστηρίζουν πως ο Θεσσαλικός κάμπος δεν πρόκειται να σωθεί, όσο συνεχίζει η παραγωγή να εξαντλεί τους υδάτινους πόρους, απλά το πρόβλημα θα μετατεθεί για αργότερα. Αντίθετα, σημειώνουν, το περιβάλλον και η οικολογική ισορροπία θα πληγούν, χωριά θα αφανισθούν, και οι φυσικοί πόροι θα συγκεντρωθούν στα χέρια ιδιωτών.

Ντ. Μπ. 

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΚΕ
Περιβάλλον & οικολογία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας