Έντυπη Έκδοση

Χάρτες της Αττικής του Κάουπερτ

Ως προς την έκταση, τη λεπτομέρεια και τη μετρική ακρίβεια θεωρείται ασυγκρίτως ανώτερη και αποδεικνύεται σχεδόν εφάμιλλη με τα καλύτερα προϊόντα της νεότερης χαρτογραφίας, ενώ κατά τον πλούτο των ιστορικών πληροφοριών δεν έχει σήμερα το όμοιό της.

1891. Μετροτράπεζα επί τρίποδος, κλισιομετρική διόπτρα, αλεξήλιον 1891. Μετροτράπεζα επί τρίποδος, κλισιομετρική διόπτρα, αλεξήλιον Για τους «Χάρτες της Αττικής» ο λόγος, το μνημειώδες έργο που εκτελέστηκε μεταξύ 1875-1894 από τους επιστήμονες της Υπηρεσίας του πρωσικού στρατού με επικεφαλής τον Ιωάννη Κάουπερτ κατά παραγγελία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Στο νεόκοπο βιβλίο «Εκτέλεση, περιεχόμενο και αξία των χαρτών της Αττικής του Κάουπερτ», εκδόσεις Μέλισσα, ο καθηγητής Μανόλης Κορρές εξηγεί τη σημασία αυτού του έργου για την κατανόηση της ιστορικής τοπιογραφίας.

Στις θεματικές πληροφορίες του Ειδικού Χάρτου της Αττικής περιλαμβάνονται γεωφυσικά στοιχεία, οικισμοί, οδοί, λιμένες, λατομεία, καλλιέργειες, δασοκάλυψη κ.ά. Ο,τι όμως συνιστά το πλέον πολύτιμο θέμα του είναι η σχεδιασμένη με ερυθρό χρώμα αρχαιολογική μαρτυρία. Πάσης φύσεως και πάσης εποχής μνημεία, διάσπαρτοι αρχαίοι λίθοι, αρχαίοι τάφοι ή τύμβοι, φρέατα αερισμού υπογείων υδραγωγείων, αρχαία λατομεία, λιμενικά έργα, ίχνη οικισμών, κατάλοιπα ορυχείων και μεταλλευτικών εργασιών, ίχνη οδών κ.ά.

Οπως σημειώνει ο κ. Κορρές: «Μέσω των χαρτών οι έξοχες περιγραφές του Σατωμπριάν (Οδοιπορικόν), του Αντερσεν (Ταξίδι στην Ελλάδα), του Ροΐδη (Περίπατοι στην Αττική), του Μητσάκη (Εις Αθηναίος Χρυσοθήρας), του Καμπούρογλου (Ο Αναδρομάρης), του Βενέζη (Γαλήνη) και τόσες άλλες παρακολουθούνται στο χωρικό τους πλαίσιο από τον αναγνώστη, ο οποίος έκπληκτος ανακαλύπτει στους χάρτες εδώ το σταυροδρόμι, εκεί το πανδοχείο, πιο πέρα το αγρόκτημα με τη μισογκρεμισμένη μάνδρα και την ανοικτή δεξαμενή, κατόπιν ένα κατέβασμα και τη διάβαση από τον χείμαρρο, πιο πέρα τη δροσερή πλευρά της λαγκαδιάς όπου η πορεία πάντοτε διεκόπτετο για λίγη ανάπαυση και στο τέρμα της ανηφόρας το εξωκκλήσι με τα ξερικά αμπελάκια και τη βαθύσκια συκιά, πέρα από το οποίο η θέα προς το βουνό ήταν τόσον τερπνή...». *

ΟΙΚΟ-νομία του νερού

Μετά την Τζιά η Υδρα.

Είχαν προηγηθεί τα νησιά: Χάλκη, Πάτμος, Κεφαλονιά, Σκύρος, Λήμνος, Σύρος, Ιος, Νίσυρος και Θάσος. Εφέτος το 11ο Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο (ΘΟΠ) φιλοξενείται τον Ιούλιο στην Υδρα (πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη») και αποτελεί την ιδανικότερη λύση για συνδυασμό επιμόρφωσης υψηλού επιπέδου και διακοπών. Είναι διάρκειας τριών εβδομάδων και περιλαμβάνει τετράωρα μαθήματα καθημερινά (10.00-14.00), απογευματινές διαλέξεις ανοικτές για το κοινό και επισκέψεις σε σημεία του νησιού με ειδικό ενδιαφέρον. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν μία, δύο ή και τρεις από τις ενότητες που προσφέρονται. Η διοργάνωση γίνεται υπό την εποπτεία του ΔΙΠΕ (Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών), τηλ.: 2108846278 με την υποστήριξη του Δήμου Υδρας. Υπεύθυνος προγράμματος είναι ο δρ περιβαλλοντολόγος-πρόεδρος του ΔΙΠΕ Ηλίας Ευθυμιόπουλος.

Αφιέρωμα στην κρίση από την «Οικοτοπία»

*Εκτενές αφιέρωμα στη σημερινή κρίση με εικονογράφηση του ζωγράφου Τεοντόρ Ζερικό περιλαμβάνει το νέο τεύχος, αριθμός 83, του περιοδικού «Οικοτοπία».

Μεταξύ των άλλων: Η Σ. Αντωνοπούλου αναλύει τα διεθνή χαρακτηριστικά της ύφεσης, ενώ ο Λ. Βατικιώτης επικεντρώνει την ανάλυσή του στην ελληνική περίπτωση. Την εγκυρότητα της θεωρίας του Μαρξ ως προς την κατανόηση της υπό εξέλιξη κρίσης διερευνά ο Ι. Meszaros. Στη συνέχεια ο Α. Μαρβάκης αναλύει τις ιδεολογικές και πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης, ανιχνεύοντας τα σημάδια της «διαλεκτικής» του νέου φασισμού, ενώ ο Ε. Rosenzvaig επιχειρεί μια συνολική επισκόπηση της πορείας του σημερινού. Τέλος, ο Ε. Μπιτσάκης επικεντρώνει την οπτική του στην έννοια της προόδου, αναλύοντας τις αυταπάτες της αστικής αντίληψης, καθώς και τη μαρξιστική αντίληψη: το νέο του μαρξισμού, αλλά τις αυταπάτες των επιγόνων. Στο νέο τεύχος δημοσιεύονται επίσης άρθρα του Γ. Λιοδάκη για τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, του Φ. Βώρου για τη διδασκαλία της Ιστορίας και «σκέψεις» του Δ. Πολίτη για την Οκτωβριανή Επανάσταση κ.ά.

Δημόσια Τέχνη Πειραιά

Μνημεία, γλυπτά, ανδριάντες, αγάλματα, μνημειακές κατασκευές από το νεκροταφείο της Ανάστασης, γκράφιτι, πληροφορίες και μαρτυρίες αναβιώνουν ιστορικά γεγονότα, τιμούν προσωπικότητες που έζησαν και έδρασαν στον Πειραιά, εικονογραφούν με άλλα λόγια την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ιστορία της πόλης μας.

Η πολύ φροντισμένη αυτή δωρεάν έκδοση του 3ου τεύχους του περιοδικού «Αφιέρωμα» της Σχολής Saint Paul, τηλ. 210-4511954, υπενθυμίζει ότι αξίζει τον κόπο να καθυστερούμε το βλέμμα, να μην προσπερνάμε ανυποψίαστοι ό,τι υπάρχει γύρω μας. Οι φωτογραφίες, τα κείμενα, τα σχόλια, οι μαρτυρίες έχουν στόχο να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των πολιτών και των τοπικών αρχών για τη δημόσια αισθητική της πόλης του Πειραιά.

Αντιθέσεις

Σοφία Γιαννακά βουλευτής

«Ζούμε σε μια χώρα όπου είχαν βάλει χέρι και στα ταμεία της... Φιλικής Εταιρείας»

«Νέα»

Μαρία Πρωτόπαππα ηθοποιός

«Ενωνόμαστε μόνο με αφορμή τις εθνικές εορτές»

«Ποντίκι»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα