Ηλεκτρονική Έκδοση

Ψάχνουν τη δικαίωση στα αμερικανικά δικαστήρια

69 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου

Συνέντευξη με τον βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σταθά

Συμπληρώνονται 69 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου. Ηταν 10 Ιουνίου 1944, όταν ένα γερμανικό απόσπασμα που έψαχνε αντάρτες μπήκε στο χωριό. Η μαρμάρινη πλάκα αναφέρει 218 ονόματα νεκρών. Ανάμεσά τους βρέφη και έγκυοι γυναίκες. «Οσοι επέζησαν, έπρεπε να φροντίσουν τα ορφανά, να θερίσουν», λέει ο Λευτέρης Σταθάς. Οι Διστομίτες δεν ξέχασαν. Στη Γερμανία, η μόνη δικαστική διεκδίκηση που εκδικάστηκε, πλην όμως απορρίφθηκε, κατατέθηκε από τον νομικό Αργύρη Σφουντούρη.

Φωτογραφία της εποχής μετά από την σφαγή στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου 1944 (ΑΠΕ/ΑΝΑ/PHOTO SHOP DIGITAL/ΝΙΚΟΣ ΑΞΕΛΗΣ) Φωτογραφία της εποχής μετά από την σφαγή στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου 1944 (ΑΠΕ/ΑΝΑ/PHOTO SHOP DIGITAL/ΝΙΚΟΣ ΑΞΕΛΗΣ)

Η επομένη αγωγή κατατέθηκε στη Λιβαδειά το 1995 από συγγενείς των σφαγιασθέντων, με πρωτοβουλία του δικηγόρου Ιωάννη Σταμούλη. Οι Διστομίτες δικαιώθηκαν στον Αρειο Πάγο, αλλά δεν κατάφεραν να εκτελέσουν την απόφαση, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δεν έδωσε ποτέ την απαιτούμενη άδεια. Στη συνέχεια προσέφυγαν στα ιταλικά δικαστήρια για να εκτελέσουν την απόφαση, με κατασχέσεις γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ιταλία. Η Μέρκελ κατέφυγε στη Χάγη για την επίλυση της διαφοράς (αντίστοιχες διεκδικήσεις εγείρουν οι Ιταλοί). Η χώρα μας άσκησε παρέμβαση στη δικαστική διαφορά Ιταλίας-Γερμανίας, η οποία έληξε με νίκη της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς επικυρώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το δικαίωμά της στην ετεροδικία (να μη δικάζεται δηλαδή σε άλλα κράτη). 
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ (βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ)
«Στο Δίστομο μεγάλωσα με το μοιρολόι των γιαγιάδων»
Ο αγώνας του Μανώλη Γλέζου για τις γερμανικές αποζημιώσεις πρέπει να συνεχιστεί. Διεκδικούμε ηθική δικαίωση. Γιατί όλα τα πλούτη του κόσμου αξίζουν λιγότερο από έναν νεκρό. Αυτοί που διέπραξαν τέτοια εγκλήματα πρέπει να τιμωρηθούν
 
Ψάχνουν τώρα τη δικαίωση στα αμερικανικά δικαστήρια
Καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις εμφανίζονται απρόθυμες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τους Γερμανούς για τις ναζιστικές θηριωδίες, οι διασωθέντες καταφεύγουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για να βρουν το δίκιο τους!
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα