Ηλεκτρονική Έκδοση

Επιστολή της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης προς Ρουπακιώτη

SOS για τις φυλακές στη Βόρεια Ελλάδα

«Απαράδεκτες συνθήκες» και στα αστυνομικά τμήματα

Για «άμεσο κίνδυνο μη εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών κράτησης», λόγω αδυναμίας των φυλακών της Βόρειας Ελλάδας να δεχτούν άλλους κρατούμενους, αλλά και για κίνδυνο εκδήλωσης «ταραχών και εξεγέρσεων στους χώρους κράτησης» προειδοποιεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, απευθύνει δραματική έκκληση στον Αντώνη Ρουπακιώτη για λύση το ταχύτερο δυνατό στο «οξύτατο πρόβλημα», επισημαίνοντας την ασφυκτική κατάσταση, λόγω συνωστισμού εγκλείστων, στις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας.
 
Η επιστολή αποστέλλεται μετά και τις αναφορές του διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, αλλά και κρατουμένων στις φυλακές Διαβατών, όπου κρατούνται σχεδόν 600 άτομα, ενώ ο προβλεπόμενος αριθμός κράτησης περιορίζεται στους 350. 
 
Ο Παναγής Γιαννάκης κάνει λόγο για «απαράδεκτες» συνθήκες κράτησης στο τμήμα Μεταγωγών και στα αστυνομικά τμήματα, που δεν συνάδουν προς τις πολιτισμικές αρχές της Ελλάδας και στα ελάχιστα ανεκτά όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης. 
 
Στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης κρατούνται πάνω από 400 υπόδικοι και κατάδικοι, όπως τονίζει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης.
 
Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη να ενεργήσει αμέσως το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργήσουν οι δύο νέες πτέρυγες των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, δυναμικότητας 120 θέσεων η καθεμία, που, όπως αναφέρει ο εισαγγελέας, παραμένουν εκτός λειτουργίας για λόγους μη αντιληπτούς. 
 
«Είναι αδιανόητο να γίνεται επίκληση της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, για τη μη πρόσληψη είκοσι σωφρονιστικών υπαλλήλων που θα έλυνε άμεσα το πρόβλημα και αντ' αυτού η Πολιτεία νομοθετώντας να 'εφευρίσκει τρόπους αποσυμφόρησης' των φυλακών», τονίζεται στην επιστολή. 
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων