Ηλεκτρονική Έκδοση

Η EBU αναμεταδίδει το πρόγραμμα της ΕΡΤ

Έτσι άρχισαν όλα - Το live blog της 11ης Ιουνίου 2013

Live blogging: Διαμαρτυρίες για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Τελευταία ενημέρωση:

Έντονες αντιδράσεις πυροδοτεί η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Κοσμοσυρροή στη συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο. Αμετακίνητος ο Σαμαράς για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ΕΡΤ αλλά και για το συντονισμό της κυβέρνησης ζήτησαν από τον πρωθυπουργό ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης. Τόνισαν ότι ο εξορθολογισμός πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή. Στο Enet το νομοσχέδιο για τη «νέα ΕΡΤ».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο Σε κλοιό ΜΑΤ η Μουρούζη Σε κλοιό ΜΑΤ η Μουρούζη

 

Η βροχή δεν πτόησε το πλήθος κόσμου που διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της ΕΡΤ (Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Τζαβέλλα) Η βροχή δεν πτόησε το πλήθος κόσμου που διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της ΕΡΤ (Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Τζαβέλλα) LOUISA GOULIAMAKI / AFP LOUISA GOULIAMAKI / AFP  

Διαδικτυακή αναμετάδοση του ζωντανού προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ:

01.06

Για πραξικόπημα στα οπτικοακουστικά μέσα της χώρας κάνει λόγο το πρωτοσέλιδο της l'Humanité της 13ης Ιουνίου 2013: "Ελλάδα: Δημοκρατία στη μαύρη οθόνη".

00.33

Το πρωτοσέλιδο της Liberation της 13ης Ιουνίου 2013: "Ελλάδα: Ποιος έκλεισε την τηλεόραση;"

22.58

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου αναμεταδίδει το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ μέσω http://iptv1.cytanet.com.cy/player/riksat1.html.

22:30

Σε επιστολή του στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιoγράφων, Τζιμ Μπουμέλα, που εκπροσωπεί 600,000 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, καταδικάζει το κλείσμο της ΕΡΤ και προειδοποιεί ότι θα κινητοποιήσουν  "τις 180 Ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων και να συνδράμουν τον αγώνα τους, για να ανατραπεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση."

22:00

Σε ένδειξη συμπαράστασης στην ΕΡΤ το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι ARTΕ μετέδωσε πρόγραμμα στις 19:45, ώρα Γαλλίας, στα ελληνικά.

21:45

Το βελγικό κανάλι Télé Bruxelles άλλαξε το σήμα του, κι εξέπεμπε το ERT Solidarite.

21:40

“Απολύσεις δεν θα γίνουν στην ΕΡΤ, άλλοι πρέπει ήδη να αισθάνονται ότι οι θέσεις και οι ώρες τους είναι μετρημένες. Σας ζητώ να μείνετε στις επάλξεις και η δέσμευση μας είναι ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης θα είναι σύντομα παρελθόν" είπε στην συνάντησή του με τους εργαζόμενους της ΕΤ 3, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας

21:35

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ γαι το θέμα της ΕΡΤ

21:30

Στάσεις εργασίας της ΟΣΥΠΑ και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ακυρώσεις δρομολογίων.

21:25

Πάνω από 5000 κόσμου παραμένουν στο προαύλιο της ΕΡΤ, παρά τη βροχή, ενώ σε εξέλιξη είναι και η συναυλία. Αυτή την ώρα στη σκηνή βρίσκεται ο Βασίλης Λέκκας. Τον διαδέχεται ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

21:00 

Σκληρή απάντηση Σαμαρά: "Δεν θα κάνω ανεκτές ιερές αγελάδες κρατισμού και προνομίων" υπογράμμισε μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής, σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επανέλαβε "Σιωπή έχει επιβάλλει η συντεχνία στα μμε"

20:22

Σε εξέλιξη διαδήλωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. 

20:17

Σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα απαντήσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. 

20:15

Η European Broadcasting Union (EBU) αναμεταδίδει το πρόγραμμα της ΕΡΤ. 

19:48

Συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ΕΡΤ αλλά και για το συντονισμό της κυβέρνησης ζήτησαν από τον πρωθυπουργό ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή τους στη Βουλή. Τόνισαν ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση αναμφισβήτητα έχει ανάγκη εξορθολογισμού, ο οποίος όμως πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή

19:37

Κοσμοσυρροή στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Ασφυκτικά γεμάτος ο προαύλιος χώρος. Περίπου 5.000 άνθρωποι συμμετέχουν στην εκδήλωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Συνεχίζεται η συναυλία από τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. 

19:24

Λόγω μεγάλης δημοσιότητας στο εξωτερικό για το λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κάλεσε τους ξένους ανταποκριτές σε συνέντευξη Τύπου και υποστήριξε ότι «δεν κλείνει η ΕΡΤ, αλλά ένα στρεβλό κατασκεύασμα».

19:17

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Φώτη Κουβέλη για το κλείσιμο της ΕΡΤ.  Σύμφωνα με πληροφορίες από στενούς συνεργάτες τους, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ήταν εμφανώς δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς Σαμαρά στο θέμα της ΕΡΤ, και τόνιζαν ότι οι εταίροι μιας τρικομματικής κυβέρνησης δεν μπορεί να εκβιάζονται συνεχώς από τον πρωθυπουργό.

18:33

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων έστειλε μέσω διαδικτύου η ομάδα Anonymous, μέσα από το οποίο προειδοποιεί για άμεση κυβερνο-επίθεση.

18:19

Στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ εξέφρασε μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας του ART TV, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Mπορεί να το έκανε κάπως άκομψα, αλλά κάποιος έπρεπε να το κάνει!», είπε χαρακτηριστικά.
 
18:05

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ «θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους εις το ακέραιο το συντομότερο δυνατό», κατά την ομιλία του το μεσημέρι σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

17:58

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ορίσει ένα διαμεσολαβητή που θα ασχοληθεί με τον Ρ/Τ φορέα και την εξυγίανση των οικονομικών του φορέα αυτού ... Δεν αμφισβητούμε τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να χειριστεί τα του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.

17:51

«Καταργούμε μια εστία αδιαφάνειας, σπατάλης. Κάποιοι ενοχλούνται, γιατί θέλουν να διατηρηθεί και η αδιαφάνεια και η σπατάλη. Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον τη στιγμή που ορισμένοι θεωρούν ως ιδιοκτησία τους τη δημόσια περιουσία τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το απόγευμα της Τετάρτης.

17:44

Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 πρωί θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Τα Σωματεία Εργαζόμενων της ΣΤΑΣΥ θα συμμετάσχουν και στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 11 το πρωί, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, μιλούν για πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, που συνιστά «ένα ακόμα βήμα της κυβέρνησης στον αυταρχικό κατήφορο, που επέλεξε να ακολουθεί, με επιστρατεύσεις εργαζομένων και άλλες αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές αποφάσεις».
 
17:24
 
Σε κοινό αγώνα υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και της δημόσιας περιουσίας κάλεσε όλους τους εργαζομένους ο επικεφαλής του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπας από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου βρέθηκε σήμερα. Παράλληλα ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να μην ισχύσει το λουκέτο στην ΕΡΤ ενώ νωρίτερα το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για το θέμα.
17:18

Πάνω από 1.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί - αυτή την ώρα - έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Οι περισσότεροι βρίσκονται στον προαύλιο χώρο. Σε λίγη ώρα ξεκινά η συναυλία από τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Θα συμμετάσχουν αργότερα καλλιτέχνες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των εργαζομένων να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

Ανοιχτή παραμένει η Μεσογείων. Κυκλοφοριακές δυσκολίες στο ρεύμα ανόδου. 
 
Μέσα στο ραδιομέγαρο έχουν στήσει στούντιο αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και αναμεταδίδουν τις εξελίξεις στο θέμα της ΕΡΤ.  
 

16:53

Η NUJ, η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων της Βρετανίας, μέλος διεθνών δημοσιογραφικών οργανισμών, καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, την ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και στέλνει μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς τους δημοσιογράφους που χάνουν την εργασία τους.

16:38
Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της ΕΤ 3 στη Θεσσαλονίκη. Ισχυρή αστυνομική δύναμη στην περιοχή.

16:22

Ψήφο εμπιστοσύνης είναι διατεθειμένος να ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς -σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον- διότι η καταψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την ΕΡΤ αίρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

16:19

Καταργούνται δρομολόγια τρένων, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στην αυριανή 24ωρη απεργία  ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

16:14

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του το μεσημέρι της Πέμπτης, με τον τον Κάρολο Παπούλια. Του ζήτησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό, ώστε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί κατά προτεραιότητα και εντός των επόμενων ωρών στη Βουλή.

15:44

Έκτακτη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Φώτη Κουβέλη στις 18:00  για το θέμα της ΕΡΤ.

15:32

Δεν θα κυκλοφορήσουν την Πέμπτη τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

15:28

Τί λέει η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ για το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε.

15:25
Η ΟΤΟΕ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη.

15:09

Για το πρωί του Σαββάτου αναβλήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, στον απόηχο της ανακοίνωσης για το κλείσιμο της ΕΡΤ. 

 

15:04

«Αδιανόητο να σιγήσει η φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

14.55

Συνεργάτες του πρωθυπουργού πετάνε το γάντι στους κυβερνητικούς εταίρους, διαμηνύοντας ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του Αντώνη Σαμαρά.

14.42

Ο πρωθυπουργός μιλάει αυτή την ώρα σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ιντερκοντινένταλ, με θέμα τις νέες πιστώσεις και χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα. 

14.40

Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ θα προχωρήσει διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο επικρατεί κλίμα πρόωρων εκλογών, μετά τις πληροφορίες για κατάθεση πρότασης νόμου από ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ. 

13.45

Στις 2 το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς μιλά σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

13.31  

Όλι Ρεν: Δεν ζητήσαμε εμείς από την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει την ΕΡΤ- μεταδίδει από το Στρασβούργο ο Νίκος Ρούσσης

13.20  

Κάρολος Παπούλιας: "Οι δυνατότητες παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα".

13.18  

"Βενιζέλος και Κουβέλης ήταν ενήμεροι από την περασμένη Κυριακή- η ΝΕΡΙΤ θα έχει λειτουργήσει έως τις 29 Αυγούστου" λέει ο Σίμος Κεδίκογλου.

13.12 

Η

Η ΝΔ καταγγέλλει ότι φιμώνεται από τον Τύπο. 

12.50 

Συνάντηση ενημέρωσης αποκλειστικά για ξένους ανταποκριτές είχε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Στην ενημέρωση παρέστησαν περίπου 40 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες του  http://www.enetenglish.gr/, o κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι πρόκειται περί μεγάλου ψέμματος πως κλείνει η ΕΡΤ και ότι αυτό που επιχειρείται είναι σαν να τοποθετεί κανείς μια νέα μηχανή σε ένα παλιό αυτοκίνητο.
 
12.48

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πρωτοφανή ενέργεια και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
12.43  

Να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ζήτησε ο γγ.του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από τον Κάρολο Παπούλια σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

12.40 

Την κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή, με την οποία ζητείται από όλα τα κόμματα να μην ψηφίσουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μετά από συνάντηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ.
 
12.38 

24ωρη απεργία για την Πέμπτη αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ.

12.25 
Επικρίσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

12.14  

12.13

Για ανθρωποθυσίες κάνει λόγο η ΠΑΣΕΓΕΣ.

12.05  

— MANOLI HELEN (@MANOLIHELEN) June 12, 2013 12.04

Οι υπάλληλοι της Κυπριακής Βουλής Αντιπροσώπων ανταποκρινόμενοι στην απόφαση της ΠΑΣΥΔΥ (Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων) για συμβολική στάση 15 λεπτών σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ απείχαν από τα καθήκοντα τους. Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, προς έκφραση συμπαράστασης και σεβόμενη την απόφαση της ΠΑΣΥΔΥ καθυστέρησε την έναρξη της συνεδρίας του σώματος που προεδρεύει που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 11.00 μέχρι τις 11.15.

Oι υπάλληλοι της Βουλής συγκεντρώθηκαν άλλοι στο αίθριο και άλλοι στην είσοδο της Βουλής. ( Από Κύπρο: Μανώλης Καλατζής)
 
11.55 

Ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ ζητά το ΚΚΕ.
11.36 

Αναρτήρθηκε προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη “νέα ΕΡΤ” η οποία θα ονομάζεται ΝΕΡΙΤ Α.Ε.

11.30 

Συγκέντρωση της ΕΣΗΕΑ έξω από το Ραδιομέγαρο στις 12.00.

11.03 

Mε αφορμή το «λουκέτο» στην ΕΡΤ,  η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκτιμά ότι στην Ελλάδα η πολιτική ασκείται εκτός Συντάγματος και το Σύνταγμα τίθεται εκτός πολιτικής επικράτειας, «ως διάκοσμος ενός πολιτεύματος που νοσεί».

10.48

Κάλεσμα στις συντονιστικές επιτροπές Αττικής να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στις 11 π.μ. απηύθυνε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Πάνος Καμμένος δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη, επισημαίνει ότι υπογράφεται πράξη νομοθετικού περιεχομένου χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εγείρει ζήτημα Δημοκρατίας.

10.41 

Το πλήγμα στην πολυφωνία και τη Δημοκρατία είναι βαρύ τονίζει η ΟΛΜΕ αναφερόμενη στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Το συλλαλητήριο που είχε εξαγγείλει η ΟΛΜΕ και ήταν προγραμματισμένο για το Υπουργείο Παιδείας μεταφέρεται για τις 12.30 έξω από το Ραδιομέγαρο.

10.32

Μεταδίδεται πάλι το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ μέσω 902.gr στο http://www.902.gr/902.html.

Παύση εδώ και ώρα της μετάδοσης μέσω http://www.ert.gr.

10.01

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνεδριάζουν στις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης για να αποφασίσουν την στάση που θα τηρήσουν.

09.36

Συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στον Πύργο και πορεία στο κέντρο της πόλης προανήγγειλε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ηλεία.

09.32 

09.31 

Τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο ΔΕΚΟ - φορέων του δημοσίου καταθέτει την Τετάρτη στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.  Την πρωτοβουλία-με αφορμή τα γεγονότα στην ΕΡΤ- είχε προαναγγείλει ο Θ.Παφίλης μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

09.18 
Οι υπάλληλοι του ΕΟΤ εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το κλείσιμο της ΕΡΤ και δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους που "με συνοπτικές και αντισυνταγματικές διαδικασίες χάνουν τη δουλειά τους". Μεταξύ άλλων τονίζουν: Μετά την απαξίωση, την κατασυκοφάντηση και τη λεηλασία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης το πολιτικό κατεστημένο αποφάσισε και διέταξε την κατάργησή της. Η Κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε χωρίς τον ξενοδόχο. Αποφάσισε χωρίς να υπολογίσει ότι όλοι εμείς οι έλληνες πολίτες που πληρώνουμε για να υπάρχει η φωνή και η εικόνα της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο, θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει δυνατή και καθαρή, χωρίς παρεμβάσεις, τρομοκρατία και λογοκρισία.

Αυτοί που έκοψαν τα φτερά της Ελλάδας με το κλείσιμο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σήμερα τη φιμώνουν με το κλείσιμο της ΕΡΤ, αύριο θα επιχειρήσουν με το διαμελισμό του ΕΟΤ να την εξαφανίσουν από το διεθνές τουριστικό στερέωμα στο οποίο τα τελευταία 60 χρόνια μεσουρανεί χάρη στις συνεχείς, επιτυχημένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις του ΕΟΤ στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Καλούμε όλους τους έλληνες πολίτες να σταθούν αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της ΕΡΤ που έχασαν τη δουλειά τους με το βάναυσο αυτό τρόπο και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσει επιτέλους η κατεδάφιση του οικοδομήματος στο οποίο στεγάζεται η σύγχρονη Ελλάδα.
 
09.10 

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ Αττικής τονίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης για την ΕΡΤ ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και τους Δήμους."Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και καλούμε όλους τους εργαζομένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε συντονισμένο αγώνα, ενάντια στις απολύσεις και στην ανεργία.Καλούμε τα Σωματεία των Δήμων να καταδικάσουν άμεσα με κάθε τρόπο τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Καμιά απόλυση – καμιά διαθεσιμότητα." αναφέρει στην ανακοίνωση.

08.34 

Σε νέα συγκέντρωση έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, στις 11:00 καλούν οι εργαζόμενοι με σύνθημα: "ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός απέναντι στις απολύσεις και την ανεργία".

07.58 

Ευάγγελος Βενιζέλος (στις 14:00) και Φώτης Κουβέλης (στις 10:30) θα συναντηθούν με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ  καθώς οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

06.42  

6.31

Ανοιχτή η κάθοδος της Μεσογείων (προς Αθήνα), όπως μεταδίδει η ΕΡΤ (μέσω http://www.ert.gr)

06.22

06.12

Σύμφωνα με πληροφορία που μεταδίδουν οι παρουσιαστές της ΕΡΤ, η κυβέρνηση έχει ήδη παραχωρήσει στον ΑΝΤ1 τα δικαιώματα μετάδοσης του αυριανού τελικού μπάσκετ, που είχε η ΕΡΤ. Σύμφωνα με το non paper που διακινήθηκε το βράδυ της Τρίτης από κυβερνητικές πηγές, στο εξής τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που είχε η ΕΡΤ θα τις διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, και θα μπορεί τα παραχωρεί σε διωτικούς σταθμούς δικαιώματα μετάδοσης που έχει κατοχυρώσει (και χρεωθεί) η ΕΡΤ.

06.11

06.08

05.56

05.37

Συνεχίζεται η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη έξω από το κτίριο της ΕΤ3.

05.25

Έκκληση στους πολίτες να περιφρουρήσουν με την παρουσία τους την προσπάθεια να παραμείνει η ΕΡΤ ανοιχτή, απηύθυναν οι εργαζόμενοι στον αέρα, λόγω της ενισχυμένης παρουσίας των ΜΑΤ γύρω από το ραδιομέγαρο

05.12

Το ραδιομέγαρο έχει περικυκλωθεί πλέον από τα ΜΑΤ και οι εργαζόμενοι καλούνται να εκκενώσουν το στούντιο και το κτίριο, όπως μεταδίσουν οι κεντρικοί παρουσιαστές. Σύφωνα με τους ίδιους, οι εντολές δίνονται από αστυνομικούς, χωρίς να υπάρχει εισαγγελέας στο χώρο.

04.52

Εικόνες από το εσωτερικό του κεντρικού στούντιο της ΕΡΤ, λίγο νωρίτερα.

Εικόνα: Αλεξάνδρα Τζαβέλλα

04.35

Πρωτοβουλία του ΚΚΕ ώστε να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρταίας την επίμαχη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, προανήγγειλε ο Θανάσης Παφίλης, μιλώντας ζωντανά στην ΕΡΤ.

04.26

Αδύνατη η πρόσβαση το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ www.­ert-­archives.­gr.

04.23

Απειλές από την αστυνομία και προς τους εργαζόμενους του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ για εκκένωση του κτιρίου:

04.14

'Ενας εργαζόμενος έχει απομείνει στο κτίριο της ΕΡΤ στην οδό Μουρούζη και απειλείται να το εγκαταλείψει ώστε να μην συλληφθεί:

03.42

Για "πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία" έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας νωρίτερα ζωντανά στο στούντιο της ΕΡΤ. Όπως ανέφερε, ο ίδιος βρέθηκε στην ΕΡΤ το απόγευμα της Τρίτης και ξαναπήγε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ως απλός πολίτης που συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους.
 
Στο ερώτημα πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά στο κλείσιμο της ΕΡΤ, είπε ότι "οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες και θα πάρουμε πρωτοβουλίες". Η πρώτη του ενέργεια στην οποία αναφέρθηκε ήταν η επικοινωνία του του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10.30 το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αλ.Τσίπρας ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να αποσύρει την υπογραφή του από την επίμαχη πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία θα στηριχθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ. Όπως εξήγησε ο κ.Τσίπρας, βλέποντας τις αντιδράσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, και τις δηλώσεις ότι δεν θα υπογράψουν το κλείσιμο της ΕΡΤ, διαπίστωσε πως "η συγκεκριμένη πράξη στερείται της δεδηλωμένης, άρα έχουμε μια παράνομη πράξη". Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κάρολος Παπούλιας ήταν πολύ προβληματισμένος με τις εξελίξεις. Το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ των δύο ανδρών αύριο στις 12.00 όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
 
Όπως τόνισε ο κ.Τσίπρας, επειδή "έχουμε θέμα δημοκρατικής λειτουργίας", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή του πολιτεύματος, όπως προβλέπεται θεσμικά.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπάρχει και μείζον πολτικό ζήτημα, καθώς "έχουμε φίμωση της ελευθερίας έκφρασης. Και ότι αυτό γίνεται με αιφνιδιαστικό τρόπο, χωρίς σύγκληση της βουλής. Εδώ δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για πραξικόπημα. Έχουμε μια εκτροπή", είπε.  
 
Ο Αλ. Τσίπρας, κατέληξε λέγοντας πως η πιο καθησυχαστική απάντηση σε όλα αυτά είναι το τεράστιο κύμα συμπαράστασης που εκδηλώνεται τις τελευταίες ώρες από τους δημοκρατικούς πολίτες που περιφρουρούν με την παρουσία τους την ΕΡΤ, λειτουργώντας ως ασπίδα της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης." Δεν νομίζω ότι με αυτές τις εικόνες που βλέπουμε (χιλιάδες κόσμου έξω από την ΕΡΤ) θα τολμήσουν να εισβάλουν στο κτίριο", κατέληξε.
 
 
03.35

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι (περίπου 20-30) που βρίσκονται στο κτιρίο της οδού Μουρούζη, ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν το κτίριο, διαφορετικά θα συλληφθούν. Τους ειπώθηκε ότι δεν είναι πια εργαζόμενοι εκεί (χωρίς, ωστόσο, να τους έχουν κοινοποιηθεί απολύσεις). Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα αό τους κεντρικούς παρουσιαστές, η εντολή εκκένωσης δόθηκε από τον πρόεδρο της ΕΡΤ.

03.15

Στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Αναμένεται τηλεοπτική εμφάνισή του σε λίγο.

03.05

Πριν από λίγο στο ραδιομέγαρο:

02.58

Σε διαδικτυακή μετάδοση και πάλι το ζωντανό πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσω www.ert.gr, μετά από μεγάλη διακοπή.

02.54

Όπως διευκρινίζεται από την ΕΣΗΕΑ η απεργία που ξεκινάει στις 6.00 το πρωί της Τετάρτης (12 Ιουνίου) αφορά τους δημόσιους δημοτικούς και ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, το ΑΠΕ και τη Γεννική Γραμματεία Ενημέρωσης - ΓΓΕ.

01.56

Πριν από λίγο έξω από την ΕΡΤ:

01.42

01.34

Απεργία εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ για σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου, από τις 6.00 το πρωί για τους συντάκτες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης 13 Ιουνίου για τους συντάκτες των εφημερίδων.

01.30

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών υπάρχει τις τελευταίες ώρες έξω από τα τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Τρίπολης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, εκατοντάδες πολίτες κι εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της Πελοποννήσου, μέσω τηλεφωνικών παρεμβάσεων, εκφράζουν την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΕΡΑ Τρίπολης, που από τις 6.30 το απόγευμα παρουσιάζουν ως αυτή την ώρα μια έκτακτη ραδιοφωνική εκπομπή.
 
Μεταξύ αυτών που δηλώνουν αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους είναι οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, Ενημέρωσης Ντίνα Νικολάκου, ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, δημοσιογράφοι, αυτοδιοικητικοί παράγοντες από την Πελοπόννησο κι εκπρόσωποι πολιτιστικών και συνδικαλιστικών σωματείων.
 
Οι εργαζόμενοι καλούν τον κόσμο αύριο στις 20.00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Τρίπολης και καλούν όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Αρκαδίας να δώσουν δυναμικό παρόν.
 
Συγκέντρωση πολιτών υπάρχει απόψε κι έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Καλαμάτας.
01.23

Δήλωση έκανε για την ΕΡΤ και ο Γιώργος Παπανδρέου. Κατηγορεί τη ΝΔ ότι παρέδωσε την ΕΡΤ ελλειμματική και όταν το ΠΑΣΟΚ την έκανε άμεσα κερδοφόρα και επιχείρησε τολμηρές τομές, «η ΝΔ και ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντέδρασαν με πύρινες δηλώσεις».

01.15

Ανακοίνωση υπέρ της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ εξέδωσε η Χρυσή Αυγή, επειδή, όπως αναφέρεται, η ΕΡΤ δεν τους έχει υποστηρίξει και δεν τους προβάλλει.

01.12

01.07

Ανάκληση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ζητά και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Η ΕΡΤ δεν εξυγιαίνεται, απλά «μαυρίζει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, εκφράζοντας «την πλήρη αντίθεσή της στο κλείσιμο της ΕΡΤ και τονίζοντας ότι «ο τρόπος, αλλά κυρίως τα κίνητρα της απόφασης αυτής δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα». Παράλληλα συνδέει την υπόθεση της ΕΡΤ με την αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, αναφέροντας: «Την αποτυχία του κ. Σαμαρά στις επαφές του με τον ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ δεν θα την πληρώσουν εργαζόμενοι των 700 ευρώ».
 
Επίσης η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ζητεί:
•την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από το χώρο του Ραδιομεγάρου.
•Την απόσυρση της απόφασης της Νέας Δημοκρατίας για αναστολή λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης από σήμερα το βράδυ.
•Την δημόσια διαβούλευση του σχεδίου για μια νέα Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιόφωνο, με τη συμμετοχή στο διάλογο όλων των εμπλεκόμενων πλευρών: εργαζομένων, κυβέρνησης και κυρίως του πολίτη που παρακολουθεί, ενημερώνεται και ψυχαγωγείται από την ΕΡΤ.
 
Πηγή: ΑΠΕ
00.48

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU ή UER) ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να ακυρώσει την απόφασή της να κλείσει την ΕΡΤ, αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ.
Ο πρόεδρος της UER και η γενική διευθύντριά της ζητούν σε επιστολή τους προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να "ασκήσει όλη του την επιρροή για να ακυρωθεί αμέσως αυτή η απόφαση", αναφέρεται σε ανακοίνωση της UER. "Η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών", υπογραμμίζει η UER.
 
 
00.41

Πλήθος κόσμου έξω από την ΕΡΤ αυτή την ώρα.

00.38

Διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών για να μην κλείσει η ΕΡΤ βρίσκεται σε εξέλιξη.

00.23

00.18

Απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που δημιουργούνται με το κλείσιμο της ΕΡΤ, διακινούνται την τελευταία ώρα μέσω non paper της κυβέρνησης. Όπως προκύπτει, το υπ.Οικονομικών θα διαχειρίζεται συμβάσει και υποχρεώσεις της ΕΡΤ (παραχωρώντας π.χ. δικαιώματα μετάδοσης σε ιδιωτικούς σταθμούς) και θα φροντίζει για την κάλυψη των δραστηριοτήτων των κομμάτων.

23.53

Το κλείσιμο της ΕΡΤ συνεπάγεται και διακοπή αναμετάδοσης του BBC World και της Deutsche Welle στην Ελλάδα.

23.46

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το ψηφιακό σήμα της δημόσιας τηλεόρασης έπεσε οριστικά στις 11.15. Είχε αρχίσει σταδιακά να κόβεται, από τις 10 τη νύχτα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας –αρχικά το αναλογικό και ακολούθως το ψηφιακό σήμα.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδεται η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία υπήρξε απόψε, Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, για το θέμα της ΕΡΤ.
23.39

Ο 902 αναμεταδίδει τηλεοπτικά το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Αδύνατη για πολύ κόσμο η παρακολούθηση μέσω www.ert.gr, προφανώς εξαιτίας υπερβολικού κοινού.

23.26

23.19

Όπως ανέφερε προ ολίγου ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Α.Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και του ζήτησε να μην υπογράψει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιτρέπει κλείσιμο φορέων -πράξη στην οποία στηρίζεται και το κλείσιμο της ΕΡΤ. Εχει κλειστεί ραντεβού του Αλ.Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο, Τετάρτη, στις 12.00 γι΄αυτό το θέμα.

23.18

23.13

Η μετάδοση του ζωντανού προγράμματος της ΕΡΤ συνεχίζεται δοαδικτυακά στο http://www.ert.gr.

23.08

Μόλις έπεσε το σήμα της ΕΡΤ στην Αθήνα, με επέμβαση των ΜΑΤ στον Υμηττό, όπως φαίνεται.

23.08

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσαν οι ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά, Σπύρος Δανέλλης, Αννυ Ποδηματά και Νίκος Χρυσόγελος σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας τη δημόσια καταδίκη της ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

22.53

Αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα ότι κόπηκε το αναλογικό σήμα της ΕΡΤ. Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσαν ότι δέχονται από διάφορα σημεία της Ελλάδας και οι παρουσιαστές της ΕΡΤ.

22.54

Θέμα κοινωνικής και πολιτικής ομαλότητας εγείρει η απόφαση κλεισίματος της ΕΡΤ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β’ Περ. Αθήνας-ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης. Οφείλουν να ανακαλέσουν την απολύτως αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρει.

22.42

Τη χρήση κάθε "πολιτικού, συνδικαλιστικού και νομικού μέσου", προαναγγέλλει η ΕΣΗΕΑ, "για να βάλει φραγμό στην ασυδοσία της Κυβέρνησης, που με φασιστικό τρόπο επιχειρεί να ελέγξει την ενημέρωση του ελληνικού λαού".

Η συνδικαλιστική ένωση των δημοσιογράφων ζητά επίσης από τον Σίμο Κεδίκογλου να παραδώσει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και να παραιτηθεί από μέλος της ΕΣΗΕΑ, διαφορετικά θα τον διαγράψει.

22.35

Την έντονη αντίδρασή του στο κλείσιμο της ΕΡΤ εκφράζει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. «Είναι αδιανόητο» τονίζει σε σχετική δήλωσή του «σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για την Πατρίδα, να σιγήσει η φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Μια φωνή που χρόνια τώρα υπηρετεί την ενημέρωση, τον πολιτισμό και τον ελληνισμό στο σύνολο του».

«Είναι αδιανόητο εκατοντάδες εργαζόμενοι να γίνονται βορά στο βωμό σκοπιμοτήτων και να θυσιάζονται εξαιτίας φαύλων πολιτικών και πρακτικών δεκαετιών. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα η θεραπεία ενός Οργανισμού που αντιμετωπίζει προβλήματα και τελείως διαφορετικό θέμα η ξαφνική και βίαιη θανάτωση του», πρόσθεσε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Νωρίτερα και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, με δήλωσή του στην ΕΡΤ εξέφρασε κι εκείνος τη θέση ότι η ΕΡΤ πρέπει να παραμείνει ανοικτή. «Είμαι ένας άνθρωπος που ζει 25 χρόνια εκτός Ελλάδος» είπε ο πατριάρχης Αλεξανδρείας. «Θέλω να μιλήσω ως ένας απόδημος να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά τα χρόνια που η ΕΡΤ δεν με λησμόνησε» ανέφερε ο Πατριάρχης και κατέληξε: «Υψώνω την φωνή μου και εγώ μαζί σας, και λέω ότι η ΕΡΤ πρέπει να παραμείνει».

22.28

Κάλεσμα προς τους Θεσσαλονικείς έξω από το κτίριο της ΕΤ3 στις 23.15 απόψε.

22.18

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών:

"Η δημόσια ΡαδιοΤηλεόραση δεν είναι υπόθεση οποιασδήποτε κυβέρνησης, ούτε μόνο των εργαζομένων της. Είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων απανταχού της γης."

22.16

Δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/ 11.6.2013 ΚΥΑ του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, το Νομικό Πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί και η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί. Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο τύπου, το κανονικό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διακοπεί πριν αρκετές ώρες.

Τέλος αναφέρεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, ως διάδοχος της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε.

22.09

Οι εργαζόμενοι στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, πραγματοποίησαν απόψε πεντάλεπτη στάση εργασίας από τις 21:00 έως τις 21:05, ενώ αύριο οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ θα αποφασίσουν για τους τρόπους με τους οποίους θα εκδηλώσουν και τις επόμενες ημέρες τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Οι εξελίξεις με την ΕΡΤ ήταν από τα κύρια θέματα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και προβάλλεται από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των κυπριακών εφημερίδων.

22.07

Την αντίθεσή του στην κατάργηση της ΕΡΤ, εκφράζει με γραπτή ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος αναφέρει ότι η ομογένεια πληροφορήθηκε το ξαφνικό αυτό γεγονός, με αισθήματα λύπης και απογοήτευσης. "Η Δημόσια ραδιοτηλεόραση όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, αποτελεί την γέφυρα και το συνδετικό κρίκο του απανταχού ελληνισμού με την μητέρα πατρίδα. Είναι γνωστό ότι αυτό που ενώνει τα 7.000.000 των Ελλήνων που ζούμε σε όλα και τα πλάτη της γης, είναι η ελληνική λαλιά. Η ΕΡΤ με τα προγράμματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης συμβάλλει και συμμετέχει στο εθνικό έργο της διάδοση της γλώσσας, του πολιτισμού των ηθών και των εθίμων μας. Από σήμερα όλοι μας αισθανόμαστε αποκοπή και αποξένωσή από την μητέρα πατρίδα. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι η απόφαση αυτή αποδυναμώνει την διεθνή εικόνα της Ελλάδας και κατηγορηματικά την καταδικάζω και καλώ την κυβέρνηση να αναλογισθεί τον δυσμενή αντίκτυπο στον ελληνισμό απανταχού της γης", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΑΕ.

21.57

«Να ακυρωθεί τώρα η νομοθετική πράξη για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», δήλωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην ΕΡΤ. 

21.55

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία της ΕΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι συγκεντρωθέντες ανάρτησαν πανό και διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο, μπροστά από την κεντρική είσοδο των γραφείων. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καταδικάζει την “αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης” να προχωρήσει στο αιφνιδιαστικό λουκέτο της ΕΡΤ.

21.44  

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ στις 2.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε στην αποψινή σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι "θα κάνει μεγάλο πολιτικό λάθος όποιος υποτιμήσει αυτά που λέμε", αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του κόμματος για την ΕΡΤ. "Το ΠΑΣΟΚ τα εννοεί απολύτως και θα τα τηρήσει κατά κεραία" είπε χαρακτηριστικά. 

21.29
Κάλεσμα της ΕΣΗΕΑ στα μέλη της μέσω sms, να μεταβούν απόψε στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή για να αποτραπεί το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

21.17

«2.500 οικογένειες και η δημόσια τηλεόραση στο βωμό του φιάσκου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ-ΟΠΑΠ. Έρχεται η σειρά κάθε Έλληνα αν δεν έχει ήδη έλθει. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» σχολίασε μέσω twitter o πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

20.57

Σε εξέλιξη αυτή την  ώρα "το τελευταίο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ" όπως το αποκάλεσε η κεντρική παρουσιάστρια Έλλη Στάη.

20.53

Πληθαίνουν οι συμπαραστεκόμενοι στους εργαζόμενους που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο προαύλιο της ΕΡΤ. Καλλιτέχνες βρίσκονται καθ΄οδόν προς το ραδιομέγαρο προκειμένου να συμμετάσχουν σε συναυλία συμπαράστασης. 

20.46

Βίντεο από το προαύλιο της ΕΡΤ, με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ:

 

20.28

Καταδίκη του κλεισίματος της ΕΡΤ και στήριξη των εργαζομένων από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «τρικομματική “χούντα”».  Τονίζει ότι «η διάλυση κι απαξίωση της ΕΡΤ αποτελεί ένα μεγάλο δώρο στους καναλάρχες της ιδιωτικής ασυδοσίας. Ο ακρωτηριασμός της ΕΡΤ θα οδηγήσει σε εκατοντάδες απολύσεις, σε κτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και σε ακόμα πιο έντονο περιορισμό του δικαιώματος του λαού στην πληροφόρηση».  

20.25

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αναφέρεται ότι “το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης” και ότι στις επαφές με τον κ. Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Σημειώνεται επίσης ότι ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν, ωστόσο, δεν προέκυψαν τώρα, ενώ η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν την ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά.

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και ζητά άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

20:21

Η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την αντίθεσή της στο λουκέτο της ΕΡΤ και αλληλεγγύη στους εργαζόμενούς της. Καταδικάζει την αιφνιδιαστική και μονομερή απόφαση της κυβέρνησης.  Σημειώνει ότι "τίθεται ευθέως ζήτημα δημοκρατίας  και ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα πρέπει να έλθει άμεσα στη Βουλή προς συζήτηση και να δοθεί η δυνατότητα στην εθνική αντιπροσωπεία να πάρει θέση δημόσια και δημοκρατικά".
 
"Αντί κάποιοι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και διαδικασίες fast track, ν’ αποφασίζουν το κλείσιμο, τον τεμαχισμό και το ξεπούλημα της ΕΡΤ, ας εργαστούν με την ίδια «θέρμη» για την προστασία της περιουσίας του Ελληνικού λαού.
Η ΕΡΤ δεν αποτελεί κομματικό λάφυρο στα χέρια καμιάς κυβέρνησης , που μονομερώς αποφασίζει  και επιβάλλει το κλείσιμό της. Η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό και υπάγεται στις γενικές αρχές της κοινωνικής υπηρεσίας και του δημοσίου λόγου,  προωθώντας τις δημοκρατικές αρχές της ισότητας στην πρόσβαση, της πολυφωνίας και της ενημέρωσης, κάτω από την ασπίδα της ανωνύμου εταιρείας Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Είναι η μόνη ανεξάρτητη και δημόσια φωνή και επιβάλλεται να παραμείνει δημόσια, ανεξάρτητη αποκομματικοποιημένη και υπόλογη μόνο στον Έλληνα φορολογούμενο", τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Η ΓΣΕΕ διαμηνύει ότι μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα δώσουν δυναμικά τη μάχη για το δημόσιο χαρακτήρα της και για την ανατροπή της απόφασης κλεισίματός της.
 
20.15
Για μια ακόμα θλιβερή συνέχεια υλοποίησης των εντολών της Τρόικας σε βάρος δημόσιων οργανισμών, κάνει λόγο η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος. Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ τονίζει ότι "Αδιαφορώντας για το δημόσιο αγαθό της λειτουργίας ενός κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού και το ρόλο του στην ενημέρωση και στη ποιότητα των προγραμμάτων χωρίς την προτεραιότητα του κέρδους, αδιαφορώντας για τους εκατοντάδες εργαζόμενους, που θα βρεθούν κυριολεκτικά σε καθεστώς ανασφάλειας με σοβαρό κίνδυνο να προστεθούν στην εθνική στρατιά των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, αδιαφορώντας για την εθνική αξιοπρέπεια μιας χώρας που δικαιούται να έχει φωνή, δικαιώματα και δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό λόγο και εικόνα, η κυβέρνηση υπακούει στις εντολές της Τρόικας και είναι έτοιμη να υλοποιήσει χωρίς καμία αντίσταση -όπως όλα δείχνουν- τις απαιτήσεις της, κλείνοντας την ΕΡΤ και αναθέτοντας στους αρμόδιους Υπουργούς τη διαχείριση της περιουσίας της". Η ΟΤΟΕ καταγγέλλει αυτές τις επιλογές, διαμαρτύρεται έντονα για την αυταρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου και συμπαρατάσσεται στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Τηλεόρασης και των εργαζομένων και αναφέρει ότι αυτά τα σχέδια της Τρόικας που έχουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, δεν πρέπει να περάσουν.

20.06

“Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη βουλή”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος και υπογραμμίζεται ότι η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Eπαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ και σημειώνει ότι οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. 

20.04

Το περιεχόμενο των όσων είπε ο κ. Κεδίκογλου βρίθει από αναλήθειες, ανακρίβειες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για ανθρώπους, με πολλούς από τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, σημειώνει ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης για τα ΜΜΕ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. «Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με τον κ. Σίμωνα Κεδίκογλου όταν το θέμα έρθει και στη Βουλή» αναφέρει.

20.00

«Παρακολουθήσαμε μια ακραίου αυταρχισμού δήλωση εκ μέρους του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος υιοθετώντας τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», μας ανακοίνωσε το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Κεδίκογλου, προσθέτει, μίλησε για αδιαφάνεια και σπατάλες. Προφανώς, τονίζει, «πρόκειται για μία δημόσια αυτοκριτική του πολιτικού προϊστάμενου της δημόσιας τηλεόρασης, του ίδιου και των προκατόχων του, διότι αυτοί ευθύνονται για όλα αυτά τα οποία ο ίδιος χρέωσε στους εργαζόμενους». Πρόκειται για μία πράξη ενάντια στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, ενάντια στην πολυφωνία και τη δημοκρατία, αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης. Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει, είναι να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα της ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα, δεσμεύεται πολιτικά απέναντι και στους εργαζόμενους και στην ελληνική κοινωνία, ότι θα αποτελέσει ανάχωμα στην προσπάθεια συρρίκνωσής της, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως προστατεύοντας και μία αντίληψη αδέσμευτης, δημοσιογραφικά υπεύθυνης και ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει στη δήλωσή του: «Φοβάμαι ότι όταν έρθει η απόφαση να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, επειδή πρόκειται για μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα έχουν περάσει ίσως αρκετοί μήνες και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς του κοινοβουλίου. Θα έλεγα με μία φράση ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει και σε αυτό τον αγώνα πρέπει ο καθένας να «βάλει πλάτη»: εργαζόμενοι, πολιτικά κόμματα και ολόκληρη η κοινωνία».

19.45

«Πραξικόπημα» σε βάρος του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το προαύλιο του ραδιομεγάρου. Τόνισε ότι είναι η 19η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση επιβάλει παρόμοιες αποφάσεις. 

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να φέρει το θέμα στη Βουλή. Προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να ρίξει το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Η εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι ζήτημα δημοκρατίας», είπε και κάλεσε το λαό να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ που αγωνίζονται.

Παράλληλα, κάλεσε τους κυβερνητικούς εταίρους να διαχωρίσουν τη θέση τους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν ακέραιη την ευθύνη για τη φίμωση της δημόσιας τηλεόρασης. 
 
«Λένε ψέματα και αποφασίζουν και διατάζουν να κλείσουν τη φωνή της χώρας σε όλο τον κόσμο που είναι η ΕΡΤ, παρακάμπτοντας τη Βουλή» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  
 
Ανέφερε ότι ο πρώτος λόγος που κλείνει η ΕΡΤ είναι η τρόικα και το μνημόνιο και ο δεύτερος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε μία νέα ΥΕΝΕΔ.
 
Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Σκεπτόμαστε όλα τα ενδεχόμενα». Έκανε λόγο για μείζονα επίθεση απέναντι στη δημοκρατία και πρόσθεσε: «Δεν θα λειτουργήσουμε σπασμωδικά».  Εξέφρασε τη διαθεσιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο συντονισμό του αγώνα για την ΕΡΤ. 
 
19.42
Στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη και την ΕΤ3

19:40

Το ΡΙΚ προκήρυξε απεργία την Τετάρτη, σε ένδειξη συμπαράστασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

19:25

 «Θέλουν να επιβάλουν τη σιωπή» δήλωσε στην ΕΡΤ ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος. 

19:14
Διαβάστε τί δήλωνε ο Σίμος Κεδίκογλου το 2011, τότε «στο πλευρό» των εργαζομένων, εκφράζοντας συμπαράσταση στον αγώνα τους και υπογραμμίζοντας ότι η συρρίκνωση της ΕΡΤ θα ήταν προς όφελος ιδιωτικών και ξένων συμφερόντων.

18:52 

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
 
Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ». 
 
18:50

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, «απολύονται 2.656» άτομα. 

18.30 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Μωυσή Λίτση, αποφασίστηκε ομόφωνα στάση εργασίας των μελών της ΕΣΗΕΑ που εργάζονται σε ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, σήμερα από τις 19.00 μέχρι τη 1.00 τα ξημερώματα. Η απόφαση φέρεται να λήφθηκε από τα μέλη του ΔΣ που βρίσκονται αυτή την ώρα στην ΕΡΤ και δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη ανακοίνωση. Νέα συνεδρία ση θα γίνει αύριο για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις από το σύνολο του κλάδου.

17.55

Ο Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ

Έκανε λόγο για «χαρακτηριστική περίπωση αδιαφάνειας και απίστευτης δαπάνης». Τόνισε ότι η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν όλοι αλλά κανείς δεν τόλμησε να αγγίξει. Χαρακτήρισε χαράτσι το τέλος που πληρώνουν οι πολίτες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.    
 
Ανακοίνωσε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως θα δημιουργηθεί νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης, με «λιγότερο προσωπικό και σαφές οργανόγραμμα».
 
Ανέφερε ότι το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά και πως το αρχείο της ΕΡΤ θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως.  
 
Ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι μέχρι τη συγκρότηση του νέου Οργανισμού Ραδιοτηλεόρασης οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το «χαράτσι». 
Σε εξέλιξη βρίσκονται συσκέψεις της ΠΟΣΠΕΡΤ και σωματείων εργαζομένων, ενώ κόσμος συρρέει στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Σε εξέλιξη νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων, ενώ ήδη οργανώνονται βάρδιες περιφρούρησης του χώρου.

17.34

Ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ

"Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.

Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.

Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.

Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας.

Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ".

Νωρίτερα

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ, δίνεται η δυνατότητα στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που αυτή κλείσει.
 
Το σχετικό κείμενο υπογράφεται απ' όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπογραφές των υπουργών που έχουν προταθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
 
Η δημοσίευση της πράξης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΕΡΤ
Σχετικά αρχεία
To νομοσχέδιο για τη "νέα ΈΡΤ" - 403 KB
Η ανακοίνωση Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ - 53 KB
Για το ίδιο θέμα
Συγκέντρωση χιλιάδων έξω από την ΕΡΤ