Ηλεκτρονική Έκδοση

Απεργία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης – Αντιδράσεις στη φίμωση της ενημέρωσης και του δημόσιου λόγου

ΕΡΤ live: Ελεύθερη φωνή ζητά η κοινωνία

Όλες οι εξελίξεις

Δεκάδες ιστότοποι, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεχίζουν να μεταδίδουν το συνεχές πρόγραμμα που βγάζουν στον αέρα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, παρά τις ανακοινώσεις περί κυρώσεων σε όσα ΜΜΕ αναμεταδίδουν αλλά και το επανειλημμένο κατέβασμα σημάτων από την Digea. Αυξάνονται οι αντιδράσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τη φίμωση της ενημέρωσης και του δημόσιου λόγου.

Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε"

Μετά την μεγαλειώδη συγκέντρωση της Πέμπτης έξω από την ΕΡΤ,  οι ομοσπονδίες και το διασωματειακό των εργαζομένων στα ΜΜΕ συνεδρίασαν μέσα στο ραδιομέγαρο και αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά. Η απεργία αφορά όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους στα ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά και έντυπα μέσα (εφημερίδες και περιοδικά), τους τυπογράφους και τους εργαζόμενους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γενική Γραμματεία. Εξαιρούνται μόνο όσα ηλεκτρονικά μέσα μεταδίδουν αποκλειστικά το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.
 
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι " Το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το περιφρουρούν οι απεργιακές επιτροπές των εργαζομένων μαζί με χιλιάδες κόσμου μέρα-νύχτα.
Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν να πυκνώνουν τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή" και καταγγέλλεται πως "το υπουργείο Οικονομικών και το ΕΣΡ που επιχειρούν με απειλές να σταματήσουν την αναμετάδοση του προγράμματος των εργαζομένων στην ΕΡΤ από τον 902 TV και τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Καταγγέλλουμε επίσης τη DIGEA των μεγαλοκαναλαρχών που αυθαίρετα και παράνομα διακόπτει και παρεμποδίζει την εκπομπή σήματος του 902 TV".
 
Βίντεο αποκαλύπτει πως η τηλεόραση του «902» έπαιζε το δικό της πρόγραμμα κανονικά, όταν όμως αναμετάδιδε το πρόγραμμα της ΕΡΤ, η DIGEA έκοβε το σήμα, ακόμη και ανα 22 δευτερόλεπτα.
 
Η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της σχετικά με την απόφαση των δημοσιογραφικών ενώσεων  για συνέχιση απεργιών στα μμε, κάνει λόγο για "καθοδηγούμενους συνδικαλιστές δημοσιογράφους".
"Η ανακοίνωση των καθοδηγούμενων συνδικαλιστών δημοσιογράφων, είναι δείγμα του πανικού τους, τώρα που αμφισβητούνται τα προνόμια κάποιων εκλεκτών τους. Ένα είναι βέβαιο, ότι επιβάλλουν τη φίμωση τώρα που ο Εισαγγελέας ακουμπάει και τους ίδιους στο “μαγαζί” τους, το οποίο δυστυχώς πληρώνει ο Ελληνικός Λαός. Είναι προφανές ότι είμαστε απέναντί τους, αλλά δίπλα στους “φιμωμένους” από τη συνδικαλιστική τους ηγεσία εργαζόμενους στα ΜΜΕ", σημειώνεται μεταξύ άλλων.
 
Προκαταρκτική εξέταση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.Τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ ζήτησαν από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 
Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τον Ιούλιο, θα τεθεί το θέμα του λουκέτου της ΕΡΤ, με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Eπειτα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), Γκάμπι Ζίμερ, πρότεινε -και αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- την εγγραφή του θέματος για το κλείσιμο της ΕΡΤ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον ερχόμενο Ιούλιο. 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με άλλους ευρωβουλευτές διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας L' Humanite και πρόεδρος της Ενωσης για την Πολυφωνία του Τύπου, Πατρίκ Λεγιαρίκ, ανέλαβαν να προετοιμάσουν το πλαίσιο προφορικής ερώτησης, η οποία καθορίζει και το περιεχόμενο της συζήτησης στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε"

 
Στο μεταξύ, όλη την Πέμπτη και μέχρι την Παρασκευή το πρωί εκατοντάδες κόσμου περέμεναν στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των εργαζομένων, και διεκδικώντας παράλληλα "Ελεύθερη, ανοιχτή ενημέρωση" και "Πραγματική Δημοκρατία".
 
Από την πλευρά της κυβέρνησης ανακοινώθηκε πως η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ΕΡΤ θα γίνει τελικά την Δευτέρα.
 
Οι συνεδριάσεις της Βουλής μεταδίδονται μόνο μέσω διαδικτύου.
 
Μουσικά σύνολα από όλη την Ελλάδα ενώνουν τις φωνές τους και πραγματοποιούν στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής συναυλία συμπαράστασης για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Στη συναυλία συμμετέχουν οι μουσικοί και οι χορωδοί όλων των μουσικών συνόλων της Αθήνας: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Χορωδία ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων, Καμεράτα, Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά.
 
Διεθνής είναι η κατακραυγή για το κλείσιμο της ΕΡΤ, τόσο από τον πολιτικό κόσμο, όσο και από τα μεγάλα δίκτυα κι έντυπα ενημέρωσης. 
 
Την Παρασκευή το μεσημέρι δίνου συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ,σ,το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) Ζαν Πολ Φιλιπό και η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτάρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης.
 
Η EBU προσέφερε συχνότητα για τη μετάδοση του απεργιακού προγράμματος των εργαζομένων, ενώ εξαρχής ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης.
 
Σε επιστολή που απηύθυνε την Τετάρτη προς τον πρωθυπουργό, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση υπογράμμισε πως «η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών».
 
Στη συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης απευθύνηκε και ο εκπρόσωπος της Ιταλικής Ένωσης Δημοσιογράφων και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Φράνκο Σίντι, ο οποίος τόνισε ότι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης διασφαλίζουν την πολυφωνία και την σύνθεση των πολιτισμικών αντιλήψεων. "Δεν συμφωνώ με την άποψη ορισμένων ευρωπαίων Επιτρόπων και του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας. Αντίθετα πιστεύω ότι αφορά όλα τα δημόσια μέσα της Ευρώπης και τους εργαζόμενους σε αυτά", τόνισε.
 
Ο Φράνκο Σϊντι αναφέρθηκε, επίσης, στην επιστολή του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζίμ Κανάλε προς τον Αντώνη Σαμαρά με την οποία ζητεί την ανάκληση της απόφασης για την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ, ενώ εκφράζει τη διάθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας να συνεισφέρει στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
 
Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζενς, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για απερίσκεπτο βήμα του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο αναμοχλεύει την ένταση σε μία χώρα που υποφέρει από την κρίση.
 
Για "Σαφές βήμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα και ως κίνδυνο στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση" έκαναν λόγο καταγγέλλοντας το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και ο Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMO), που εδρεύουν στη Βιέννη.
 
Οι εργαζόμενοι του RTP (Πορτογαλική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και του LUSA (Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) όπως επίσης κι η διοίκηση του RTP εκφράζουν την αλληλεγγύη τους κι ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ.
 
Η Ελσα Γκονθάλεθ, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών της Ισπανίας (FAPE) εξέδωσε ανακοίνωση όπου υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των ελληνικών δημοσιογραφικών ενώσεων,υπενθυμίζοντας τη σημασία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης σε μια δημοκρατική κοινωνία.
 
Κύμα αλληλεγγύης και από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ο διευθυντής του BBC κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ξανανοίξει την ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για "αντιδημοκρατική" ενέργεια.
 
Δύο καμπάνιες που συγκεντρώνουν υπογραφές ενάντια στο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης,δημιουργήθηκαν.
 
Οι Anonymous "χτύπησαν" το Εφετείο Αθηνών για το κλείσιμο της ΕΡΤ: "Αν δείτε κάποια μέρα μαύρο στις οθόνες της τηλεόρασης, θα είναι η μέρα που η δημοκρατία θα έχει πεθάνει οριστικά. Η δημοκρατία είναι νεκρή". , τονίζουν στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που συνοδεύεται με ζωντανή αναμετάδοση του κεντρικού προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ οι Anonymous.
 
Τα Hashtags στο Twitter για την ΕΡΤ:
#occupy_ert
#occupyERT
#openERT
Οι εργαζόμενοι εκπέμπουν συνεχώς μέσω του @ErtSocial
 
 

Βίντεο των εργαζόμενων της ΕΡΤ: ΕΡΤ - Η ΑΛΗΘΕΙΑ Δεύτερη νύχτα στην ΕΡΤ υπό βροχή Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε"

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
ΕΡΤ