Ηλεκτρονική Έκδοση

Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ)

«Ισχυρό δικαστικό ράπισμα της κυβέρνησης»

Eκδήλωση την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 7 μ.μ. στην ΑΣΟΕΕ

Ισχυρό δικαστικό ράπισμα της κυβέρνησης χαρακτηρίζει το νομικό τμήμα της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ) την προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ για το ζήτημα της ΕΡΤ. Επικεντρωμένη στο ζήτημα της ενημέρωσης και της δημοκρατίας όπως άνοιξε στη «μάχη της ΕΡΤ» θα είναι και η εκδήλωση που οργανώνει την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 7 μ.μ. στην ΑΣΟΕΕ η ΚΕΔΔΕ με θέμα «Συνδικαλιστικές ελευθερίες και εργασιακά δικαιώματα στα χρόνια των μνημονίων».

Η φωτογραφία από το site της ΚΕΔΔΕ, www.kedde.gr Η φωτογραφία από το site της ΚΕΔΔΕ, www.kedde.gr Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η απόφαση του ΣτΕ με την οποία αναστέλλεται η διακοπή της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η απενεργοποίηση των συχνοτήτων της ΕΡΤ και αφετέρου διατάσσονται οι αρμόδιοι υπουργοί να λάβουν τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών από δημόσιο φορέα μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του προβλεπόμενου νέου φορέα, αποτελεί μια μεγάλη και ανέλπιστα σύντομη πρώτη νίκη των εργαζομένων και του κινήματος αποτροπής της διάλυσης της ΕΡΤ και το πρώτο ισχυρό δικαστικό ράπισμα της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η προσωρινή διαταγή είναι άμεσα εκτελεστή και υποχρεώνει κάθε διοικητικό -και κυβερνητικό- όργανο να συμμορφωθεί και να την εφαρμόσει και τυχόν παραβίασή της συνεπάγεται ποινικές ευθύνες (Π.Κ. 232Α, 259 : απείθεια, παράβαση καθήκοντος κλπ), που θα μπορούσαν να κινήσουν και την αυτόφωρη διαδικασία εναντίον των παραβατών, εάν δεν το απαγόρευε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Η προσωρινή διαταγή ισχύει τουλάχιστον μέχρι τη λήψη απόφασης από την Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ, η οποία και θα ρυθμίσει προσωρινά την υπόθεση τουλάχιστον μέχρι τις 27.9.2013, που η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητήσει την αίτηση ακύρωσης του συνόλου της Υπουργικής Απόφασης.

Σύμφωνα με το νομικό τμήμα της ΚΕΔΔΕ η άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που επιβάλλει η προσωρινή διαταγή, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ και διευκρινίζεται ότι αυτό δεν εμποδίζεται από τη νομική διάλυση της «Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.», αφού κάθε νομικό πρόσωπο που λύεται υφίσταται μέχρι πέρατος της εκκαθάρισής του, ενώ νομικό κενό δεν υφίσταται, αφού η Υπουργική Απόφαση ρητά ορίζει ως διάδοχο της ΕΡΤ το Ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης σημειώνεται ότι η λύση εργασίας του προσωπικού της ΕΡΤ, που προβλέπει η υπουργική απόφαση, είναι άκυρη, καθώς δεν έχουν επιδοθεί στους εργαζόμενους έγγραφες καταγγελίες και δεν τους έχει καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση. Σημειώνεται επίσης ότι τυχόν ομαδικές απολύσεις που θα επιχειρηθούν θα είναι άκυρες, διότι αντίκειται στη σχετική νομοθεσία, ενώ κάθε ατομική απόλυση θα ελεγχθεί από τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια και με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής θα επιδιωχθεί με αξιώσεις η αναστολή της.

Το αποτύπωμα του αγώνα είναι εμφανές στην προσωρινή διαταγή, αναφέρει η ΚΕΔΔΕ η οποία καλεί τους πολίτες χωρίς να επαναπαύονται και έχοντας ένα ισχυρό νομικό όπλο στα χέρια τους να συνεχίσουν την αλληλεγγύη στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών.

Στην εκδήλωση της Τετάρτης στο αμφιθέτρο Αντωνιάδου της ΑΣΟΕΕ ομιλητές θα είναι οι: Άρις Καζάκος - καθηγητής Εργατικού Δικαίου ΑΠΘ, Νάσος Μπράτσος - δημοσιογράφος ΕΡΤ, Κώστας Παπαδάκης - δικηγόρος και μέλος Σ.Ε. ΚΕΔΔΕ, Γρηγόρης Καλομοίρης - εκπαιδευτικός, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, και Νίκος Γουρλάς - ιδιωτικός υπάλληλος, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων καταστημάτων αεροδρομίου. Στην εκδήλωση θα παρέμβουν οι: Πάνος Χουντής - εκπαιδευτικός στην ΕΛΜΕ Πειραιά, Θανάσης Παυλάκης - γ.γραμματέας σωματείου εργαζομένων Ελληνικής Χαλυβουργίας και Αντώνης Σταματόπουλος - πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Μετρό (ΣΕΛΜΑ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
ΕΡΤ
Εκδηλώσεις