Έντυπη Έκδοση

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ

2,5 χρόνια προφυλάκιση και 6 μήνες... καπέλο!

Η «κραυγή» του Κώστα Σακκά, που συνεχίζει για 22η ημέρα την απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την παράνομη κράτησή του, δεν εισακούστηκε από το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας, το οποίο χθες παρέτεινε την προφυλάκισή του για ακόμη 6 μήνες.

Την ίδια ώρα που ο 29χρονος, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με τους γιατρούς να επισημαίνουν ότι «οι κίνδυνοι για μόνιμη βλάβη οργάνων» είναι υπαρκτοί, το αρμόδιο συμβούλιο εξέδωσε βούλευμα (2 προς 1) υπέρ της συνέχισης της κράτησής του.

Ο αναρχικός απεργός πείνας, ο οποίος δηλώνει πως ουδέποτε υπήρξε μέλος της «ΣΠΦ» -κάτι που έχει ξεκαθαρίσει και η οργάνωση-, παραμένει προφυλακισμένος εδώ και 2,5 χρόνια.

Ιδια αδικήματα

Συνελήφθη στις 4 Δεκεμβρίου 2010 και προφυλακίστηκε. Δύο μήνες πριν από τη συμπλήρωση του 18μήνου, ενώ ακόμη δεν είχε ξεκινήσει η δίκη, ασκήθηκε εις βάρος του νέα ποινική δίωξη για ίδια αδικήματα σε υπόθεση που αφορά πάλι την οργάνωση ΣΠΦ, με αποτέλεσμα να προφυλακιστεί εκ νέου.

Παρ' ότι ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προσωρινής κράτησης, σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες, με βούλευμα (978/2013) το Συμβουλίο Εφετών αποφάσισε να παραταθεί η προφυλάκισή του άλλους 6 μήνες. Και χθες απορρίφθηκαν οι αντιρρήσεις της πλευράς Σακκά, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό (μέχρι το απόγευμα της Τρίτης) το σκεπτικό της απόφασης.

Η Μαρίνα Δαλιάνη, συνήγορος υπεράσπισης του Κώστα Σακκά, αναμένεται να καταθέσει σήμερα αίτηση αποφυλάκισης για λόγους υγείας. Οπως άλλωστε αναφέρει στη γνωμάτευσή της, με ημερομηνία 25 Ιουνίου, η παθολόγος επιμελήτρια Α' ΕΣΥ Ολγα Κοσμοπούλου, ο 29χρονος έχει χάσει συνολικά 10 κιλά σωματικού βάρους.

«Κατά το τελευταίο μεγάλο διάστημα εμφανίζει σημαντική αδυναμία και αίσθημα καταβολής, ενώ έχει συχνά παραπονεθεί για άτυπα ενοχλήματα στην περιοχή του θώρακα, πιθανόν εκ του πεπτικού», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Σημειώνω ότι είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Σακκάς υποβάλλει τον εαυτό του σε απεργία πείνας. Το γεγονός αυτό, προστιθέμενο στην παρέλευση των ημερών και στη σημαντική απώλεια βάρους, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εξέλιξή του», προσθέτει. Η νέα γνωμάτευση της ιατρού, που μαρτυρά πως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται ραγδαία, θα προσκομισθεί σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που συνεδριάζει στον Κορυδαλλό.

Μεγάλο είναι το κύμα αλληλεγγύης στον απεργό πείνας που έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους μήνες, με διαδηλώσεις συμπαράστασης, συλλογή υπογραφών μέσα και έξω από τις φυλακές, αποχή συσσιτίου από άλλους κρατουμένους, αλλά και μαζικές διαμαρτυρίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο 29χρονος ξεκίνησε απεργία πείνας στις 4 Ιουνίου, επιλέγοντας «συμβολικά» την «ημερομηνία που με το ισχύον νομικό καθεστώς έληγε το μέγιστο όριο προφυλάκισης του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο κείμενο-ανακοίνωση με το οποίο εξηγούσε τους λόγους της επιλογής του.

«Εκδικητική»

«Διευκρινίζω πως για μένα η επιλογή του να προχωρήσω σε απεργία πείνας δεν αποτελεί κίνηση απελπισίας, αλλά επιλογή συνέχισης του αγώνα» διευκρίνισε, κάνοντας λόγο για «εκδικητική αντιμετώπιση από τους δικαστικούς μηχανισμούς, οι οποίοι αποφάσισαν για την περίπτωσή μας να κάνουν ένα διάλειμμα από τα εισπρακτικά τους καθήκοντα, προκειμένου να υπερασπιστούν την κοινωνία από τους υποτιθέμενους εχθρούς της και τους νόμους από τους παραβάτες του».

Για την παράνομη εξακολούθηση της προσωρινής κράτησής του θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στον Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού «Ανοιχτή Πόλη», την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.

Εχουν παραβιαστεί όλα τα όρια

Το Σύνταγμα (άρθρο 6 παρ.4) ορίζει ως ανώτατο όριο προφυλάκισης («προσωρινής κράτησης») τους 18 μήνες, ενώ ρητά απαγορεύει την υπέρβασή του και τη διαδοχική εφαρμογή του μέτρου για επιμέρους πράξεις της ίδιας υπόθεσης. Μάλιστα η απαγόρευση είναι απόλυτη, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει, όπως συνήθως οι συνταγματικές διατάξεις, εξουσιοδότηση στον κοινό νομοθέτη να περιορίζει ή να τροποποιεί αυτή την επιταγή.

Παρ' όλα αυτά, το άρθρο 288 Κ. Ποιν. Δ., αν και κινούμενο εμφανώς εκτός των παραπάνω ορίων, επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την επιβολή νέας προσωρινής κράτησης με ανώτατο, όριο το ένα έτος, «που δεν παρατείνεται».

Στην περίπτωση του Κώστα Σακκά έχουν παραβιαστεί όλα τα όρια: κρατείται προσωρινά από τις 4/12/2010, έχοντας συμπληρώσει 18 + 12 μήνες χωρίς να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση, ενώ η προφυλάκισή του παρατάθηκε μέχρι τις 4/12/2013. Είναι αυθαίρετη, αντιδικονομική, αντισυνταγματική και υπηρετεί την πολιτική σκοπιμότητα της τρομοϋστερίας.

Ταυτόχρονα αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για την ανοχή γενικότερα της παραβίασης των δικονομικών δικαιωμάτων και της κατάργησης του 18μήνου στην πράξη, σήμερα των κατηγορουμένων για την υπόθεση ΣΠΦ και αύριο όλων.

Οφείλουμε όλοι να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα του και προεχόντως ο νομικός κόσμος να τερματίσει τη συνένοχη σιωπή του.

* Δικηγόρος, μέλος του δ.σ. του ΔΣΑ και μέλος της Σ.Ε. της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Οργανώσεις/Επιθέσεις/Συμμορίες
Σωφρονιστικό σύστημα
Δικαστικό ρεπορτάζ