Ηλεκτρονική Έκδοση

Σκουριές: Δικαστική έρευνα για «τυφλές προσαγωγές»

Μετά από αναφορές δικηγόρων για «τυφλές προσαγωγές» και «δια της βίας» λήψη γενετικού υλικού υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια του περασμένου Μαϊου στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

 
Η αναφορά των δικηγόρων στρέφεται εναντίον των αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που διεξάγουν τις έρευνες για τον εντοπισμό όσων συμμετείχαν στα επεισόδια στην τοποθεσία Καρατζά τον περασμένο Μάϊο, οπότε είχαν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών κατά της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού με αστυνομικούς.
 
Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για πρωτοφανείς και παράνομες πρακτικές, «τυφλές» προσαγωγές δεκάδων υπόπτων- προερχόμενων στην πλειονότητά τους από την βορειοανατολική Χαλκιδική- τους οποίους υποχρεώνουν «δια της βίας» να χορηγήσουν δείγματα DNA ενώ στερούνται του δικαιώματος της επικοινωνίας με τους συνηγόρους τους.
 
Αρχικά η αναφορά υποβλήθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγή Γιαννάκη, ο οποίος τη διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ο διευθύνων της οποίας, Ευάγγελος Μαδεμλής, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διερεύνηση των καταγγελιών και τον καταλογισμό - εφ'όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις - των προβλεπόμενων ποινικών ευθυνών. Για την υπόθεση ενημερώθηκε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), ο οποίος, σε ψήφισμα που εξέδωσε, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί οι συμπεριφορές και τακτικές αυτές των διωκτικών αρχών καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας και κράτους δικαίου». «Ο ΔΣΘ -τονίζεται στο ψήφισμα- δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και του δικαιώματος του δικηγόρου να υπερασπίζεται τον εντολέα του».
 
(Πηγή:ΑΜΠΕ)
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σκουριές