Ηλεκτρονική Έκδοση

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Ιδού τι πετύχατε κ. Σόιμπλε

Ανεργία 28% - Ανεργία νέων 60% - Φτώχεια 38,5% - Κόκκινα δάνεια 30%

Τελευταία ενημέρωση:

Ήρθε στην Αθήνα την Πέμπτη το πρωί για να πάρει δεσμεύσεις χωρίς ανταλλάγματα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ιθύνων νους της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρώπη, ο οποίος αρνείται κάθε συζήτηση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις στήριξης προς την κυβέρνηση Σαμαρά, φέρνει μαζί του την πρόταση δημιουργίας ενός αναπτυξιακού ταμείου 100 εκατ. για την απορρόφηση των άνεργων νέων.

Πρόκειται για μια «συμβολή» απέναντι στα δεινά της Ελλάδας, τα οποία όμως αποτελούν -στο μεγαλύτερο μέρος τους- προϊόν των μνημονίων τα οποία κατά βάση ο ίδιος εμπνεύστηκε.

Την περίοδο 2009-13 το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε από 130% σε 175% του ΑΕΠ εξαιτίας τόσο της δραστικής συρρίκνωσης της οικονομίας (-20,5%) όσο και των εσφαλμένων σχεδιασμών του πρώτου μνημονίου, που κόστισαν στη χώρα γύρω στα 44 δις, όση δηλαδή ήταν η απόκλιση του ΑΕΠ από τους αρχικούς στόχους του Μνημονίου.

Οι επενδύσεις μειώθηκαν σχεδόν κατά 50%, παρά το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός συρρικνώθηκε κατά 20%.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε αλλά όχι στα βασικά είδη κατανάλωσης, η φορολογία εισοδήματος αυξήθηκε κατά 500% και οι έμμεσοι φόροι κατά 13%. Οι καταθέσεις στα τράπεζες; Ελατττώθηκαν κατά 80 δις.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη Ελευθεροτυπία:
Επιθεώρηση Σόιμπλε σε μνημονιακά αποκαΐδια
Κ.Καλλωνιάτης, Αλ.Κλώσσας
Σελ. 4,5

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Γερμανία