Έντυπη Έκδοση

ΔΕΚΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Εγκληματική αδιαφορία για το περιβάλλον»

Εικόνα εγκατάλειψης και περιβαλλοντικής κρίσης σε προστατευόμενες περιοχές της χώρας παρουσιάζει το δίκτυο των δέκα μεγαλύτερων οικολογικών οργανώσεων, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος για «εγκληματική αδιαφορία για την ελληνική φύση».

Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου η φύλαξη είναι ανύπαρκτη Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου η φύλαξη είναι ανύπαρκτη Οι οικολογικές οργανώσεις τονίζουν ότι «η ελληνική φύση έχει αφεθεί στην τύχη της από την πολιτεία, την ίδια στιγμή που μια σειρά από νομοσχέδια και πρωτοβουλίες υποβαθμίζουν το περιβάλλον της χώρας μας. Η εγκληματική αυτή αδιαφορία οδηγεί σε υποβάθμιση μερικές από τις πλέον πολύτιμες περιοχές και απειλεί μοναδικά είδη». Τονίζεται ακόμη ότι «βασικές νομικές και άλλες υποχρεώσεις παραμένουν ως εκκρεμότητες. Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ προκαλεί συνεχείς καθυστερήσεις και εμπόδια στο έργο των φορέων διαχείρισης, με αποτέλεσμα η λειτουργία πολλών εξ αυτών να είναι αυτή τη στιγμή παγωμένη και όλοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας και διαχείρισης».

Πέντε ενδεικτικά παραδείγματα, που αποκαλύπτουν την περιβαλλοντική κρίση και εγκατάλειψη στις προστατευόμενες περιοχές, είναι:

1 Στη Ζάκυνθο εν μέσω της τουριστικής περιόδου παραμένουν αφύλακτες οι πιο σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας caretta caretta στη Μεσόγειο, όπως και ο θαλάσσιος χώρος, καθώς ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου δεν μπορεί να πληρώσει τους φύλακες που επιτηρούν τις δραστηριότητες κατά την περίοδο ωοτοκίας.

2 Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές Natura 2000 που φιλοξενούν παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Συγκεκριμένα, στις παραλίες του Ρεθύμνου η ωοτοκία της χελώνας caretta caretta μειώνεται λόγω της ανεξέλεγκτης τουριστικής δραστηριότητας, ενώ στον Κυπαρισσιακό κόλπο σχέδια οικοδομικής και τουριστικής ανάπτυξης απειλούν τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο.

3 Στον Σχινιά ήδη εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Ο φορέας διαχείρισης, δηλώνοντας αδυναμία να προστατέψει αποτελεσματικά το πευκόδασος, αναγκάστηκε να προβεί σε αποκλεισμό της πρόσβασης όλων των τροχοφόρων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

4 Στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου σχεδιάζεται η εκτροπή του Αώου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή και στη διατήρηση του ποταμού.

5 Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, μία από τις σημαντικότερες περιοχές παγκοσμίως για την απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια, η φύλαξη είναι ανύπαρκτη. Παράλληλα, οι πληθυσμοί της φώκιας monachus monachus στην υπόλοιπη Ελλάδα, που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα κάποιου φορέα διαχείρισης υφίστανται ανεξέλεγκτες πιέσεις και απειλές, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη για τη διατήρηση του 90% του ευρωπαϊκού πληθυσμού της.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, που υπογράφουν την καταγγελία είναι οι: Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, MOm και WWF Ελλάς. Οι ίδιες οργανώσεις καταλήγοντας υπογραμμίζουν ότι: «Το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, η ραχοκοκαλιά δηλαδή για την προστασία της ελληνικής φύσης, παραπαίει. Οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών υπολειτουργούν. Η τύχη του 70% των περιοχών Natura, για τις οποίες δεν έχει οριστεί σχήμα διαχείρισης, είναι στον αέρα. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προχωρήσει στην απαραίτητη, και προβλεπομένη από το νόμο, παρακολούθηση και καταγραφή της κατάστασης της βιοποικιλότητας, εκθέτοντας τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Περιβαλλοντικές οργανώσεις
Κυβέρνηση