Έντυπη Έκδοση

Σύγκρουση ΜΑΤ - ζηλωτών στη Μονή Εσφιγμένου

Με τη συνδρομή μίνι μπουλντόζας, που λειτούργησε ως πολιορκητικός κριός , η Αστυνομία επιχείρησε χθες να σπάσει την πόρτα κτίσματος παρακείμενου στο αντιπροσωπείο (κονάκι) της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου και να εκτελέσει δικαστική απόφαση εκκένωσης του κτηρίου, στις Καρυές Αγίου Ορους.

Κρατάει χρόνια αυτή η ιστορία. Η φωτογραφία από διαμαρτυρία υπέρ των ζηλωτών της Μονής Εσφιγμένου, το 2003 Κρατάει χρόνια αυτή η ιστορία. Η φωτογραφία από διαμαρτυρία υπέρ των ζηλωτών της Μονής Εσφιγμένου, το 2003 Ταμπουρωμένοι

Οι ζηλωτές μοναχοί και οι λαϊκοί που βρίσκονται ταμπουρωμένοι μέσα και αρνούνται να αποχωρήσουν, πέταξαν μολότοφ από το μπαλκόνι για να ματαιώσουν την επέμβαση. Ο χρήστης του μηχανήματος αναγκάστηκε να υποχωρήσει, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ενισχύεται και ετοιμάζεται να διαθέσει διμοιρίες των ΜΑΤ.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής έδωσε εντολή στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής να προχωρήσει σε συλλήψεις, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ζητώντας να σχηματιστεί δικογραφία για τα παρακάτω κακουργήματα και πλημμελήματα: έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών, απόπειρα ανθρωποκτονίας ή επικίνδυνων σωματικών βλαβών και αντίσταση. Οπως έγινε γνωστό, δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ικανοποιήσουν ενδεχόμενο αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. για εισαγγελική παρουσία σε ανάλογη αστυνομική επέμβαση.

«Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει δώσει πράσινο φως για αστυνομική επέμβαση εναντίον μοναχών εντός του Αγίου Ορους. Εχει αναλογιστεί η κυβέρνηση ότι θα ποτίσει με αίμα μοναχών το χώμα του Αγίου Ορους; Στο κονάκι εγκαταβιούμε εδώ και δεκαετίες, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και σας παρακαλούμε να επαναφέρετε την ησυχία και την ηρεμία στο Ορος. Ας επέμβει η πολιτική ηγεσία να ηρεμήσει τα πνεύματα... Μιλάμε για μοναχούς εγκλωβισμένους και διαρκώς σε άμυνα τα τελευταία δέκα χρόνια και όχι για εγκληματίες... Ελεος», απάντησαν από την Ι.Μ. Εσφιγμένου, μετά το επεισόδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου φέρεται ότι τραυματίστηκε ένας μοναχός.

«Ουδέποτε σε εκτέλεση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων ιδιωτικής διαφοράς δεν παραστάθηκαν τα ΜΑΤ, μπουλντόζες και εισαγγελείς. Αυτά συμβαίνουν σήμερα, μόνον εναντίον της Μονής Εσφιγμένου στο Αγιο Ορος. Ομως, πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι η πολιτική απόφαση αυτή στηρίζεται σε λόγους που αφορούν οικονομικά συμφέροντα και μόνον. Οι συνέπειες από αυτή την εκτέλεση σκοπιμοτήτων εις βάρος των μοναχών της Μονής Εσφιγμένου βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον κ. Δένδια», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος, σχετικά με τα γεγονότα στο κονάκι της Μονής Εσφιγμένου.

Κατάσχεση

Στις αρχές Ιουλίου, το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε η νόμιμη αδελφότητα μοναχών. Διέταξε την κατάσχεση και την απόδοση του αντιπροσωπείου, το οποίο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση εργασιών για την αποκατάσταση φθορών στο κτήριο. «Τελέστηκε ένα ποινικό αδίκημα. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο και το λόγο έχει ο εισαγγελέας», επισήμανε στην «Ε» ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αρίστος Κασμίρογλου, προσθέτοντας ότι «το όλον δυσάρεστο περιστατικό δεν αντιπροσωπεύει την πνευματικότητα και τον ησυχαστικό χαρακτήρα του Αγίου Ορους, τα οποία θαυμάζει και σέβεται ολόκληρη η οικουμένη».

Ο πατήρ Νικόδημος της Ι.Μ. Αγίου Παύλου, μέλος της Ιεράς Επιστασίας, ανέφερε στην «Ε»: «Είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Είμαστε Ελληνες πολίτες, εντός της ελληνικής επικράτειας και θέλουμε να επικρατεί ο νόμος. Ηρθε ο δικαστικός επιμελητής για να εφαρμόσει την απόφαση της Δικαιοσύνης. Οι άνθρωποι πέταξαν μολότοφ κάτω από το κονάκι και εξερράγη δίπλα στο πρόσωπο του αστυνομικού διοικητή. Δεν θέλουμε τα ΜΑΤ μέσα στο Αγιον Ορος, αλλά η βία χρησιμοποιείται από την άλλη πλευρά. Προ καιρού, έφτυσαν τον ηγούμενο της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας επειδή εκφράζει την άποψη της νομιμότητας. Εφ' όσον δεν έχουν κανονική υπόσταση από το κράτος, να εφαρμοστεί ο νόμος. Είμαστε κατά της βίας ένθεν κι ένθεν».

Το 2002 εξελέγη από την Ιερά Κοινότητα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια νέα αδελφότητα για να επανδρώσει το μοναστήρι, αλλά δεν έχει σταθεί δυνατόν ακόμη να εισέλθει σ' αυτό, λόγω της άρνησης των ζηλωτών μοναχών να αποχωρήσουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θεσσαλονίκη
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα