Έντυπη Έκδοση

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά το νέο νόμο

*Κύριε διευθυντά, οι αλλαγές του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν πεδίο αρθρογραφίας και ανάπτυξης απόψεων, τόσο μέχρι τις εκλογές όσο και μετά από αυτές, όταν όλοι όσοι δεν εκλεγούν θα αναφέρονται στα όσα «τραγικά» προβλέπει ο καινούργιος νόμος.

Οσο και εάν οι αλλαγές υπαγορεύονται από κομματικές σκοπιμότητες, είναι θετικό το ότι οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν προσωπικότητες απ' όλους τους χώρους. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι ευλογία και προσφέρει απλόχερα περισσότερη δημοκρατία. Πλέον δεν θα εκλέγονται υποψήφιοι με λίγους σταυρούς, μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν σε ένα ψηφοδέλτιο που πλειοψήφησε, και δεν θα μένουν απ' έξω, υποψήφιοι που πήραν πολλούς σταυρούς, αλλά το ψηφοδέλτιό τους πάτωσε. Είχαμε το παράδοξο να εκλέγονται σύμβουλοι με λιγότερους σταυρούς από άλλους. Το ίδιο, όμως, δεν συμβαίνει και στις εθνικές εκλογές; Δεν εκλέχθηκαν υποψήφιοι που πήραν λιγότερους σταυρούς προτίμησης από άλλους που πήραν περισσότερους; Μήπως, λοιπόν, ο νέος εκλογικός νόμος, είναι μια πρόβα για εθνικές εκλογές;

Το θετικότερο του καινούργιου νόμου, βέβαια, είναι ότι ο δήμαρχος δεν θα είναι ο απόλυτος άρχοντας που θα επιβάλλεται στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά το δημοτικό συμβούλιο που θα επιβάλλεται στο δήμαρχο! Το παρωχημένο σύστημα με τις παραταξιακές πειθαρχίες τελειώνει: ο δήμαρχος (και αντίστοιχα ο περιφερειάρχης) θα είναι απλώς ένα εκτελεστικό όργανο και τίποτα περισσότερο.

Η ψήφος του κόσμου θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης και εκτίμησης προς το πρόσωπο και τις ικανότητες του καθενός που θα εκτίθεται, και όχι προϊόν κομματικής εντολής. Πλέον, δεν θα δούμε φαινόμενα να καταρτίζονται ψηφοδέλτια με υποψηφίους φαντάσματα, μόνο και μόνο για να εκλεχθεί ο επικεφαλής. Τελείωσαν τα ψέματα. Θα δοθεί το κίνητρο σε καταξιωμένους ανθρώπους, που δεν ανήκουν σε κόμματα και δεν επιθυμούν να στιγματιστούν υπό το ψηφοδέλτιο "βλαχοδημάρχων", να προσφέρουν στον τόπο τους μέσω του ενιαίου ψηφοδελτίου.

Πρόβα τζενεράλε για τον εθνικό εκλογικό νόμο με ενιαίο ψηφοδέλτιο βουλευτών ανά νομό, με βουλευτές των Ελλήνων και όχι τον κομμάτων».

Ηλίας Σιδέρης,

δικηγόρος

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν