Ηλεκτρονική Έκδοση

Διαμαρτυρίες για δεύτερη μέρα

Αντιφασιστικές πορείες σε Νίκαια και άλλες πόλεις

Για τη δολοφονία του Π. Φύσσα από νεοναζί

Μαζική διαδήλωση χιλιάδων κατά του φασισμού έγινε στη Νίκαια το απόγευμα της Πέμπτης. Με παλμό και συνθήματα συμμετείχαν συνδικάτα, φορείς, αντιναζιστικές κινήσεις και όλες οι τοπικές οργανώσεις της Αριστεράς και των αντιεξουσιαστών. Ξεκινώντας από την πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών φώναξαν με ένα στόμα «ποτέ ξανά φασισμός». Αντίστοιχες πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις.

φωτο: streetholic φωτο: streetholic

Η πορεία στη Νίκαια κατευθύνθηκε στις γειτονίες της περιοχής, στις εργατικές πολυκατοικίες, με συνθήματα αντιφασιστικά και αντικυβερνητικά κατά των μέτρων λιτότητας, οργισμένοι για την δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα από νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Φωτογραφία Στέλιος Στεφάνου Φωτογραφία Στέλιος Στεφάνου Στη διαδήλωση συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, της περιοχής, δάσκαλοι, καθηγητές που απεργούν, μαζί με εργαζόμενους από τους δήμους και το νοσοκομείο κρατικό Νίκαιας, μαζί με χιλιάδες ακόμα κατοίκους της περιοχής.

Η παρουσία των ΜΑΤ ήταν έντονη και ασφυκτική. Σε αρκετά σημεία περπατούσαν παράλληλα με τους διαδηλωτές με τις μάσκες στα πρόσωπα σε στενό "μαρκάρισμα" με τους διαδηλωτές, στα όρια της πρόκλησης σύμφωνα με μαρτυρίες του κόσμου στις γειτονιές και στην πορεία.

Φωτογραφία Ορέστης Σεφέρογλου Φωτογραφία Ορέστης Σεφέρογλου Τη συγκέντρωση στη Νίκαια διοργάνωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Πανελλήνια Ένωση Αμμοβολιστών-Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, η Πανελλαδική Ένωση Ελαιοργοσαπουνοποιών, Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, το Σωματείο Λογιστών Πειραιά, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, το Παράρτημα Πειραιά Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά,το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σαλαμίνας.

Φωτογραφία Στέλιος Στεφάνου Φωτογραφία Στέλιος Στεφάνου

Συμμετείχε επίσης η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας.
 
Οι μαζικές διαδηλώσεις απομονώνουν τη Χρυσή Αυγή που με δελτίο τύπου στο ΑΠΕ ανέφερε πως αναβάλει την προγραμματισμένη ομιλία την Πέμπτη 19/9 στη Νίκαια.
“Είναι καιρός οι εργαζόμενοι στην παιδεία, στην υγεία στους δήμους στα υπουργεία σε όλους τους χώρους που προχωράνε σε ένα πρωτοφανές απεργιακό κύμα διαρκείας να κηρύξουν αντιφασιστική απεργία ενάντια στη Χρυσή Αυγή και την κυβέρνηση της ανεργίας, της φτώχειας και του ρατσισμού”, αναφέρει ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) Νίκαιας- Κορυδαλλού – Κερατσινίου που καλούσε επίσης στη συγκέντρωση.

Φωτογραφία Ορέστης Σεφέρογλου Φωτογραφία Ορέστης Σεφέρογλου Με τα πανό τους συμμετείχαν μαζί κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Παρασκευή 20/9 στις 4μμ στο Δημαρχείο Νίκαιας υπάρχει κάλεσμα για ανοιχτή αντιφασιστική σύσκεψη φορέων για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και τη συνέχεια του αντιφασιστικού κινήματος.

Άλλες συγκεντρώσεις την Πέμπτη προγραμματίζονται στις εξής πόλεις:

 
Θεσσαλονίκη στις 18:00 στην Καμάρα 
 
Πάτρα στις 18.00 στην πλατεία Γεωργίου
 
Λάρισα στις 18.00 στην πλατεία Ταχυδρομείου
 
Ροδο στις 18.00 στην πλατεία Κύπρου
 
Ναύπλιο στις 19:30 στην πλατεία Δημαρχείου
 
Αλεξανδρούπολη στις 17.00 στο Πάρκο Ακαδημίας
 
Ορεστιάδα στις 19.00 στην κεντρική πλατεία
 
Γράφιτι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα:
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Οι μαζικές διαδηλώσεις απομονώνουν τη Χρυσή Αυγή
Νέο αντιφασιστικό στη Νίκαια