Έντυπη Έκδοση

Διπλό έγκλημα στον Πύργο

Για να κλείσει τα στόματα των αγροτών της Αλφειούσας στο Νομό Ηλείας, που διαμαρτύρονται επί δεκαετίες (!) για τον παράνομο σκουπιδότοπο δίπλα στα χωράφια τους στην τοποθεσία Λίμνες, ο δήμαρχος Πύργου σκοπεύει να εφοδιάσει με τα επικίνδυνα για την υγεία αγροτικά προϊόντα -που παράγονται στην περιοχή- το Κοινωνικό Παντοπωλείο, με λίγα λόγια, τους οικονομικά αδύναμους της πόλης!

Στην κατά τ' άλλα παράνομη χωματερή στην Αλφειούσα του Νομού Ηλείας, οι εργολάβοι ξηλώνουν δέντρα και συνεχίζουν να θάβουν σκουπίδια με τις πλάτες των τοπικών αρχών Στην κατά τ' άλλα παράνομη χωματερή στην Αλφειούσα του Νομού Ηλείας, οι εργολάβοι ξηλώνουν δέντρα και συνεχίζουν να θάβουν σκουπίδια με τις πλάτες των τοπικών αρχών Με πορτοκάλια και λάδι που παράγονται σε αγροκτήματα, τα οποία γειτνιάζουν επί δεκαετίες με έναν παράνομο σκουπιδότοπο, προτίθεται να εφοδιάσει ο Δήμος Πύργου Ηλείας το Κοινωνικό Παντοπωλείο του, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο τούς οικονομικά ασθενέστερους πολίτες με επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τρόφιμα. Κι όλα αυτά ως ανταποδοτικό όφελος στους καλλιεργητές και στους κατοίκους της Αλφειούσας, που αντιδρούν σθεναρά στην επαναλειτουργία μιας παράνομης χωματερής στην τοποθεσία «Λίμνες», που βρίσκεται δίπλα από το χωριό τους και κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Τη σχετική απίστευτη πρόταση έκανε προ ημερών στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος του Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος, στη διάρκεια θυελλώδους συζήτησης για την επαναλειτουργία μιας παράνομης χωματερής στην Αλφειούσα, που έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια. Ο ίδιος σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υπεραμύνθηκε της πρότασής του και ισχυρίστηκε ότι για τα σχετικά προϊόντα δεν υπάρχουν επιστημονικές αναλύσεις που να αποδεικνύουν ότι είναι επιβαρημένα με επικίνδυνες ουσίες...

Αντιδράσεις

Η πρότασή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και οργή στους κατοίκους της Αλφειούσας, οι οποίοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή του Πύργου ότι επιχειρεί -με πολιτική κάλυψη- να επαναλειτουργήσει έναν παράνομο σκουπιδότοπο, για τον οποίον έχει επιβληθεί πρόστιμο. Πρόκειται για τον πρώην ΧΑΔΑ στη θέση «Λίμνες», όπου μεταφέρει σήμερα τα απορρίμματά του ο Δήμος του Πύργου, βασιζόμενος στην απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2012 κήρυξε το δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω αδιεξόδου στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για την επαναλειτουργία της εν λόγω χωματερής από τον Απρίλιο 2013 ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας έχει σχηματίσει δικογραφία και ερευνά την περίπτωση της ρύπανσης, με αφορμή καταγγελίες των κατοίκων. Σε γραπτή του καταγγελία προς τις δικαστικές Αρχές της Ηλείας, οι κάτοικοι της Αλφειούσας επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ βρίσκεται μόλις 200 μ. από την κοίτη του ποταμού Αλφειού, μόλις 3 χλμ. από το χωριό τους και 4 χλμ. περίπου από την Αρχαία Ολυμπία! Οπως αναφέρουν, για τον ΧΑΔΑ είχε ληφθεί απόφαση διακοπής της λειτουργίας του από τις 16/7/2010, ενώ ο τότε Δήμος Βώλακος, στον οποίον ανήκει διοικητικά η περιοχή, είχε συντάξει μελέτη αποκατάστασης του χώρου ύψους 76.000 ευρώ, την οποία η δημοτική Αρχή του Πύργου ουδέποτε εφάρμοσε.

Καταστροφή δάσους

Οι κάτοικοι της Αλφειούσας κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων από αγνώστους εργολάβους που εκτελούν τις νύχτες μεταφορές κατ' εντολήν άλλων δήμων και σημειώνουν ότι η περιοχή είναι δασική και καθημερινά καταστρέφεται. «Προ ημερών ήμουν αυτόπτης μάρτυς καταστροφής πεύκων από τον εργολάβο που θάβει τα σκουπίδια στη χωματερή. Εκοψε τα δένδρα, για να μεγαλώσει το χώρο και τα έθαψε με τα σκουπίδια. Ειδοποίησα το δασαρχείο, αλλά κανείς δεν ήρθε ποτέ να ελέγξει...» κατήγγειλε στην «Κ.Ε.» ο τοπικός σύμβουλος Αλεφειούσας Νίκος Μπάδιος.

* Στις 5 Αυγούστου 2003 η τότε προϊσταμένη της Ζ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας και αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη, με το υπ' αριθμ. πρωτ. 3.199 έγγραφό της προς το υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, με αφορμή διαμαρτυρίες πολιτών, επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη χωματερή «εφάπτεται των ορίων του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της κοίτης του Αλφειού ποταμού (ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Α1/ Φ07/61245/2286/19.12.85, ΦΕΚ 22/Β/31.1.86) και επομένως δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως σκουπιδότοπος, διότι υπάρχει έμμεση βλάβη του αρχαιολογικού χώρου».

* Στις 10 Σεπτεμβρίου 2003 το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας συντάσσει την υπ' αριθμ. πρωτ. 957 έκθεση για την εν λόγω χωματερή, την οποία αποστέλλει -μεταξύ άλλων- και στις δικαστικές Αρχές. Στην έκθεση επισημαίνεται ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής, το μικρό βάθος του υδροφόρου ορίζοντα και η μικρή απόσταση από τη χωματερή του ποταμού Αλφειού, που υπολογίζεται σε μόλις 250 μέτρα!

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση: «Η ύπαρξη καλλιεργειών, οι οποίες αρδεύονται από τα νερά του Αλφειού και από τα νερά αβαθών πηγαδιών, σε μικρή απόσταση από το χώρο διάθεσης των απορριμμάτων, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η χωματερή «βρίσκεται σε μια ευαίσθητη από πλευράς φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος περιοχή», επισημαίνει την επαφή της με τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και σημειώνει ότι η περιοχή όπου βρίσκεται «ανήκει στη Β' Ζώνη Προστασίας Φύσης των ΖΟΕ παραλιακής Ηλείας, όπως έχουν καθοριστεί με το ΠΔ της 3/9/93 (ΦΕΚ 1161/Δ/93)».

* Στις 16 Ιουλίου 2010 η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, με βάση το υπ' αριθμ. πρωτ. 4.829 έγγραφό της, αποφασίζει την παύση λειτουργίας 14 ενεργών ΧΑΔΑ στην Ηλεία, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο ΧΑΔΑ στην τοποθεσία «Λίμνες» πλησίον της Αλφειούσας.

* Στις 18 Αυγούστου του ιδίου έτους η Διεύθυνση Πολεοδομίας Ηλείας, με την υπ' αριθμ. πρωτ. 5.363 απόφασή της, επιβάλλει στον τότε Δήμο Βώλακος, στον οποίον ανήκε η παράνομη χωματερή των «Λιμνών» Αλφειούσας, πρόστιμο 34.020 ευρώ για την παράνομη λειτουργία της.

* Στις 15 Νοεμβρίου 2012 ο δασάρχης Ολυμπίας προβαίνει στην υπ' αριθμ. πρωτ. 106.628 Πράξη Χαρακτηρισμού της έκτασης, όπου βρίσκεται η παράνομη χωματερή, και χαρακτηρίζει την περιοχή δασική. Στην έκθεση-εισήγησή του αναφέρει ότι «από την εξέταση αεροφωτογραφιών ετών 1945 και 1960 προκύπτει ότι η υπόψη έκταση ανέκαθεν είχε δασική μορφή και καλυπτόταν από δασική βλάστηση, με κυρίαρχο είδος τη χ. πεύκη».

* Ωστόσο, στις 26 Ιουνίου 2013 η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, έπειτα από ένσταση της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, ακύρωσε την ως άνω πράξη χαρακτηρισμού της περιοχής ως δασικής και άνοιξε το δρόμο για την επαναλειτουργία της παράνομης χωματερής.

* Μάλιστα, στις 31 Ιουλίου 2013 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση και αντίφαση με προηγούμενες αποφάσεις κρατικών υπηρεσιών, με απόφασή της ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου «Μονάδα δεματοποίησης με προσωρινή εναπόθεση αστικών απορριμμάτων των Δήμων Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Ανδρίτσαινας - Κρεστένων στη θέση "Λίμνες" της Τ.Κ. Αλφειούσας του Πύργου, Περ. Ενότητας Ηλείας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες
Περιβάλλον & οικολογία