Ηλεκτρονική Έκδοση

Εννέα σελίδες το πόρισμα για τη Χρυσή Αυγή

Τελευταία ενημέρωση:

Στη διάρθρωση και τη δομή της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης αναφέρεται το πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, το οποίο θέτει τον πυρήνα του νεοναζιστικού κόμματος ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Φωτό: Σπύρος Τσακίρης Φωτό: Σπύρος Τσακίρης

Στο 9σέλιδο εισαγγελικό πόρισμα του κ. Βουρλιώτη περιγράφεται με ενάργεια η αυστηρή ιεραρχική δομή, η πειθαρχία και η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, την οποία συνδέει με τουλάχιστον 10 κακουργηματικές δικογραφίες, από το 1987 έως και σήμερα. Ιδιαίτερη αναφορά, πέρα από τα πρόσωπα που αποτελούν την ηγετική ομάδα της οργάνωσης, τις εντολές της οποίας εκτελούν τα υπόλοιπα μέλη, γίνεται και σε συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες.
 
Στη κορυφή της λίστας υπάρχουν 4 υποθέσεις ανθρωποκτονιών που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Στο φάκελο έχουν συσχετισθεί επίσης η δολοφονία ενός Πακιστανού στα Πετράλωνα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός Αιγύπτιου στην Ιχθυόσκαλα, άλλες υποθέσεις απόπειρας ανθρωποκτονιών, εκρήξεις, επίκινδυνες σωματικές βλάβες κατά αλλοδαπών, καθώς και εκβιασμοί.
 
Η σύνταξη του πορίσματος στηρίχθηκε σε μαρτυρικές καταθέσεις, τις αποκαλύψεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, πρώην μελών της οργάνωσης, και τις εκκρεμείς δικογραφίες..
 
Ενα από βασικά στοιχεία που οδήγησαν στη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών και την εντολή για συλλήψεις, ήταν οι συνομιλίες που κατέγραψε νόμιμα η ΕΥΠ, μεταξύ βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Σ' αυτές οι βουλευτές φέρονται να συζητούν με άνεση για διάφορα περιστατικά επιθέσεων που είχαν γίνει και στα οποία εμπλέκονται χρυσαυγίτες.
Το πόρισμα ζητά επίσης τη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό όλων των ατόμων που εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση και τις κακουργηματικές πράξεις.
 
Ειδικά για τις σχέσεις των μελών της οργάνωσης με ανθρώπους του υποκόσμου, παροχή προστασίας και μπράβους της νύχτας, ζητείται από το εισαγγελικό πόρισμα να επεκταθεί η δικαστική έρευνα και για την κακουργηματική κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Με την κατηγορία αυτή, θα επιτραπεί στους εισαγγελικούς λειτουργούς να ανοίγουν χωρίς καθυστερήσεις όλους τους ύποπτους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκόμενων προσώπων.
Newsroom Enet 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Χρυσή Αυγή