Ηλεκτρονική Έκδοση

Ποινικοποίηση του αγώνα τους για τη Χαλκιδική κατήγγειλαν οι 23

Με υπομνήματα ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των 27

Για προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους να αποτρέψουν την επένδυση των μεταλλείων, έκαναν λόγο στα υπομνήματα που κατέθεσαν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, οι χαρακτηριζόμενοι ως ύποπτοι για επεισόδια που έγιναν τους τελευταίους μήνες στη Χαλκιδική, συνδεόμενα με την επένδυση χρυσού στις Σκουριές.

Και οι 23 κατέθεσαν υπομνήματα, όπως τα άλλα τέσσερα άτομα που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις την Πέμπτη.

Άπαντες υποστήριξαν ότι δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα επεισόδια, αρνούμενοι την κατηγορία που διερευνούν οι διωκτικές αρχές της “συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διατάραξη των επενδύσεων, του τουρισμού και του περιβάλλοντος”.

Οι περισσότεροι είναι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και η εμπλοκή τους σε αξιόποινες πράξεις προέκυψε από την αστυνομική προανάκριση.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Χαλκιδικής για τη διερεύνηση μεταξύ άλλων του τραυματισμού αστυνομικών μετά από κινητοποίηση στο δάσος τού Κάκαβου, της καταγγελίας για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Ι.Χ. αυτοκίνητο συγγενικού προσώπου εργαζόμενου στα μεταλλεία κ.ά.

Τα αδικήματα που διερευνά η Εισαγγελία είναι αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της βαριά σκοπούμενης σωματικής βλάβης, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της κατασκευής και προμήθειας εκρηκτικών, της έκρηξης, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της διατάραξης κοινή ειρήνης, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Η ογκωδέστατη δικογραφία - αριθμεί πάνω από 2500 σελίδες - περιλαμβάνει και συνομιλίες των εμπλεκόμενων προσώπων που καταγράφηκαν ύστερα από άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου. Μάλιστα όπως γράφει σήμερα η “Ε” η καταγραφή των απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι τόσο λεπτομερής, που δεν έχουν σβηστεί ούτε συνδιαλέξεις άσχετες με την κατηγορία και την εξόρυξη χρυσού, όπως τηλεφωνικές παραγγελίες σε σουβλατζίδικα και πιτσαρίες για «ντελίβερι».

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το ότι μεταξύ των υπόπτων υπάρχουν άτομα που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για κατάσβεση φωτιάς, για ανάρτηση κειμένων στο διαδίκτυο ή ακόμα και παροχή συμβουλευτικής από δικηγόρο.

Διαβάστε επίσης: Από αστείες έως και επικίνδυνες κατηγορίες

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σκουριές
Δικαστικό ρεπορτάζ