Έντυπη Έκδοση

Μάλλον θα καταδικαστώ

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ άνεργη κι εγώ, ετών 52, έχω τη δική μου ιστορία. Είμαι εγκλωβισμένη ανάμεσα σε υπηρεσίες του Δημοσίου, και συγκεκριμένα πολεοδομία - εφορία - ΥΠΕΚΑ.

Αφού πούλησα ένα οικοπεδάκι το 2004, που είχε αυθαίρετη κατασκευή, η πολεοδομία -το 2009 και 2010- μου βεβαίωσε πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου στην εφορία μου κι αυτή με τη σειρά της με μήνυσε και τώρα πρέπει να παρουσιαστώ στο δικαστήριο και μάλλον να καταδικαστώ, γιατί δεν δέχονται ρύθμιση, επειδή, λένε, δεν έχω εισοδήματα για να είμαι συνεπής.

Οι νυν ιδιοκτήτες έχουν μπει σε διαδικασία νομιμοποίησης του αυθαιρέτου από το 2011, με αίτηση που έκαναν στο ΥΠΕΚΑ βάσει του νόμου 4014.

Και ρωτώ:

1 Οι άνεργοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι καταδικασμένοι; Γιατί στη δική μου περίπτωση δέχτηκε να με βοηθήσει η αδερφή μου, αλλά το ποσό που μπορεί να διαθέσει προφανώς δεν είναι αρκετό για την εφορία.

2 Πώς είναι δυνατόν να απαιτεί το Δημόσιο να εισπράξει από δύο πηγές πρόστιμα και τέλη για το ίδιο κτίσμα;

3 Πώς να αντιγυρίσεις τους ισχυρισμούς υπαλλήλων της πολεοδομίας, όταν υποστηρίζουν ότι η υπηρεσία τους δεν συνεργάζεται με το ΥΠΕΚΑ κι ότι όσες μεταβιβάσεις αυθαιρέτων έγιναν προ του ν. 4014 είναι παράνομες και δεν αναγνωρίζονται; Πώς γίνεται για το ίδιο κτίσμα η μεν πολεοδομία να απαιτεί από μένα πρόστιμα θεωρώντας το κτίσμα αυθαίρετο, το δε ΥΠΕΚΑ να εισπράττει τέλη από τους νυν ιδιοκτήτες θεωρώντας το κτίσμα νόμιμο;

Κι όλ' αυτά να προσπαθώ για μήνες να τα λύσω φυσικά μόνη μου, χωρίς νομική συμβουλή, λόγω αυτονόητης οικονομικής απραγίας.

Λυπάμαι αν σας ζάλισα, αλλά ειλικρινά είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπίζεις καθημερινά την απραξία και να βιώνεις την ανεργία παρέα με τα δύο σου άνεργα παιδιά, να δέχεσαι τροφή και στέγη από την αδερφή σου και, παράλληλα, να βρίσκεσαι ανάμεσα σε τέτοιες συμπληγάδες αδυνατώντας να τις αντιμετωπίσεις ισόμοιρα.

Οχι, οι άνεργοι και οι φτωχοποιημένοι Ελληνες δεν είναι αναλώσιμοι πολίτες. Και ελπίζω να το καταλάβουν γρήγορα.

Αμαλία, 52 χρ., Θεσσαλονίκη

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανεργοι
Το ημερολόγιο ενός ανέργου