Ηλεκτρονική Έκδοση

Πέθανε ο συνεπής αριστερός και επιστήμονας Γ. Χουρμουζιάδης

Τελευταία ενημέρωση:

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης, σε ηλικία 82 ετών και έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία.

 Η πολιτική κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 16.00. στο κοιμητήριο της Θέρμης. Η οικογένεια ζητά αντί στεφάνων να κατατεθούν τα χρήματα στην Τράπεζα Πειραιώς για την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλλεγγύης.

Ο Γ.ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ Μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ένας διανοούμενος της αριστεράς, Ομότιμος καθηγητής της αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Α' Θεσσαλονίκης -εξελέγη στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 και του 2004- ο Γιώργος Χουρμουζιάδης ήταν ο υπεύθυνος ανασκαφών σε προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας και στο Δισπηλιό Καστοριάς. 

Βιογραφικό σημείωμα γραμμένο από τον ίδιο

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να πεθάνω στην Κεντρική Ασία, ακριβώς πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Άρχισα να γράφω από οκτώ χρονώ. Στην αρχή έγραφα κρυφά, προσευχές και βωμολοχίες. Ύστερα εκθέσεις ιδεών, ποιήματα. Αποπειράθηκα να γράψω κι ένα μυθιστόρημα: "Το κορίτσι με τα γκρίζα μαλλιά". Από τότε δε σταμάτησα να γράφω παντού και τα πάντα.
 
Διηγήματα, θεατρικά μονόπρακτα, σενάρια, αρχαιολογικά άρθρα, βιβλιοκρισίες, διαλέξεις, δοκίμια, ευθυμογραφήματα, συστατικές επιστολές, εγκυκλοπαιδικά λήμματα, ανακοινώσεις για επιστημονικά συνέδρια, πολιτικές προκηρύξεις και πολιτικά άρθρα, επιφυλλίδες σε εφημερίδες, στίχους για λαϊκά τραγούδια, χαιρετισμούς για πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμα και για ένα γάμο στο Ασχαμπάτ, όπου με είχανε καλέσει, όταν επισκέφτηκα το Τουρκμενιστάν.
 
Έγραψα εισηγητικές εκθέσεις για διδακτορικές διατριβές και εκλογές καθηγητών, κείμενα διαφημίσεων, "αγορεύσεις" για τη βουλή, κατ' αρχήν και κατ' άρθρον. Έγραψα και δυο επικήδειους, έναν για τον Κίτσο Μακρή και έναν για τον Μανόλη Ανδρόνικο! Και σε έναν τοίχο, όταν ήμουνα πρόσκοπος, έγραψα με μεγάλα κόκκινα γράμματα "Σ' αγαπώ".
 
Κι όσο περνάει ο καιρός γράφω ασταμάτητα, γιατί εκείνο που θέλω να γράψω δεν το έγραψα ακόμα! Κι όταν πια δεν έχω τι άλλο να γράψω θα πάρω το Δρόμο του Μεταξιού!
 
Ανακοινώσεις για το θάνατό του Γ. Χουρμουζιάδη
 
Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Γιώργου Χουρμουζιάδη, και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.
 
Την οδύνη τους για τον θάνατο του Γιώργου Χουρμουζιάδη και την ευγνωμοσύνη τους για τη συμβολή του στην επιστήμη και στην ελληνική κοινωνία εκφράζουν, με ψήφισμά τους, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ.
 
«Δυστυχώς δεν πέθανε στο Δρόμο του Μεταξιού, όπως είχε γράψει πως επιθυμούσε, αλλά στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών, ήταν καθηγητής στο ΑΠΘ ενώ διετέλεσε και βουλευτής με το ΚΚΕ. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1935, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, της οποίας ανακηρύχθηκε διδάκτωρ το 1973.Το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στην ίδια σχολή, το 1983 κοσμήτοράς της και το 1985 αντιπρύτανης στο ΑΠΘ. Ο εκλιπών άφησε πίσω του ένα σημαντικό συγγραφικό έργο με 5 βιβλία και πλούσια αρθρογραφία, ενώ υπήρξε μέλος σε πολλά ευρωπαϊκά αρχαιολογικά ινστιτούτα.Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αποχαιρετά το Γιώργο Χουρμουζιάδη και εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
 
 
Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Γιώργου Χουρμουζιάδη, ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αφοσιωμένος ερευνητής της Ελληνικής αρχαιολογίας, ακάματος πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Μία από εκείνες τις σοβαρές και συνάμα ενθουσιώδεις φυσιογνωμίες της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, στις οποίες οφείλουμε την προστασία και την ανάδειξη της κληρονομιάς μας και επομένως, μέσα από αυτή, της ταυτότητάς μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
 
«Ο Γ. Χουρμουζιάδης υπηρέτησε το πανεπιστήμιο, την αρχαιολογική επιστήμη και υπηρεσία αλλά και την μαχόμενη πολιτική με ασυνήθιστη πνευματική εντιμότητα και ευαισθησία» ανέφερε στη δήλωσή του ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Ο δήμος Θεσσαλονίκης: «Με θλίψη αποχαιρετάμε τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, έναν ευπατρίδη της αριστεράς, αγωνιστή της Δημοκρατίας, διανοούμενο και συγγραφέα. Ανιδιοτελής πολιτικός, αλλά και πανεπιστημιακός δάσκαλος με ήθος που τον έκανε να ξεχωρίζει, ως άνθρωπος ήταν ήπιος, διορατικός ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους φίλους αλλά και στους αντιπάλους του.
Με συνέπεια, ευαισθησία και εντιμότητα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην πολιτική, την οποία υπηρέτησε το 2000 και το 2004 όταν εξελέγη με το ΚΚΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η προσήλωση του Γιώργου Χουρμουζιάδη στις ανθρώπινες αξίες ήταν παραδειγματική, ενώ με τη συγγραφική δράση και το ανασκαφικό του έργο στους προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας και στο Δισπηλιό της Καστοριάς προσέφερε ανεκτίμητη υπηρεσία στην επιστήμη της αρχαιολογίας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Η απώλεια του είναι οδυνηρή και αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό για την επιστημονική κοινότητα, την κοινωνία και η πόλη που τόσο αγάπησε, τη Θεσσαλονίκη»
 
N. M.
newsroom enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΚΕ
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα