Ηλεκτρονική Έκδοση

WWF

Φάκελος «Θέρμανση»

Άρθρο του Αχιλλέα Πληθάρα, Υπεύθυνου Εκστρατειών της WWF Ελλάς

Στο ξεκίνημα του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», ο Υπεύθυνος Εκστρατειών της WWF Ελλάς, Αχιλλέας Πληθάρας, εξηγεί πώς μπορούμε να ενημερωθούμε και τελικά να στραφούμε σε λύσεις θέρμανσης που είναι πιο οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον από αυτές που επιλέγονται συνήθως. Και προαναγγέλλει τη ζωντανή συζήτηση τριών ειδικών, οι οποίοι θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα έχει θέσει το κοινό, στις 24 Οκτωβρίου, στις 20.00 το βράδυ.

Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών WWF Ελλάς Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών WWF Ελλάς

 
 
Πέρυσι ζήσαμε ιδιαίτερα άσχημες καταστάσεις. Η αιθαλομίχλη ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια και μας ταλαιπώρησε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης που η Public Issue εκπόνησε για λογαριασμό της «Καλύτερης Ζωής», της νέας πρωτοβουλίας του WWF Ελλάς για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, πέρυσι το 81% των συμπολιτών περιόρισε σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης. Επιπλέον, ενώ το 2011 το 70% των νοικοκυριών χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης, τον περσινό χειμώνα το ποσοστό αυτό κατρακύλησε στο 35%. Οι πολίτες στράφηκαν μαζικά σε άλλα συστήματα θέρμανσης, όπως φυσικό αέριο, κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα, τζάκια και ξυλόσομπες.
  
Στις 14 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση οι τρόποι διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης. Βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 580.000 οικογένειες. Όμως, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το 35% των νοικοκυριών - ήτοι σχεδόν 1,5 εκ. νοικοκυριά - επέλεξε να απομακρυνθεί από το πετρέλαιο, ποσοστό δηλαδή υπερδιπλάσιο από τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Επιπλέον, ο φετινός χειμώνας ενδέχεται να είναι πιο κρύος σε σχέση με τον πραγματικά ήπιο χειμώνα του 2012-2013. 
 
Θα ξαναζήσουμε τα ίδια προβλήματα, με την αιθαλομίχλη ή με τις πολυκατοικίες που δεν άναψαν ούτε λεπτό τα καλοριφέρ; Φοβάμαι πως ναι.
 
Στην ερώτηση τι μπορούμε να κάνουμε, η απάντηση δεν είναι εύκολη και σίγουρα δεν είναι μόνο μία. Στην Καλύτερη Ζωή δεν θέλουμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να υψώσουμε το δάχτυλο (όπως κάνουν τόσοι και τόσοι) και να κατακρίνουμε τους πολίτες. 
 
Λέμε απλά πως θα πρέπει πριν επιλέξουμε το οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης, θα πρέπει να σταθμίσουμε τα συν και πλην, να εξετάσουμε τι ταιριάζει στα χαρακτηριστικά της κατοικίας μας, να δούμε οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Με άλλα λόγια, καλή ενημέρωση πριν την τελική επιλογή.
 
Πόσοι γνωρίζουν για παράδειγμα ότι το κοινό τζάκι (ανοιχτού θαλάμου) είναι πιο ακριβό από το πετρέλαιο θέρμανσης; Πόσοι γνωρίζουν πως η χρήση κλιματιστικού θα φέρει οφέλη μόνο αν το σύστημα είναι καλής ενεργειακής κλάσης (Α, Α+); Πόσοι γνωρίζουν ποια είναι τα συστήματα που ζεσταίνουν τα δομικά υλικά του σπιτιού και ποια είναι αυτά που η θερμότητα που δίνουν χάνεται πολύ γρήγορα;
 
Στο www.kalyterizoi.gr το διάστημα 17-24 Οκτωβρίου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ρωτούν υψηλά καταρτισμένους ειδικούς για οτιδήποτε σχετίζεται με τη θέρμανση, την αιθαλομίχλη και την εξοικονόμηση ενέργειας. Στις 24 Οκτωβρίου, στις 20.00 το βράδυ θα βγούμε live μέσα από την ιστοσελίδα μας για να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις.
 
Αν ισχύει ότι η γνώση είναι δύναμη, τότε θεωρούμε πως μέσα από την Καλύτερη Ζωή θα βγούμε όλοι πιο δυνατοί.
 
Αχιλλέας Πληθάρας 
Υπεύθυνος Εκστρατειών WWF Ελλάς
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πετρέλαιο θέρμανσης
Θέρμανση
Αιθαλομίχλη
WWF
καλύτερη ζωή