Έντυπη Έκδοση

Οταν οι δολοφονίες δεν «μύριζαν» Χρυσή Αυγή

Πριν από το θάνατο του Παύλου Φύσσα, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έβλεπε ρατσιστικά κίνητρα σε μαχαιρώματα μεταναστών. Αποκαλυπτικό το βούλευμα για τη δολοφονία 27χρονου Πακιστανού, που αποκαλύπτει η «Κ.Ε.»

Μπορεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να τη συσχέτισε με τη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής ως μία από τις 32 επιθέσεις και παράνομες ενέργειες που αποδίδονται σε μέλη της, όμως -μόλις 2,5 μήνες νωρίτερα- η ελληνική Δικαιοσύνη είχε «δει» μία απλή... ανθρωποκτονία από πρόθεση, χωρίς κανένα ρατσιστικό κίνητρο.

Η δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού, Luqman Shehzad, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου στα Κάτω Πετράλωνα, ενώ ο νεαρός πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά, είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή. Από τις πρώτες έρευνες της Αστυνομίας, η υπόθεση είχε αποκτήσει «οσμή» Χρυσής Αυγής, καθώς -σύμφωνα με έγγραφα της δικογραφίας- σε σπίτι κατηγορουμένου εντοπίστηκαν τεράστιες ποσότητες προεκλογικού υλικού της οργάνωσης.

Κατηγορητήριο

Την 1η Ιουλίου, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εξέδωσε το υπ' αριθμ. 3082/2013 βούλευμα, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «Κ.Ε». Με αυτό παραπέμπονται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας δύο κατηγορούμενοι, ένας πυροσβέστης και ένας άνεργος, η δίκη των οποίων έχει προσδιοριστεί για τις 18 Δεκεμβρίου. Τα αδικήματα που τους αποδίδονται είναι: ανθρωποκτονία με πρόθεση από κοινού, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, παράνομη οπλοκατοχή και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Στις 16 σελίδες του βουλεύματος όμως -κι ενώ στη δικογραφία φαίνεται πως υπάρχουν ικανά στοιχεία- οι τρεις δικαστές, αλλά και ο εισαγγελικός λειτουργός που εισηγήθηκε στο δικαστικό συμβούλιο, έκριναν πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει απολύτως καμία αναφορά στη Χρυσή Αυγή. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στην έκθεση έρευνας και κατάσχεσης στην οικία ενός κατηγορουμένου καταγράφονται περισσότερα από 100 προεκλογικά φυλλάδια της οργάνωσης.

Σχεδόν δυόμισι μήνες αργότερα, στις 19 Σεπτεμβρίου, δημοσιοποιείται η λίστα των 32 περιστατικών που αποδίδονται σε μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως την παρέδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Δένδιας. Εβδομη κατά σειρά υπόθεση καταγράφεται αυτή των Κ. Πετραλώνων: «Την 17/1/2013, δύο μέλη της Χρυσής Αυγής επέφεραν με μαχαίρι θανάσιμο τραυματισμό σε υπήκοο Πακιστάν. Οι δράστες συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν. Ο ένας εκ των οποίων ήταν πυροσβέστης».

Οπως καταγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο κατηγορούμενος Δ.Λ. «με ένα στιλέτο τύπου "πεταλούδα" που έφερε μαζί του, έπληξε τον αλλοδαπό στο στήθος και ο δεύτερος κατηγορούμενος (σ.σ. τότε πυροσβέστης) Χ.Σ. μ' ένα στιλέτο που έφερε μαζί του, τον έπληξε στη μέση και στο μηρό, με αποτέλεσμα από τα χτυπήματα αυτά να επέλθει ο ακαριαίος θάνατός του. Ακολούθως οι κατηγορούμενοι επιβιβάστηκαν στη μοτοσικλέτα τους και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση». Σύμφωνα με το βούλευμα, η επίθεση έγινε αντιληπτή από τους περιοίκους της περιοχής, οι οποίοι «έδωσαν την περιγραφή των δραστών, αλλά και της μηχανής στην Αστυνομία».

Οταν πλέον συνελήφθησαν, σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν την πράξη τους, επισημαίνοντας ότι δεν είναι χρυσαυγίτες. Ο πρώτος υποστήριξε πως «δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει σοβαρά, πόσω μάλλον να αφαιρέσει τη ζωή του θύματος» και ο δεύτερος ότι τα χτυπήματά του «ήταν ιδιαίτερα ελαφρά και αβαθή και ως εκ τούτου δεν συνδέονται αιτιωδώς με το μοιραίο θανατηφόρο αποτέλεσμα», ενώ «αποσκοπούσουν αποκλειστικά και μόνο στον εκφοβισμό του θύματος».

Πάντως, το αρμόδιο συμβούλιο κατέρριψε τους ισχυρισμούς τους, κάνοντας, ανάμεσα σε άλλα, αναφορά στα όπλα που είχαν στη διάθεσή τους και στα σημεία του σώματος που χτυπήθηκε ο Luqman Shehzad. Την ίδια ώρα, γίνεται αναφορά -χωρίς να προσδιορίζεται από πού προκύπτει- πως αφορμή της ανθρωποκτονίας ήταν... «ένας ασήμαντος διαπληκτισμός» και συγκεκριμένα ότι ο νεαρός «παρεμπόδισε με το ποδήλατό του τους κατηγορούμενους να τον προσπεράσουν με τη μοτοσικλέτα».

Για την πρόθεσή τους, λέει: «Και αν ακόμη οι κατηγορούμενοι δεν επεδίωξαν το αποτέλεσμα που επέφεραν, όμως οπωσδήποτε προέβλεψαν αυτό, αν όχι ως αναγκαία, τουλάχιστον ως πιθανή συνέπεια της πράξεώς τους και το αποδέχθηκαν, αφού ως μέσοι συνετοί άνθρωποι γνώριζαν ότι με το να πλήξουν τον παθόντα στην προκάρδια χώρα διά νύσσοντος τέμνοντος οργάνου, η πιθανότητα να επιφέρουν το θάνατο αυτού ήταν πολύ μεγάλη».

Τα ευρήματα στα Πετράλωνα

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της έρευνας και κατάσχεσης στην οικία του κατηγορούμενου Δ.Λ.

Μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι στο υπνοδωμάτιό του εντοπίστηκαν:

* 117 φυλλάδια, στα οποία η πρώτη σελίδα αναγράφει στην αρχή «Γιατί θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή» και στο τέλος «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ-ΛΑΪΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ».

* Τέσσερις σελίδες χαρτιού Α4 στις οποίες αναγραφόταν «Πόλεμο στο σύστημα» - «www.XAgr.net» - Λαϊκός Σύνδεσμος ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και δύο αυτοκόλλητα: στο ένα αναγραφόταν ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και στο άλλο αποτυπωνόταν το έμβλημα της οργάνωσης.

* Τέσσερα κινητά τηλέφωνα και πέντε συσκευασίες.

* Οπλα, όπως ένα αεροβόλο πιστόλι, μία σιδερογροθιά, δύο στιλέτα-«πεταλούδα», ένας σουγιάς, ένας ξύλινο ρόπαλο, και

* Μία κάρτα παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας ατόμου, που εκδόθηκε από τον ΟΑΕΔ, Κέντρο Αλλοδαπών Ρουφ, την οποία κατείχε, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αν και γνώριζε ότι ήταν προϊόν κλοπής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ναζισμός/νεοναζισμός
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Χρυσή Αυγή
Δικαιοσύνη