Έντυπη Έκδοση

Το κατηγορητήριο μυρίζει αστυνομική αυθαιρεσία

Παράνομη λήψη DNA από ανθρώπους που δεν είναι κατηγορούμενοι (ούτε καν προσάγονται ως ύποπτοι) για τα γεγονότα στις Σκουριές και αστεία «αποδεικτικά στοιχεία» αξιοποιεί η Αστυνομία για να δικαιολογήσει διώξεις κατοίκων ως μελών «εγκληματικής οργάνωσης»

Παραδοχή της αντίθεσης των κατοίκων στις Σκουριές στην εξόρυξη χρυσού εκλαμβάνεται ως ενοχοποιητική ομολογία Παραδοχή της αντίθεσης των κατοίκων στις Σκουριές στην εξόρυξη χρυσού εκλαμβάνεται ως ενοχοποιητική ομολογία Στις Σκουριές η Αστυνομία προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από τον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, Ηλία Σεφερίδη, ο οποίος -σε πορισματική αναφορά του- τονίζει ότι η αρχή της προστασίας της προσωπικότητας του ατόμου δικαιολογημένα κάμπτεται, όταν πρόκειται να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και η δικαιοσύνη, με τη δίωξη παραβατών του νόμου.

Αλλά στις Σκουριές και στην έρευνα για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο, η Αστυνομία πήρε παρανόμως δείγματα DNA όχι από υπόπτους, αλλά από άτομα που κλήθηκαν να καταθέσουν ενόρκως ως μάρτυρες, επισημαίνουν οι δικηγόροι των κατοίκων. Οσον αφορά τα επεισόδια στον Λάκκο Καρατζά, καλούσαν ανθρώπους όχι ως υπόπτους με την ποινική έννοια, αλλά στο πλαίσιο της προανάκρισης και έπαιρναν δείγματα DNA παράνομα, χωρίς να τους εξηγούν αν είναι ύποπτοι, μάρτυρες, ή κατηγορούμενοι!

Αστειότητες

Οι τέσσερις κάτοικοι, δε, που προφυλακίστηκαν (αρχικά) για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο των Σκουριών, βρέθηκαν στη φυλακή χωρίς να υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, τονίζουν οι δικηγόροι τους και εξηγούν:

* Για τον πρώτο που αποφυλακίστηκε, κρίθηκε ενοχοποιητικό ότι αρκετά μακριά από το εργοτάξιο, μέσα στο δάσος, βρέθηκε ένας σκούφος με μία τρίχα, το DNA της οποίας ταυτοποιήθηκε με το δικό του.

* Ο δεύτερος, που αποφυλακίστηκε, βρέθηκε στη φυλακή γιατί οι σεκιουριτάδες του εργοταξίου παρέδωσαν στην Αστυνομία φυσίγγια που ταυτοποιήθηκαν με το κυνηγετικό του όπλο.

* Ο τρίτος επειδή στις 8 μ.μ. της ίδιας μέρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με κάποια άτομα, χωρίς όμως να υπάρχει στη δικογραφία καταγεγραμμένη η συνομιλία του. Και επίσης, επειδή -έπειτα από αυτή τη συνομιλία και επί αρκετές ώρες- διαπιστώθηκε ότι ούτε είχε δεχτεί αλλά ούτε είχε κάνει κάποια κλήση. Επειδή το τηλέφωνό του ήταν κλειστό την ώρα του εμπρησμού, η Αστυνομία θεωρεί ότι είχε πάρει μέρος στον εμπρησμό. Παρά το ότι ο ίδιος δηλώνει ότι κοιμόταν στο σπίτι του με τη γυναίκα του, γιατί είναι τυροκόμος και πρέπει να ξυπνά πριν από το χάραμα!

* Ο τέταρτος βρίσκεται στη φυλακή επειδή φέρεται να μίλησε την ημέρα του εμπρησμού με κάποιον από τους φερόμενους ως δράστες. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρισκόταν στο Αγιον Ορος και υπάρχει μάρτυρας που το βεβαιώνει. Αλλά και αυτός δεν έκανε, ούτε δέχτηκε, κλήση στο κινητό του τηλέφωνο. Παρ' όλα αυτά, κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κρίθηκε και αυτός προφυλακιστέος!

Ολοι μέσα

* Στη δικογραφία για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ στον Λάκκο Καρατζά καλούνται άτομα ως ύποπτοι για να δώσουν ανωμοτί κατάθεση, μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν εκεί. Δεν υπάρχει ταυτοποίηση ανθρώπων με αντικείμενα. Δεν βρέθηκαν αποτυπώματα πάνω σε μπουκάλι βόμβας μολότοφ ή άλλο αντικείμενο που η Αστυνομία υποστηρίζει ότι ρίχτηκε εναντίον των ΜΑΤ. Παρ' όλα αυτά, θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση!

* Στα επεισόδια με τα ΜΑΤ στη Μεγάλη Παναγιά, μοτοσικλετιστής-κάτοικος της περιοχής, που διαθέτει μηχανή off road και είναι μέλος της ομάδας πυροπροστασίας της περιοχής, είχε βοηθήσει με φίλους του να σβήσει φωτιά που προκλήθηκε από δακρυγόνα της Αστυνομίας σε θάμνους δίπλα στο δασικό περίπτερο της Μεγάλης Παναγιάς. Μετά το σβήσιμο της φωτιάς, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους συγχωριανούς του, κάτι που επιβεβαιώνει εγγράφως η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για την ΕΛ.ΑΣ., η ικανότητά του να κινηθεί εκτός δρόμου με την εντούρο μοτοσικλέτα του και οι γνώσεις του στο σβήσιμο μιας πυρκαγιάς συνιστούν «επιχειρησιακές ικανότητες» για εγκληματική συμπεριφορά, και γι' αυτό θεωρείται μέλος εγκληματικής οργάνωσης!

* Παραδοχή από τους «υπόπτους» της συμμετοχής τους σε πορείες ή εκδηλώσεις κατά της εξόρυξης χρυσού εκλαμβάνονται από την ΕΛ.ΑΣ. ως ενοχοποιητικά στοιχεία για συμμετοχή τους στην «εγκληματική οργάνωση»! Παραδοχή της αντίθεσής τους στην εξόρυξη χρυσού εκλαμβάνεται επίσης ως ενοχοποιητική ομολογία, τη στιγμή που παρόμοια αντίθεση έχουν εκφράσει δημόσια τρεις Καναδοί βουλευτές που επισκέφθηκαν το εργοτάξιο των Σκουριών, καθηγητές του ΑΠΘ, μέλη του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, εκπρόσωποι φορέων, Ελληνες βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων...

***

Οργιο παρανομίας και ευρωπαϊκές καρπαζιές

Οσο οι κάτοικοι είναι απασχολημένοι με τις κατηγορίες που τους φορτώνει η Αστυνομία, η αποψίλωση συνεχίζεται στις Σκουριές και στον Λάκκο Καρατζά. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παράνομη πώληση των εγκαταστάσεων στο Στρατώνι και μεγάλης έκτασης στην Ολυμπιάδα. Η Ελληνικός Χρυσός απάντησε ότι πλήρωσε τη διαφορά, γύρω στα 21 εκατ. ευρώ. Αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Ελληνικό Δημόσιο δεν επικαλέστηκε κανένα από τα επιχειρήματα της Ελληνικός Χρυσός περί καταβολής της διαφοράς, όπως καθαρά επισημαίνεται στην απόφαση του δικαστηρίου. Ούτε ότι γίνονται ενέργειες για την επιστροφή τους. Ούτε καν, αν έχει προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανάκτηση του ποσού και ποιες είναι αυτές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
DNA-Γενετική
Σκουριές
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Εξόρυξη χρυσου