Έντυπη Έκδοση

Η συνάντηση των γενεών...

Οταν οι νέοι συναντούν τους παλιούς ή όταν οι γενιές συμμαχούν. Κάπως έτσι θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί η σημερινή μέρα, 29 Απριλίου, που η Ευρωπαϊκή Ενωση γιορτάζει για πρώτη φορά μια ημέρα αφιερωμένη στην Αλληλεγγύη και τη Συνεργασία ανάμεσα στις Γενιές (First European Day on Solidarity between Generations).

Η συγκεκριμένη Ημέρα θεσμοθετήθηκε με πρωτοβουλία της σλοβενικής προεδρίας τον Απρίλιο του 2008. Με αφορμή τον πρώτο εορτασμό της, η «G700» και η «50 και», δύο οργανώσεις που προωθούν τα συμφέροντα των ηλικιακών ομάδων που εκπροσωπούν, συναντήθηκαν χθες για να παρουσιάσουν την κοινή τους πρόταση για την ανάπτυξη της διαγενεακής αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Ολες οι ηλικιακές ομάδες οφείλουν να παίξουν ενεργό ρόλο στις συζητήσεις που αναθεωρούν τις κοινωνικοοικονομικές μας δομές και στο πώς μπορούμε να στηρίξουμε σωστές πολιτικές βασισμένες στη διαγενεακή αλληλεγγύη», υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων. «Η καθιέρωση της Ημέρας θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη δημιουργία πρακτικών για μια κοινωνία "ραμμένη" στα μέτρα όλων των γενεών».

Μερικά από τα βασικότερα θέματα του ζητήματος της διαγενεακής αλληλεγγύης είναι η κοινωνική πρόνοια και ένταξη, η απασχόληση, η παιδεία, το περιβάλλον, η υγεία, ο εθελοντισμός.

Δημήτρης Γκούγκλας, επικεφαλής της διαδικτυακής κίνησης πολιτών «Η γενιά των 700 ευρώ»

«Η πλειονότητα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται τις διαγενεακές σχέσεις κυρίως ως σχέση γονέα-παιδιού -ο γονιός δίνει, το παιδί παίρνει. Εμείς, ως G700, όταν αναφερόμαστε στη "διαγενεακή δικαιοσύνη και αλληλεγγύη" μιλάμε για δίκαιη διευθέτηση των σχέσεων ανάμεσα στις γενιές στον δημόσιο χώρο (ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, οικολογικό, εργασιακό). Η νέα γενιά αντιμετωπίζει πιο επώδυνα από κάθε προηγούμενη την υποβάθμιση της αξίας της εργασίας και τη διαγενεακή ανισότητα.

Η πρωτοβουλία του G700 προέκυψε από μια παρέα νέων σχεδόν ταυτόχρονα με την είσοδό μας στον επαγγελματικό στίβο -μετά το πέρας των σπουδών μας. Τότε διαπιστώσαμε το σκληρό πρόσωπο της εργασίας στη χώρα μας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους νέους που δουλεύουν πολύ, συχνά σε περισσότερες από μία δουλειές, αμείβονται δυσανάλογα ως προς αυτό που παράγουν, αξιοποιούνται λιγότερο σε σχέση με τις δυνατότητές τους, ενώ πέφτουν συχνά θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης».

Τζούντυ Τριανταφύλλου, ιδρυτικό μέλος «50 και Ελλάς»

«Η δημογραφική γήρανση επηρεάζει τις διαγενεακές σχέσεις και τον τρόπο που λειτουργούν οι κοινωνίες. Η αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών, η σμίκρυνση του εργασιακού δυναμικού, η ελλιπής ενημέρωση και οι σπασμωδικές κινήσεις των κυβερνήσεων φέρνουν αναταραχές στους πολίτες. Η αλληλεγγύη και η δημιουργία δεσμών μεταξύ της νέας, της μεσαίας και της μεγαλύτερης γενιάς πρέπει να στηρίζεται σε μια ευρεία ιδέα συνεργασίας.

Το "50 και Ελλάς" είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων άνω των 50 ετών. Σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς εταίρους υποστηρίζει το δικαίωμα στην ίση και δίκαιη μεταχείριση στην κοινωνία, την εργασία, την υγεία και την ιατρική περίθαλψη, καθώς και τη συμμετοχή στις αποφάσεις που λαμβάνονται».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Η εργασιακή πραγματικότητα σε αριθμούς
...Και το χάσμα