Ηλεκτρονική Έκδοση

Έρευνα της Public Issue για τη WWF

Πτώση 50% της χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης

Τελευταία ενημέρωση:

Πενήντα τοις εκατό μειώθηκε η χρήση πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της έρευνας που πραγματοποίησε η Public Issue για την WWF Ελλάς. Στο πρώτο μέρος της έρευνας που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την πρωτοβουλία «Καλύτερη Ζωή» φαίνεται πως το 81% των Ελλήνων περιόρισε σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης τον περσινό χειμώνα.

Αρκετά εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που παρουσιάζονται στο δεύτερο μισό της έρευνας για τη θέρμανση των ελληνικών κατοικιών.  Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 2011 το 70% των νοικοκυριών χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης, ενώ τον περσινό χειμώνα το ποσοστό αυτό κατρακύλησε στο 35%. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 50% τα νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι οι Έλληνες επέλεξαν τα εξής για τη θέρμανσή τους:

35% πετρέλαιο

21% φυσικό αέριο

16% κλιματιστικό

16% σώματα με ηλεκτρισμό

9% τζάκια και ξυλόσομπες

Δυο ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά: Ενώ παλιότερα μόλις το 4% των πολιτών χρησιμοποιούσε το κλιματιστικό ως βασικό μέσο θέρμανσης, πέρυσι το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 16%. Παρόμοια, ενώ παλιότερα μόλις το 2% των σπιτιών έκαιγε ξύλα σε τζάκι ή/και ξυλόσομπα, τον περασμένο χειμώνα το συγκεκριμένο ποσοστό σκαρφάλωσε στο 9%.

Όπως σχολίασε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», «σε πολύ κόσμο έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως το πρόβλημα της αιθαλομίχλης παρουσιάστηκε εξαιτίας της μαζικής χρήσης τζακιού και ξυλόσομπας. Όμως, το ποσοστό ήταν σχετικά μικρό. Αν λοιπόν ένα τόσο μικρό ποσοστό ήταν ικανό να επιφέρει τόσο μεγάλα προβλήματα, σκεφτείτε τι έχει να συμβεί αν η χρήση τζακιών προτιμηθεί φέτος από ακόμη περισσότερα νοικοκυριά».

Το WWF Ελλάς πιστεύει πως η έλλειψη γνώσης οδήγησε σε πανικό και λάθος επιλογές.

Όπως έχει αναφέρει σε άρθρο του στο enet.gr ο κ. Πληθαράς: «στην ερώτηση τι μπορούμε να κάνουμε, η απάντηση δεν είναι εύκολη και σίγουρα δεν είναι μόνο μία. Στην Καλύτερη Ζωή δεν θέλουμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να υψώσουμε το δάχτυλο (όπως κάνουν τόσοι και τόσοι) και να κατακρίνουμε τους πολίτες. Λέμε απλά πως θα πρέπει πριν επιλέξουμε το οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης, θα πρέπει να σταθμίσουμε τα συν και πλην, να εξετάσουμε τι ταιριάζει στα χαρακτηριστικά της κατοικίας μας, να δούμε οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Με άλλα λόγια, καλή ενημέρωση πριν την τελική επιλογή.».

Γι' αυτόν τον λόγο την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στις 19:45 το βράδυ, τρεις ειδικοί θα απαντήσουν live σε όλες τις ερωτήσεις των πολιτών. Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς της «Καλύτερης Ζωής» στο Facebook και το Twitter, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν οτιδήποτε τους απασχολεί σχετικά το θέμα, την επιλογή του καταλληλότερου μέσου, τους σωστούς τρόπους χρήσης των διαφόρων συστημάτων θέρμανσης, την αιθαλομίχλη και σαφώς την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
καλύτερη ζωή
WWF
Θέρμανση
Περιβάλλον & οικολογία
Φυσικό αέριο