Ηλεκτρονική Έκδοση

Μεταδόθηκε το δελτίο ειδήσεων στις 9μμ

Συγκέντρωση χιλιάδων έξω από την ΕΡΤ

Καταδικάζουν Διεθνείς Ενώσεις Δημοσιογράφων

Χιλιάδες πολίτες έξω από την ΕΡΤ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων. (Συνεχής ενημέρωση)

Η συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή Η συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Στην πραγματικότητα, ο κόσμος ποτέ δεν έφυγε έξω από το Ραδιομέγαρο, αλλά συνεχώς υπήρχε ανανέωση της προσέλευσής του.

Από το ρεύμα καθόδου της Μεσογείων, προς την Αθήνα υπήρχε συνεχής ροή αυτοκινήτων, ενώ πολλοί οδηγοί με κορναρίσματα και χαιρετισμούς, εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους.

Διεθνή ΜΜΕ, έπαιρναν συνεντεύξεις, ενώ στην κεντρική πύλη της ΕΡΤ μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις, συνεργείο της ελεύθερης ΕΡΤ, έπαιρνε δηλώσεις από εκπροσώπους φορέων και τις μετέδιδε μέσω ιντερνετικής μετάδοσης.

Ομοίως και η ΕΡΑ κράταγε τη συχνότητά της, ενώ ο διαδικτυακός τόπος ertopen δεν σταμάτησε δευτερόλεπτο μετά την εισβολή. Όταν μαζεύτηκε αρκετός κόσμος, ξεκίνησαν και οι χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 9μμ, μεταδόθηκε έξω από την πύλη του Ραδιομεγάρου.

 

Την Παρασκευή στις 6.30μμ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων και η ΠΟΣΠΕΡΤ, καλούν σύσκεψη για τον συντονισμό και την προοπτική απεργιακής κλιμάκωσης. Συνεχής είναι η ροή ανακοινώσεων από φορείς και συλλογικότητες. Στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε αυτοκινητοπομπή με μαζική συμμετοχή και ακολούθως πραγματοποιήθηκε συνέλευση στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ, με συμμετοχή εργαζομένων από αρκετά σωματεία. Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) καταδικάζουν έντονα τη βίαιη επιδρομή της ελληνικής αστυνομίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αθήνα, τις πρωινές ώρες σήμερα.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο Ομοσπονδίες αναφέρουν:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, διμοιρίες των ΜΑΤ παρουσία εισαγγελέα εισήλθαν στο κτήριο της ΕΡΤ στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής περίπου στις 4.30 το πρωί ζητώντας από τους εργαζόμενους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει όλες τις εισόδους στο κτήριο και αρνούνται να επιτρέψουν σε οποιονδήποτε να εισέλθει. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι δρόμοι έκλεισαν και διακόπηκε η οδική κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα με σκοπό να απομακρύνει τους εργαζόμενους και συναδέλφους τους από το κτήριο. Επίσης αναφέρθηκε ότι προσήχθησαν στην Ασφάλεια τέσσερις δημοσιογράφοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα.

«Εκφράζουμε το σοκ και τον θυμό μας γι’ αυτήν την απολύτως περιττή ενέργεια των ελληνικών αρχών και καταδικάζουμε απερίφραστα την επιθετική χρήση βίας σε μια χώρα που θεωρείται δημοκρατική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Jim Boumehla. «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους μας στην ΕΡΤ και με τις ενώσεις-μέλη μας στην Ελλάδα και στηρίζουμε την έκκλησή τους προς τις ελληνικές αρχές να εγκαταλείψουν το κτήριο άμεσα και να το επιστρέψουν στους δημοσιογράφους και λοιπούς εργαζόμενους της ΕΡΤ».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι απολυμένοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, την οποία έκλεισε η κυβέρνηση στις 11 Ιουνίου, μετέδιδαν το πρόγραμμά τους μέσω δορυφόρου και διαδικτυακά, απαιτώντας να λειτουργήσει εκ νέου η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει την απόφασή τους να παραμείνουν στο κτήριο ως παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου, ενώ ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε σήμερα ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν απαραίτητη για να μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο ενός κτηρίου που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Από την πρώτη στιγμή της εισβολής, μέλη της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ ήταν συνεχώς παρόντα για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους στην ΕΡΤ. Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καθώς και βουλευτές παραμένουν έξω από το Ραδιομέγαρο, απαιτώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στο κτήριο, ενώ το πλήθος των διαδηλωτών συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι ελληνικές ενώσεις ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 4 μ.μ., στην Αθήνα έξω από το Ραδιομέγαρο και στη Θεσσαλονίκη έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μόσχος Βοϊτσίδης δήλωσε: Όταν επιλέγεις τον δρόμο του αυταρχισμού έναντι του δημοκρατικού διαλόγου και της καλόπιστης διαπραγμάτευσης, όπως έκανε η κυβέρνηση με το κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου, μοιραία κάθε επόμενο βήμα θα οδηγεί σε σκοτεινότερες περιοχές.

Ο πρόεδρος της ΕΟΔ Mogens Blicher-Bjerregard, δήλωσε: Οι δημοσιογράφοι και οι ενώσεις τους αντιμετωπίστηκαν ως εγκληματίες, κάτι που είναι απαράδεκτο. Αυτό που θέλουμε είναι διάλογος και μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων, κάτι που είναι σχεδόν ακατόρθωτο όταν σου συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο».

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΡΤ
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Για το ίδιο θέμα
Έτσι άρχισαν όλα - Το live blog της 11ης Ιουνίου 2013
ΜΑΤ στην ΕΡΤ μετά το δώρο στους καναλάρχες
ΕΡΤ: Η τελευταία μετάδοση