Έντυπη Έκδοση

ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ * 13 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

«Ο δήμος έκανε σέρβις με τιμολόγια της Ελληνικός Χρυσός»

Στα 13 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», τα ανταποδοτικά δώρα της προς το Δήμο Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, από το 2006 μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτή η ανταποδοτικότητα δεν είναι θεσμοθετημένη. Δεν προβλέπεται από το νόμο, παρά από ένα μνημόνιο μεταξύ δήμου και εταιρείας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καν υπογραφεί.

Πρόσφατα ο δήμος δέχτηκε ακόμη μία χορηγία από την εταιρεία, ύψους 500.000 ευρώ. Σύμφωνα δε με το σχετικό έγγραφο, η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, που έγινε στις 4 Νοεμβρίου, στην Ιερισσό. Οπου αφ' ενός ο Χρήστος Πάχτας δεν εμφανίζεται ποτέ, και αφ' ετέρου ήταν η μέρα που αποφυλακίστηκαν οι δύο τελευταίοι προφυλακισθέντες. Ολο το χωριό ήταν συγκεντρωμένο μπροστά στο δημαρχείο Ιερισσού για να τους υποδεχτεί και, όπως λένε με νόημα οι κάτοικοι, «αν ερχόταν, θα τον βλέπαμε...».

Στο Ιντερνετ

Στην ιστοσελίδα της «Ελληνικός Χρυσός» και στην ενότητα «Αντισταθμιστικά έργα», αναφέρεται επί λέξει: «Από το 2006 ώς το 2012 η "Ελληνικός Χρυστός" επένδυσε περίπου 13 εκατ. ευρώ σε αντισταθμιστικά έργα για τα χωριά Στρατώνι, Στρατονίκη, Στάγειρα, Μεγάλη Παναγία, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Αρναία, Βαρβάρα, Στανό, Ολυμπιάδα κ.ά. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι έργα υποδομής, όπως π.χ. γεωτρήσεις, αποχετευτικά συστήματα, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, πεζοδρομήσεις, ανακαινίσεις κτηρίων κ.ά. Πέραν αυτού, η "Ελληνικός Χρυσός" υποστηρίζει οικονομικά πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής».

Στο δε περιοδικό «Μεταλλευτικά Νέα», που εκδίδει η εταιρεία, αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα διατέθηκαν από την «Ελληνικός Χρυσός» στο Δήμο Αριστοτέλη για έργα υποδομής 5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δρόμους, σχολεία, εκκλησίες, κοινωφελή δίκτυα, πλατείες, μνημεία, παιδικές χαρές. Οπως αναφέρεται, οι βασικές κατηγορίες έργων που χρηματοδοτήθηκαν την περίοδο 2006 - 2012 είναι: οδικά δίκτυα, γεωτρήσεις, δίκτυα υδροδότησης και βιολογικού καθαρισμού, ανακαινίσεις κτηρίων, κατασκευαστικά έργα, παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού.

Επίσης, 277.000 ευρώ δόθηκαν μέχρι σήμερα για μελέτες έργων του δήμου. Στο ίδιο περιοδικό αναφέρεται ότι η εταιρεία δίνει ετησίως στο Δήμο Αριστοτέλη 3 εκατ. ευρώ και υπόσχεται ότι το ποσό θα αυξηθεί κατά πολύ. «Από το 2012 το ποσό που αποδίδεται στις τοπικές κοινότητες του δήμου για την κάλυψη έργων και αναγκών κοινής ωφέλειας αυξήθηκε από το 1 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 2016, όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές, το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει στα 8 εκατ. ευρώ το χρόνο, εξαρτώμενο από τις τιμές των μετάλλων και το ύψος της παραγωγής», αναφέρει το περιοδικό.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Αριστοτέλη και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιχάλη Βλαχόπουλο, ο νόμος δεν προβλέπει να καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη οι μεταλλευτικές εταιρείες, ούτε ορίζει κάποιο ποσοστό επί του τζίρου τους ως ανταποδοτικό τέλος. Αυτό ισχύει μόνο για τις λατομικές επιχειρήσεις. Εκτός αυτού, ο Δήμος Αριστοτέλη εκδίδει αποφάσεις αποδοχής αυτών των δωρεών, χωρίς όμως να υπάρχει προσδιορισμένος σκοπός και κατάλογος συγκεκριμένων έργων, τα οποία και θα χρηματοδοτηθούν με αυτά τα χρήματα, υπογραμμίζει. Επί των ημερών του, προσθέτει, υπήρχαν συγκεκριμένα έργα στον προϋπολογισμό του δήμου και αναφερόταν το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης για το καθένα από αυτά που αναλάμβανε να καλύψει η «Ελληνικός Χρυσός».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αριστοτέλη, Κώστας Ευθυμίου, καταγγέλλει ότι, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας, για αρκετές εργασίες του δήμου, τα τιμολόγια από κάποια έργα του δήμου εκδίδονταν απ' ευθείας στην «Ελληνικός Χρυσός». Πρόκειται για εργασίες όπως συντήρηση των οχημάτων του δήμου και διάφορες κατασκευές για τις οποίες οι εργάτες έκοβαν τιμολόγια στα στοιχεία της «Ελληνικός Χρυσός» και όχι στο δήμο, για να τα καλύψει μετά η εταιρεία. Ενώ άλλα δημοτικά έργα έγιναν απ' ευθείας από συνεργεία της «Ελληνικός Χρυσός». «Προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να εξαγοράσουν συνειδήσεις», καταλήγει.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αριστοτέλη, στις 4 Νοεμβρίου, από την οποία έλειπαν τα δύο μέλη που ανήκουν στην αντιπολίτευση, «αποφασίστηκε ομόφωνα η αποδοχή της χρηματικής δωρεάς του ποσού των 500.000 ευρώ από την "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.", για την κάλυψη γενικά των αναγκών του Δήμου Αριστοτέλη», αναφέρεται στο έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Στην Κομισιόν

Στο μεταξύ, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ποινικοποίηση της ελευθερίας της έκφρασης των κατοίκων στις Σκουριές και την εκτεταμένη αστυνομική αυθαιρεσία. Εθεσε υπόψη της Επιτροπής ότι οι αρχές κατηγορούν κατοίκους για σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης» με το αιτιολογικό ότι επιχειρούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη μέσα από συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Με βάση αυτό, τόνισε, η ελληνική αστυνομία επιχειρεί να θεμελιώσει τις κατηγορίες με ενοχοποιητικό υλικό τις συνεντεύξεις που δόθηκαν τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ορυκτός πλούτος
Πληροφορική και διαδίκτυο
ΣΥΡΙΖΑ
Κομισιόν
Περιβάλλον & οικολογία
Ελληνικός Χρυσός
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Δήμοι/Νομοί
Σκουριές