Έντυπη Έκδοση

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΣΕ 16.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Νηστικοί 8.000 μαθητές

Πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης αποτυπώνεται σε νούμερα αυτό που κάποιοι κατά καιρούς έχουν αποκαλέσει φθηνή προπαγάνδα: οι νηστικοί μαθητές. Τα παιδιά που πηγαινοέρχονται στο σχολείο με άδειο στομάχι. Τα παιδιά που οι γονείς δεν είχαν να τους δώσουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί. Το 60% 16 χιλιάδων οικογενειών -συνολικά 32.358 μαθητές- αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 23% εξ αυτών (περίπου 8.000) επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα κατά το έτος 2012.

«Το ψυγείο μου είναι συνήθως άδειο. Ντράπηκα να το γράψω. Εβαλα το "μερικές φορές" και όχι το "συχνά"» εξομολογήθηκαν πολλοί γονείς μαθητών στην «Ε» «Το ψυγείο μου είναι συνήθως άδειο. Ντράπηκα να το γράψω. Εβαλα το "μερικές φορές" και όχι το "συχνά"» εξομολογήθηκαν πολλοί γονείς μαθητών στην «Ε» Τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης του προγράμματος «Σίτισης και προώθησης Υγιεινής Διατροφής», που χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

Απευθύνεται σε μαθητές δημόσιων σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας, και φέτος είναι η δεύτερη σχολική χρονιά που υλοποιείται σε 206 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και αφορά καθημερινή διανομή μικρογευμάτων (πρωινό) σε 206 σχολεία όπου φοιτούν 32.358 μαθητές.

Επέκταση

Χθες οι δύο φορείς ανακοίνωσαν την επέκταση του προγράμματος σε 300 σχολεία, ήτοι 50 χιλιάδες μαθητές συνολικά. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς οι αιτήσεις που έχουν δεχτεί φτάνουν τις 774, ένα νούμερο που αποκαλύπτει ότι οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους με άδεια χέρια είναι πολύ περισσότεροι.

Οπως εξήγησε η καθηγήτρια της Ιατρικής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των οικογενειών προέκυψαν από ένα ερωτηματολόγιο που διένειμαν στις οικογένειες των μαθητών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, κι αυτές κλήθηκαν να απαντήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση, «τα τρόφιμα που αγοράσατε τελείωσαν και δεν είχατε χρήματα να αγοράσετε άλλα», το 38% απαντάνε «μερικές φορές» και το 15% «συχνά».

Ωστόσο στην «Ε», που επικοινώνησε με γονείς μαθητών, αρκετοί παραδέχτηκαν ότι παρ' όλο που τα ερωτηματολόγια ήταν ανώνυμα, στρογγύλεψαν κάπως την ενδοοικογενειακή ένδεια, φοβούμενοι μην προδοθούν για την οικονομική τους κατάσταση, ακόμη και στους δασκάλους των σχολείων, όταν τα παιδιά θα παρέδιδαν τα έντυπα: «Το ψυγείο μου είναι συνήθως άδειο. Ντράπηκα να το γράψω. Εβαλα το "μερικές" και όχι το "συχνά".

Σκέφθηκα πόσο πολύ θα εκτεθώ, αν ο δάσκαλος από περιέργεια άνοιγε το φάκελο τη στιγμή που θα τον παρέδιδε ο γιος μου».

Η κ. Λινού εξηγεί στην «Ε» ότι «η κρίση είναι δυνατόν να υποβαθμίσει από πλευράς δυνατοτήτων μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων ή να δημιουργήσει θυλάκους στον πληθυσμό όπου η κρίση και η φτώχεια θα παραταθεί σε περισσότερες γενιές.

Για το λόγο αυτό κάθε προσπάθεια μείωσης του φαινομένου με παροχή επαρκών και ποιοτικών γευμάτων στα παιδιά είναι ανάγκη να ενθαρρυνθεί και να αντιμετωπιστεί σαν σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση».

Εξηγεί επίσης ότι «τόσο η ανεπαρκής όσο και η κακής ποιότητος τροφή επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών και προδιαγράφει αρνητικά τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική τους υγεία.

»Μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των παιδιών να πετύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε επίπεδο εκπαιδευτικό και μορφωτικό».

Ενδεικτικό είνα το γεγονός ότι πρώτη ένδειξη επισιτιστικής ανασφάλειας είναι η αύξηση βάρους και η παχυσαρκία, καθώς όταν τα παιδιά έχουν να καταναλώσουν τροφή, είναι συνήθως κακής ποιότητας. Στην ανάλυση των στοιχείων βρέθηκε ότι το 22% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και το 8% παχύσαρκα.

Μετά την εφαρμογή του προγράμματος το ποσοστό της επισιτιστικής ανασφάλειας με πείνα από το 23% έπεσε στο 19%. Ταυτόχρονα, το 48% λιποβαρών παιδιών απέκτησαν κανονικό βάρος, ενώ το 47% των παχύσαρκων παιδιών έπαψαν να ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία.

Για τους γονείς, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χορήγηση του δωρεάν αυτού γεύματος ήταν και είναι ζωτικής σημασίας. Οπως τόνισαν άλλωστε κάποιοι στις συνεντεύξεις τους, «για μερικά αποτελεί το μοναδικό γεύμα»...

Το δωρεάν γεύμα

Κατά συνέπεια δεν είναι περίεργο ότι το 64% εξ αυτών δήλωσαν ότι καλύπτει υπαρκτή ανάγκη της οικογένειας, το 74% τόνισαν ότι μείωσε το άγχος τους για την καθημερινή σίτιση του παιδιού, το 72% είπαν ότι είχε θετική επίδραση στην ψυχολογία του παιδιού, με δεδομένο προφανώς ότι το δωρεάν γεύμα απευθύνεται σε όλο το σχολείο και έτσι δεν απομονώνονται ούτε και στιγματίζονται τα παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τέλος, το 66% εστίασαν στις χρήσιμες πληροφορίες που δίνονται μέσω αυτού για την υγιεινή διατροφή της οικογένειας, γεγονός που ήταν και δεύτερος στόχος του προγράμματος, καθώς μέσω των συγκεκριμένων γευμάτων οι φορείς του προγράμματος θέλησαν, εκτός από το να χορτάσουν την πείνα των παιδιών, να εισαγάγουν νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που προάγουν την υγιεινή ζωή, γι' αυτό και το μενού των γευμάτων σχεδιάστηκε από γιατρούς, διατροφολόγους και τεχνολόγους τροφίμων του Prolepsis. Κάτι που μάλλον επιτεύχθηκε, καθώς τα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν αλλαγή του διατροφικού προσανατολισμού των παιδιών.

Παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και λευκού γάλακτος εκτός σχολείου, σε ποσοστό 40% έως 47%.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

5 σχόλια

1 Ο/Η Panagiotis Petratos έγραψε: (πριν 5 έτη)
Ανισότητα των άκρων! Οι πονηροί με τις υπεράκτιες, πραθαλάσσιες κατοικίες και την μακροφοροδιαφυγή και τα παιδιά που πεινούν. Συγχαρητήρια γίναμε Βραζιλία.
2 Ο/Η Dimitra. Samartza έγραψε: (πριν 5 έτη)
Τελικά αυτό το πιθάρι είναι απύθμενο
3 Ο/Η bradford έγραψε: (πριν 5 έτη)
εμ, εδώ οι βολευτάδες μας είναι που έκανα το σκατό τους παξιμάδι, στους μαθητές θα κολλήσουμε τώρα;
Εξάλλου καλύτερα να είναι πεινασμένος ο μαθητής, από μια άποψη δεν τον πιάνει και χλαπάτσα. Από άλλη άποψη καλύτερα να είναι γιατί θα χρειαστούμε και τους μαθητές όταν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί με τη μπότα στο κεφάλι και τα χέρια πισθάγκωνα σε fastwraps.
4 Ο/Η Βόλτσιου Κατερίνα έγραψε: (πριν 5 έτη)
φοβάμαι, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος
πρέπει να φύγουν όλοι αυτοί που γυρίζουν από την άλλη το κεφάλι στη θέα αυτής της εξαθλίωσης και το μόνο που κάνουν είναι να χρεώσουν τους γονείς για ανεπάρκεια
Ντροπή , πόνο και θανατηφόρα οργή
μπορώ μόνο να νιώσω
5 Ο/Η Αναστασία έγραψε: (πριν 5 έτη)
Για τους νηστικούς φοιτητές δεν γράφουν όμως τίποτα...που οι εστίες είναι κλειστές και που τα πανεπιστήμια συνήθως είναι εκτός πολεως και αν τολμήσει κανείς να πεινάσει, πρέπει να περιμένει 1 ώρα στις στάσεις αστικών λεοφορείων και όρθιος/α και νηστικός να περιμένει να κατέβει...Και δεν συνυπολογίζω και το κρύο/βροχή που ενδεχομένως υπάρχει το χειμώνα.Ήμουν μάρτυρας σε 2 λιποθυμίες φοιτητών κατά τις μεσημεριανές ώρες μέσα σε αστικό λεωφορείο. Εν τω μεταξύ, προς εκμετάλλευση των φοιτητών, τα ''κυλικεία'' πανεπιστημίων έχουν τιμοκατάλογο ''φαρμακείου''...κάνοντας χρυσές δουλειές. Απάνθρωπο, έτσι?? Δεν ήξερα να κουβαλάω μέσα στη τσάντα με τα βιβλία μου και τάπερ με φαγητό, αλλά θα το κάνω επειδή έτσι μας καταντήσανε, όταν ενδεικτικά θα αναφέρω ότι πουλάνε τη σοκολάτα αμυγδάλου των 30 γραμμαρίων, 1 ολόκληρο ευρώ!!!!! Για το δε φαγητό, πάνω απο 5 ευρώ.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 5

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιδρυμα Νιάρχου
Υγεία & Διατροφή
Παιδί
Ερευνες & μελέτες
Συνεντεύξεις
Οικονομική κρίση
Κοινωνικά θέματα
Σχολεία