Ηλεκτρονική Έκδοση

Διαδήλωσε το Καραβάνι Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική

Τελευταία ενημέρωση:

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς το Σύνταγμα, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, το απόγευμα, οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής για τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή. Έξω από τη Βουλή παραμένουν ακόμα αρκετοί συγκεντρωμένοι.

Φωτογραφία Ορέστης Σεφέρογλου Φωτογραφία Ορέστης Σεφέρογλου Το κάλεσμα έγινε από το Καραβάνι Αλληλεγγύης κι Ενημέρωσης κατά της Εξόρυξης Χρυσού στη Χαλκιδική.

Κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά τις 16:00 στα Προπύλαια και μία ώρα μετά πορεύτηκαν από το πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου, χωρίς να αποκλείσουν τη ροή των οχημάτων, προς τον Άγνωστο Στρατιώτη, όπου παρέμειναν για λίγη ώρα, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, με κεντρικό το: «Ενάντια στη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία».

Το Καραβάνι το Σάββατο βρισκόταν στην Κατερίνη και τη Λάρισα, όπου τα μέλη του καραβανιού ενημέρωσαν τους πολίτες για τις καταστροφικές συνέπειες από την εξόρυξη χρυσού στον τόπο τους. Την Κυριακή βρέθηκαν στο Βόλο, όπου τους επιφυλάχθη θερμή υποδοχή από το κόσμο, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε στο δίκαιο αγώνα για την ζωή, για τα δάση και το νερό. "Έναν αγώνα για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή".  

Φωτογραφία Ορέστης Σεφέρογλου Φωτογραφία Ορέστης Σεφέρογλου Επόμενος σταθμός η Λαμία και τελικός προορισμός η Αθήνα, οι εργαζομένοι της ΕΡΤ και το Σύνταγμα.

Αθήνα σήμερα: Στις 10:30 ξεκίνησε η πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της El Dorado, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με διμοιρίες των ΜΑΤ, που δεν τους επέτρεπαν να προσεγγίσουν το χώρο. "Εξόρυξη δεν γίνεται, μην τρέφετε ελπίδες - Αν θέλετε χρυσό, ανοίξτε τις θυρίδες". Συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ στις 12.00 και συγκέντρωση στο Σύνταγμα, έξω από την βουλή στις 17.00, την Δευτέρα. Επίσης, το «καραβάνι» θα επισκεφτεί τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θα πραγματοποιήσει μια σειρά εξορμήσεων για μοίρασμα ενημερωτικού υλικού. Οι γυναίκες της Χαλκιδικής θα πάρουν μέρος και στην διαδήλωση για την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η επιτροπή αλληλεγγύης στην Χαλκιδική (Αττική) καλεί κάθε συλλογικότητα και πολίτη, που  αναγνωρίζει τον δίκαιο αγώνα ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ενάντια στην καταστολή και την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης, να στηρίξει το καραβάνι αλληλεγγύης.  

 

Ντ. Μπ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

4 σχόλια

1 Ο/Η Τσοπανης Χαλκιδικης έγραψε: (πριν 7 έτη)
Άκουσα προχθές από την βουλή το φερέφωνο της πλουτοκρατίας να κατηγορεί ραδιοφωνικό σταθμό ιδιοκτησίας του ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή !!!!!! γιατί ο ραδιοφωνικός σταθμός , διαφημίζει φαρμακευτική εταιρία ,όπως κάνουν και άλλοι σταθμοί , αλλά δεν άκουσα από αυτόν !!!!! αλλά και από κανένα τηλεοπτικό κανάλι να μας πληροφορεί αν είναι η δεν είναι διαπλοκή όταν ο πριν υπάλληλος της Fidelity κ Μητερακης , σαν αρμόδιος υφυπουργός φρόντισε να μπει το νερό στο αυλάκι για την λειτουργία του ορυχείου χρυσού Χαλκιδικής της εταιρίας ELDORADO GOLD της οποίας βασικός μέτοχος είναι η εταιρία που εργάζονταν ο κ υφυπουργός ( Αν δεν εργάζεται ακόμα ) με την έγκριση από αυτόν τις περιβαλλοντικές μελέτες;;;;; που του υπέβαλε η ανωτέρω εταιρία ,ενώ είναι γνωστό ότι το αρσενικό θερίζει στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ ; και το περιβάλλον πάει για κρανίου τόπου . Αλλά τι τους νοιάζει αυτοί θα πεθάνουν ; οι τα λαμογια του σάπιου διεφθαρμένου κατεστημένου του τύπου που δεν δαγκώνουν ποτέ το χέρι που τους ταΐζει ;;;;;;; …..
2 Ο/Η a.c έγραψε: (πριν 7 έτη)
Νομιζω ότι η ELDORADO GOLD
( EGO) είναι η καναδικη εταιρια που
διαχειριζετε τα ορυχεια.........
ποιον ταιζουν και είναι παντοδυναμοι στην Ελλαδα κ ΣΑΜΑΡΑ
3 Ο/Η Λευτέρης Λεστόρης έγραψε: (πριν 7 έτη)
Είναι να απορεί κανείς ότι σε μια χώρα που πλήττεται από οξεία ανεργία υπάρχουν συμπολίτες μας που προσπαθούν με αφέλεια (το ολιγότερο) να καταργήσουν ήδη υφιστάμενες θέσεις εργασίας όπως στη περίπτωση του ορυχείου χρυσού στην εκτός οικισμού τοποθεσία Σκουριές Θεσσαλονίκης. Θέσεις οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν σε χιλιάδες όταν η εκμετάλευση αρχίσει τη παραγωγή μεταλλεύματος. Να χάσουν λοιπόν τη δουλειά τους όσοι ήδη εργάζονται (βλέπε ανακοινωσή τους στον Τύπο) και να μη βρούν δουλειά άλλοι στο μέλλον επειδή ορισμένοι (πολίτες και πολιτικοί) υιοθετούν με αφέλεια φανταστικούς κινδύνους. Όλοι γίναμε τώρα ειδικοί Περιβαλλοντολόγοι, Γιατροί, Γεωλόγοι, Μηχανικοί. Όπως έλεγε η γιαγιά μου "ο διάολος δουλειά δεν είχε τα παιδιά του έδερνε" μη θέλοντας πει το σωστό ρήμα. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση το σωστό ρήμα "γάμαγε", που δεν έλεγε η γιαγιά μου, αποδίδει καλλίτερα τη δημιουργούμενη κατάσταση από αφελείς συμπατριώτες μας έναντι εργαζομένων σήμερα και στο μέλλον συνανθρώπων μας.
4 Ο/Η Σωκρατης Ντέλιος έγραψε: (πριν 7 έτη)
Λευτέρη Λεστόρη, τι δεν καταλαβαίνεις φίλε μου, καταρχήν ότι πουλήθηκε περουσιακό στοιχεία δισεκατομυρίων έντεκα εκατομύρια, το ότι ακόμα και μετά από αυτό μας προτάθηκε να συνεκμεταλευτουμε τα ορυχεία και αρνηθηκαμε με οτι μπορει και για θέσεις εργασίας να συνεπάγεται αυτό. Δεν καταλαβαίνεις πως όλοι αυτοί που διαδηλώνουν και διαμαρτύρονται δεν είναι ηλίθιοι που δεν επιθυμουν την ύπαρξη θέσεων εργασίας και τα χρήματα που μέσω αυτών κινούνται στην τοπική αγορά ΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που καταστρέφονται. Γεωλόγοι, περιβαντολόγοι κλπ μπορεί να μην είναι όσοι καταδικάζουν το καραγκιοζιλίκη αυτό αλλά ούτε και εσύ και οι όμοιοι σου είσαι και αν αυτό αποτελεί εμπόδιο στο να δεις τα πράγματα ως έχουν μπορείς κάλεστα να ανατρέξεις σε μελέτε ειδικών που αναφέρονται σχετικά, ΟΧΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ELDORADO. Βρίσκω περιέργο και ύποπτο στο να βλέπει κάποιος τοσο ρηχά τα όσα συμβαίνουν στην Χαλκιδική, με το συμπάθειο <<Λευτέρη Νεστορίδη>> χαρτζιλικη από που παίρνεις, από τα κυβερνών κόμματα ή από την Εldorado?
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 4

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Εξόρυξη χρυσου
Αλληλεγγύη
Σκουριές