Έντυπη Έκδοση

* ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΕ ΕΞΙ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ

Εθνική σύνταξη 360 ευρώ (και αν) από το 2015

Για τα έτη ασφάλισης ώς το 2010 η σύνταξη θα υπολογίζεται με τον παλαιό τρόπο. Από το 2011 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού

Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο συνταξιοδότησης, καθώς και στον υπολογισμό των συντάξεων επέρχονται από το 2015 και δρομολογούνται σταδιακά από τον επόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στα Ταμεία κύριας ασφάλισης, στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο Δημόσιο, από το 2015 και υιοθετείται μικτό σύστημα. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη. Η εφαρμογή της βασικής σύνταξης θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ.

1 Μετά το 2015 θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για όσους συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη. Για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά θα δίδεται αναλογία της σύνταξης, ίση με το πηλίκον των ετών που διήνυσε μετά την ημερομηνία αυτή διά του συνόλου των ετών ασφάλισής του.

2 Η βασική και η αναλογική σύνταξη θα δίδονται για 12 μήνες το χρόνο, δηλαδή δεν θα χορηγούνται η 13η και η 14η σύνταξη. Για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα διαμορφώνεται με έναν συντελεστή που αρχίζει από 0,8% κατά το πρώτο έτος ασφάλισης και κλιμακώνεται, στο 40ό και έως το 50ό έτος, στο 1,5%. Σημειώνεται ότι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 2%. Το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί με τη βασική σύνταξη θα φθάνουν το 64%.

Ουσιαστικά, από το 2015 η σύνταξη θα υπολογίζεται ως εξής:

* Για τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2010 η σύνταξη θα υπολογίζεται με τον παλαιό τρόπο. Περίπου 2% του μέσου μισθού της καλύτερης 5ετίας για κάθε χρόνο στην ασφάλιση. Για τα Ταμεία που δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης, όπως συμβαίνει με τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, η σύνταξη θα περιοριστεί αναλόγως.

* Από το 2011 και μετά ο συνταξιούχος θα λαμβάνει κλάσμα της εθνικής σύνταξης των 360 ευρώ. Για παράδειγμα, όποιος συνταξιοδοτηθεί το 2015 θα λάβει τέσσερα από τα έτη ασφάλισης/ 40ά από τα έτη που πρέπει να διανύσει στην ασφάλιση προκειμένου να λάβει ολόκληρο το ποσό της σύνταξης. Δηλαδή θα λάβει 36 ευρώ εθνικής σύνταξης ή 9 ευρώ για κάθε χρόνο στην ασφάλιση μετά το 2011.

* Αναλογικό ποσό σύνταξης με βάση τις εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος στο Ταμείο του από 1ης1.2011 και μετά. Οι εν λόγω εισφορές θα αναπροσαρμόζονται με βάση το επίπεδο του πληθωρισμού (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή). Και για τα έτη 2013-2014 αυτές οι εισφορές θα μειωθούν, καθώς επισήμως, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, υπάρχει αποπληθωρισμός. Δηλαδή μείωση τιμών.

Ουσιαστικά, η σύνταξη γι' αυτά τα έτη θα βγαίνει από τις ατομικές μερίδες ενός εκάστου ασφαλισμένου και το ασφαλιστικό σύστημα από αναδιανεμητικό (η παρούσα γενιά εργαζομένων και οι πιο εύποροι πληρώνουν για τους οικονομικά αδύναμους και σημερινούς συνταξιούχους) σε ανταποδοτικό σύστημα.

Σε πλήρη ανάπτυξη. το σύστημα θα αποδώσει 360 ευρώ της εθνικής σύνταξης το μήνα.

3 Θα υπάρξει ενιαίος τρόπος για τον υπολογισμό εισφορών και συντάξεων με τις ενοποιήσεις των κλάδων που θα γίνουν το 2014. Το σχέδιο των ενοποιήσεων περιλαμβάνει τη συγχώνευση σε έξι Ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο, ΝΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), 60 ασφαλιστικών κλάδων και 90 τμήματα μητρώων συνταξιούχων που σήμερα λειτουργούν με δικό τους καθεστώς εισφορών και παροχών. Αυτό θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τους ασφαλισμένους στα πρώην ευγενή Ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) που θα αντιμετωπίσουν σταδιακά μειώσεις στις παροχές σε χρήμα -ακόμα και στις συντάξεις-, ενώ αντίστοιχα θα μειωθεί και το ύψος των εισφορών που καταβάλλουν.

Οι ενιαίες εισφορές θα σημάνουν ενιαίο σύστημα παροχών. Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων είναι σε άμεση σύνδεση με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, στο σύνολο του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου.

Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%. Ηδη η μείωση για το 2014 θα είναι της τάξης του 1,4%.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εργασία & Ασφάλιση
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση