Έντυπη Έκδοση

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.!

Παράνομο και το μαρούλι που θα φυτέψεις σε γλάστρα

Φωνές από Βορρά και Νότο προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν συναδέλφους τους στην Ευρωβουλή να καταψηφιστεί διακομματικά η νομοθετική πρόταση που υποχρεώνει τους αγρότες της Ε.Ε. να μην αναπαράγουν τους σπόρους αλλά να τους αγοράζουν μόνο από πολυεθνικές.

Η έγκριση του κανονισμού θα σημάνει το τέλος τοπικών ποικιλιών Η έγκριση του κανονισμού θα σημάνει το τέλος τοπικών ποικιλιών Η εμπορική αξία της παγκόσμιας αγοράς σπόρων εκτιμάται σε περίπου 45 δισ. δολ.

Φραγμό στη μονοπώληση του ελέγχου της παραγωγής και εμπορίας των τροφίμων προσπαθούν να βάλουν ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες συμπαρατασσόμενοι απέναντι στην πρόταση κανονισμού που έχει καταθέσει η επιτροπή Υγείας της Ε.Ε. Βάσει της πρότασης, επιβάλλονται γραφειοκρατικά εμπόδια στους γεωργο-κτηνοτρόφους, αν δεν προσφεύγουν στις βιομηχανίες σπόρων.

Η αιτιολογία που προβάλλει η επιτροπή μέσω της γενικής γραμματείας της που έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των φυτών είναι ότι απλοποιεί τη νομοθεσία και τις 12 σχετικές οδηγίες που συμπεριλαμβάνει στον προταθέντα κανονισμό!

Πατέντα

Υπενθυμίζεται ότι η κανονική νομοθεσία που αφορά την εμπορία σπόρων ίσχυε από τη δεκαετία του 1960. Μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη στην Ε.Ε. των «27» είχαν (υποχρεωτικώς) ενσωματώσει το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. στην εθνική τους νομοθεσία.

Επί της ουσίας αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται σήμερα για τον έλεγχο της σποροπαραγωγής ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, με τη ραγδαία ανάπτυξη της γενετικής μηχανικής. Τότε έγινε η εισαγωγή του όρου της «βιομηχανικής πατέντας οργανισμών», αλλάζοντας τη φύση της ίδιας της γεωργίας.

Μόνο λίγες εταιρείες-κολοσσοί που δεν ξεπερνούν τη μία ντουζίνα (Syngenta-Dupont, Monsanto, Basf) ελέγχουν τα 2/3 της παγκόσμιας αγοράς.

Στο παιχνίδι συμμετέχει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Από τις αρχές του 2000 προώθησε συνθήκες και νομικές συμφωνίες όπως εκείνη για τα ζητήματα εμπορίου για τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορά περισσότερα από 140 κράτη και επιτρέπει το πατεντάρισμα γονιδίων, φυτών, ζώων, βακτηρίων, ιών κ.λπ.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης τονίζουν ότι με το νέο κανονισμό προβλέπονται: Απλούστεροι και ευέλικτοι κανόνες για την εμπορία σπόρων και άλλου φυτικού-αναπαραγωγικού υλικού με σκοπό να διασφαλιστούν η παραγωγικότητα, η προσαρμοστικότητα και η ποικιλότητα των καλλιεργειών και των δασών της Ευρώπης. Επίσης εξασφαλίζεται η προστασία της βιοποικιλότητας και της βιώσιμης γεωργίας κ.ά.

Ελεγχος τροφής

Δεν είναι έτσι τα πράγματα, αντιλέγει ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης επισημαίνοντας ότι «με τη δικαιολογία της προστασίας της αγροτικής παραγωγής κλιμακώνεται ο πόλεμος για τον έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές».

Με τροπολογία του ζητείται η «πλήρης απόρριψη της πρότασης». Προσπαθώ, λέει ο ευρωβουλευτής, να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου.

Η έγκριση του κανονισμού θα σημάνει και το τέλος των τοπικών ποικιλιών και την εξάρτηση του αγροτικού κόσμου από τους γίγαντες της γενετικής μηχανικής που προωθούν τα μεταλλαγμένα ως τη λύση-σωτηρία των προβλημάτων επισιτισμού παγκοσμίως.

Η νέα πραγματικότητα όμως θα διαμορφώσει ένα νέο νομικό, τεχνικά ασφυκτικό πλαίσιο, που θα απαγορεύει ακόμα και το μαρουλάκι στη γλάστρα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

13 σχόλια

11 Ο/Η Panayiotis έγραψε: (πριν 6 έτη)
Θα παρακαλούσα - ευγενώς μεν επιμόνως δε - την κα. @ Maria Louisa να μας παρουσιάσει τα "κιτάπια" που διάβασε και τα οποία αναφέρουν αυτά που ισχυρίζεται ως λεγόμενα απ' το ΚΚΕ!!!!
Ειδ΄άλλως θα εξαναγκαστώ να την θεωρήσω ώς "αδιάβαστη" (το λιγότερο) ή ως "διαστρεβλώτρια" αυτών, απλώς και μόνον για να "χύσει" το δηλητήριό της.
α) ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΛΟΣ Ή ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
β) ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΕΚΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.
γ) ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ Η σ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ "ΕΠΑΝΟΔΟ".
12 Ο/Η Γεώργιος Δεγαΐτης έγραψε: (πριν 6 έτη)
Δυστυχώς το σχέδιο έλεγχου παγκοσμίως της τροφής και του πόσιμου νερού, δεν είναι κάτι που πρωτοεμφανίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κάτι που έχει ήδη εφαρμοστεί στις Η.Π.Α. με αποτέλεσμα την χειραγώγηση όλης της διατροφικής αλυσίδας. Μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή η πορεία σε αυτό το θέμα είναι κοινή από τις χειραγωγημένες κυβερνήσεις, γιαυτό ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΤΕ ΚΡΥΦΑ ΣΠΟΡΟΥΣ, ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!!!!!
13 Ο/Η μαρια χρηστου έγραψε: (πριν 6 έτη)
απαραδεκτο το να ελεγχεται η τροφη ολοκληρου του πλανητη απο εκεινους που θελουν να επιτυχουν την μειωση του πλυθυσμου κ την αυξηση των κερδων τους απο τις μεταλλαγμενες τροφες.ο τι σχεδια ομως και να εχουν για εμας,θα αποτυχουν,καθως εκεινοι δεν ειναι που οριζουν την ζωη των εθνων.ας αντισταθουμε επιτελους σε ολα αυτα τα αισχη,τα εγχωρια και τα ξενα που βιωνουμε καθημερινα.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 13

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο