Έντυπη Έκδοση

ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΤΙΖΟΥΝ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εξυπνα ρούχα από ελληνικά μυαλά

Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη η παραγωγή υφασμάτων για τη δημιουργία ρούχων που θα φορτίζουν κινητά και υπολογιστές. Στο πρόγραμμα μετέχουν τέσσερις εταιρείες από τη Μακεδονία και τη Θράκη και εργαστήρια ελληνικών πανεπιστημίων. Θα παράγονται επίσης νέας τεχνολογίας φωτοβολταϊκά συστήματα, αλλά και σύγχρονα συστήματα φωτισμού, υψηλής αισθητικής. Οι τέσσερις εταιρείες και τα δύο πανεπιστημιακά εργαστήρια συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα GR-Light που σκοπό έχει την ανάπτυξη μεθόδων εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών σε μεγάλες επιφάνειες.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν είναι οι «Compucon ΑΒΕΕ» (Θεσσαλονίκη), «Κεχαγιάς Β&Λ Ο.Ε. Υπερκράμα Μηχανολογική» (Θεσσαλονίκη), «ΕΛΒΕ Ενδυμάτων Α.Ε.» (Καβάλα) και «Prisma Center» (Κομοτηνή). Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ ως επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος έχει οριστεί το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά και σύγχρονα συστήματα φωτισμού υψηλής αισθητικής αλλά και τα έξυπνα υφάσματα θα παράγονται από χέρια και κυρίως μυαλά ελληνικά. Το ερευνητικό έργο GR-Light ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013 και ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2015. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας για μεθόδους φωτισμού με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Στα νέα συστήματα που θα αναπτυχθούν θα εκτυπωθούν ηλεκτρονικά κυκλώματα παραγωγής φωτεινής ενέργειας, δηλαδή οργανικές φωτοδίοδοι OLEDS, πάνω σε μεγάλες επιφάνειες και σε εύκαμπτα υλικά που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιονδήποτε χώρο. Τα νέου τύπου OLEDS μπορούν να παραχθούν με μεθόδους που μοιάζουν πολύ με αυτές της εκτύπωσης. Η «Roll-to-Roll» τεχνολογία μπορεί να δημιουργεί ηλεκτρονικές συσκευές πάνω σε ρολά από πλαστικό ή μεταλλικό φύλλο.

Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Γιώτη, «αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάπτυξη μεθόδων εκτύπωσης εύκαμπτων οργανικών φωτοδιοδών OLEDS σε μεγάλη κλίμακα με τη μέθοδο της Roll-to-Roll εκτύπωσης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Θα διερευνηθούν υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκληρωμένη παραγωγή της δομής των εύκαμπτων OLEDS. Βασικό είναι επίσης να διερευνηθεί και η παράταση διάρκειας ζωής όλων των υλικών και της τελικής συσκευής, αλλά και η προστασία τους από τον ατμοσφαιρικό αέρα, που θα εξασφαλιστεί με την ενθυλάκωσή τους με υλικά υψηλού φραγμού».

Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ έχει οριστεί ως επιστημονικός υπεύθυνος. Οπως εξηγεί ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, με το πρόγραμμα αυτό «δημιουργούμε πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών μοναδικές στο είδος τους, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SMARTRONICS. Στα επόμενα 2 χρόνια, 7 νέα προγράμματα της τεχνολογίας των οργανικών ηλεκτρονικών θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε μια περίοδο που η χώρα μας υποφέρει από διαρροή εγκεφάλων».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Θεσσαλονίκη
Επιχειρηματικότητα
Κλάδος ένδυσης και υπόδησης