Έντυπη Έκδοση

Η Ελλάδα «ξαναπληγώνει» τα παιδιά της

Ενας στους τέσσερις θέλει να μεταναστεύσει σε ευρωπαϊκή χώρα

Τέλη του 2010, το 10% του επιστημονικού δυναμικού (120.000 άνθρωποι) βρισκόταν εκτός Ελλάδας * Την τετραετία 2007-2011, οι μετανάστες από την Ελλάδα αυξήθηκαν 73% * 6.000 Ελληνες γιατροί μόνο στη Γερμανία. Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά χιλιάδες Ελληνες εκφράζουν την πρόθεση να μεταναστεύσουν. Και πολλοί είναι αυτοί που το έχουν ήδη πράξει. Οι περισσότεροι φεύγουν μόνο με μία βαλίτσα στο χέρι. Μόνο και μόνο για να δραπετεύσουν από τη φτώχεια και το κοινωνικό αδιέξοδο που μας επέβαλε το Μνημόνιο.

Μικρός Ελληνας μετανάστης με την ελληνική σημαία στο χέρι απαγγέλλει ποίημα σε σχολική γιορτή Μικρός Ελληνας μετανάστης με την ελληνική σημαία στο χέρι απαγγέλλει ποίημα σε σχολική γιορτή Δεν έχουν όμως όλοι οι Ελληνες μετανάστες την ίδια τύχη και δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις η χώρα μας, διά των επίσημων φορέων της στο εξωτερικό, τους γυρνά την πλάτη! Καταγγελίες αναφέρουν πως ορισμένοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που εδώ στη χώρα μας αντιμετωπίζεται ένας φτωχός και άνεργος μετανάστης.

Από την άλλη, βέβαια, ουκ ολίγοι συμπατριώτες μας κατάφεραν να ανασάνουν οικονομικά με έναν σημαντικό μισθό και σπουδαίες παροχές στη χώρα όπου μετανάστευσαν. Η έρευνα της «Κ.Ε.» είναι αποκαλυπτική. Οσο για τη ζωή μακριά από την πατρίδα, συνήθως έχει γεύση πικρή...

Στο σταθμό του Μονάχου έχει ξεμείνει ένα ζευγάρι Ελλήνων γύρω στα πενήντα με κάτι βαλίτσες κι ένα ελληνογερμανικό λεξικό. Δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Δεν έχουν πού να μείνουν. Μετανάστες της κρίσης. Απόγνωση...

Η Αννα τούς συναντά και σπεύδει να τους βοηθήσει απευθύνοντας έκκληση σε άλλους Ελληνες που έχουν μεταναστεύσει όπως και η ίδια στο Μόναχο. Απευθύνεται και στην ορθόδοξη εκκλησία εκεί. «Κάντε κάτι έτσι ώστε οι άνθρωποι να γυρίσουν στην Ελλάδα, διότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα και εδώ δεν υπάρχει κάτι...». Αυτό της είπαν. Της έκλεισαν και το τηλέφωνο.

Οι Ελληνες μετανάστες όχι μόνον στη Γερμανία -αλλά και σε άλλες χώρες- πολλές φορές αντιμετωπίζονται ως παρίες. Φυσικά όχι όλοι. Η «Κ.Ε.», ανοίγοντας το φάκελο των μεταναστών της κρίσης, έχει πολλές πικρές ιστορίες να διηγηθεί.

Η Γερμανία παραμένει ο δέκτης του μεγαλύτερου μεταναστευτικού κύματος από την Ελλάδα. Η Ομοσπονδία Στατιστικής Υπηρεσίας πιστοποιεί πως το 2012 εγκαταστάθηκαν εκεί 34.000 Ελληνες ενώ το 2011, 23.800. Πόσοι βρήκαν δουλειά; Αρκετοί. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον το στοιχείο του ΟΟΣΑ: το 50% όσων έφυγαν για Γερμανία το 2011, επέστρεψαν πίσω το 2012 ή γιατί δεν βρήκαν δουλειά ή γιατί δεν άντεξαν εκεί.

Οπως και να 'χει, η Eurostat εκτιμά πως το 2012 ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 5,5%. Τον περασμένο Γενάρη η Ελλάδα βρισκόταν στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι Ελληνες «αποχωρήσαντες» την τελευταία τριετία αγγίζουν το 1,4 εκατομμύριο. Οσο γι' αυτούς που θέλουν να φύγουν, οι καταγραφές είναι αποκαλυπτικές. Χαρακτηριστική η επισήμανση σε συνέδριο του επίκουρου καθηγητή Παντείου και γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Αγγελου Συρίγου: «Υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της πραγματικής εκροής, ειδικά για την Αυστραλία και τον Καναδά, όπου οι βίζες τους τελευταίους μήνες δεν ξεπερνούν τις 150 για κάθε χώρα, ενώ οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 10.000». Η πρόθεση φυγής έχει καταγραφεί και σε έρευνα της Ε.Ε.: ένας στους τέσσερις Ελληνες θέλει να μεταναστεύσει σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Εκτός της Γερμανίας κορυφαίοι προορισμοί παραμένουν οι Αμερική, Αυστραλία, Καναδάς, Αλβανία, Τουρκία, Βρετανία, Κύπρος, Ισραήλ, Βέλγιο. Πλέον, όμως, η ατζέντα περιλαμβάνει και Αρμενία, Βραζιλία, Χιλή, Τσεχία, Εκουαδόρ, Γεωργία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Μεξικό, Περού, Φιλιππίνες, Βενεζουέλα κ.τ.λ.

Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως οι Ελληνες αντιμετωπίζονται με τη λογική των «δύο ταχυτήτων» στις νέες πατρίδες και πως όσο το ποσοστό μετανάστευσης αυξάνει τόσο φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια «γραφεία ευρέσεως εργασίας στο εξωτερικό» τα οποία δυστυχώς πουλάνε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» ρουφώντας και την τελευταία ελπίδα ενός ανθρώπου που μάχεται να σώσει τη ζωή του.

Οταν είσαι απελπισμένος και ψάχνεις διαφυγή, μια πινακίδα με την ένδειξη «Βρες δουλειά στο εξωτερικό τώρα», λειτουργεί μεθυστικά. Ρωτάς: Πώς θα βρω δουλειά στο εξωτερικό; Σου απαντούν: «...Αν ενδιαφέρεσθε να δουλέψετε στην Αγγλία, στείλτε το βιογραφικό σας στα αγγλικά στο... για να το προωθήσουμε σε Αγγλους εργοδότες. Δεν χρεώνεστε τίποτε μέχρι να πάρετε την πρώτη σας πληρωμή. Η χρέωση για την εύρεση εργασίας είναι το πρώτο σας μηνιάτικο πληρωτέο σε τρεις μηνιαίες δόσεις για να μη βρεθείτε σε οικονομική δυσχέρεια...»

Μετανάστες στην καρδιά της Ευρώπης!

Οι Ελληνες του Βελγίου φτάνουν τους 45.000. Η πολιτική της χώρας, ειδικά τον τελευταίο καιρό, λέγεται πως έχει σκληρύνει κυρίως απέναντι σε Ελληνες και Ισπανούς που φτάνουν άνεργοι στη χώρα.

Ο Κωνσταντίνος Σαββανίδης ζει στο Μιλάνο. Η 26χρονη Ρωμίνα Γκιώνη είναι οδοντίατρος και ζει στο Barmouth της Ουαλίας. Η Αναστασία Ουζούνη μετακόμισε στις Βρυξέλλες σκεπτόμενη το μέλλον των παιδιών της Ο Κωνσταντίνος Σαββανίδης ζει στο Μιλάνο. Η 26χρονη Ρωμίνα Γκιώνη είναι οδοντίατρος και ζει στο Barmouth της Ουαλίας. Η Αναστασία Ουζούνη μετακόμισε στις Βρυξέλλες σκεπτόμενη το μέλλον των παιδιών της Ο Λάζαρος Παναγιωτίδης ζει στις Βρυξέλλες τα τελευταία έξι χρόνια. «Οσοι έρχονται και ψάχνουν για δουλειά αντιμετωπίζονται με ρατσισμό», καταγγέλλει και εξηγεί πως αρκετοί Ελληνες αντιμετωπίζονται απαξιωτικά από τις υπηρεσίες του κράτους: «Οποιος δεν εργάζεται δεν έχει θέση σ' αυτό το κράτος». Οι καταγγελίες του Λ. Παναγιωτίδη είναι σοβαρές. «Σε ένα συμπατριώτη μας του μήνυσαν να φύγει από τη χώρα μέσα σε 30 ημέρες», υποστηρίζει και επισημαίνει: «Αν δεν έχεις δουλειά στις Βρυξέλλες, σε θεωρούν λαθραίο». Τον ρωτάμε αν υπάρχει κάποιου είδους συμπαράσταση από την πρεσβεία μας εκεί. Απαντά: «Κανείς δεν ασχολείται μαζί μας». Και ο ίδιος, όμως, έχει μια πικρή ιστορία να διηγηθεί για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε όχι από Βέλγους, αλλά από Ελληνα εργοδότη στις Βρυξέλλες: «Παλιά δούλευα σε έναν Ελληνα ο οποίος με εκμεταλλεύτηκε. Δούλευα 13 ώρες ημερησίως, ασφάλιση δεν μου έβαζε...»

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Στην άλλη όψη, συναντάμε ιστορίες που περιγράφουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Ογκολόγος, που εργαζόταν σε ελληνικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο και οι αποδοχές του, μετά τις περικοπές, ήταν κάτω του χιλιάρικου, έστειλε τα χαρτιά του για πρόσληψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Αμβέρσα (στη φλαμανδόφωνη περιοχή). Πλέον αμείβεται εκεί με μισθό 8.000 ευρώ. Για να ξεκινήσει, του βρήκανε σπίτι και του έδωσαν προθεσμία έξι μηνών για να μάθει τη γλώσσα (φλαμανδικά). Στο μεταξύ, πληρωνόταν.

Κάτοικος από τα προάστιο Βολουβέ (ακριβή περιοχή λίγο έξω από τις Βρυξέλλες) αναφέρει: «Οταν φτάνεις εδώ, καταθέτεις τα χαρτιά σου στο δήμο και κάνεις αίτηση. Κατόπιν έρχεται η αστυνομία να πιστοποιήσει πού μένεις (ο αστυνομικός που ήρθε σε εμένα, έπαιρνε μισθό 4.000 ευρώ). Αν και το Βολουβέ είναι ακριβή περιοχή (ενοίκιο σπιτιού 120 τ.μ. κοστίζει γύρω στα 1.300 ευρώ), για ρεύμα, ζεστό νερό και θέρμανση πληρώνεις συνολικά 150 ευρώ μηνιαίως». Οταν αυτός ο άνθρωπος άνοιξε λογαριασμό στην τράπεζα, πληροφορήθηκε πως αυτόματα εστάλη αίτημα στην Αθήνα ώστε να πιστοποιηθεί μέσω «πόθεν έσχες» ότι τα χρήματα που κατέθεσε στο λογαριασμό δεν είναι προϊόν «ξεπλύματος».

Πέρα από τις παροχές, όμως, υπάρχουν και αρκετές «παραφωνίες». Για παράδειγμα, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε μια Ελληνίδα στις Βρυξέλλες, «τα βιβλία του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων τα πληρώνουμε χρυσάφι στο βιβλιοπωλείο». Οταν η γυναίκα διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο «μα γιατί δεν στέλνετε δωρεάν τα βιβλία στα τρία ελληνικά σχολεία στο Βέλγιο;», ενημερώθηκε πως το υπουργείο στέλνει βιβλία δωρεάν! Αλλά τι; Εχασαν το δρόμο για το σχολείο και κάποιος τα μάζεψε και τα πουλούσε ακριβά στα βιβλιοπωλεία; Μετά την καταγγελία της, πάντως, τα βιβλία του ΟΕΔΒ ξαναβρήκαν τον... δωρεάν δρόμο τους.

«Δεν το έβαλα στα πόδια»

Η Αναστασία Ουζούνη, δημοσιογράφος για είκοσι χρόνια στην τηλεόραση του Antenna, μητέρα δύο παιδιών (5 και 6 ετών), μετανάστευσε πριν από μερικούς μήνες με την οικογένειά της στις Βρυξέλλες.

«Με κλάματα μπήκα στο γραφείο του Γ. Παπαδάκη να του ανακοινώσω ότι θα αποχωρήσω από την εκπομπή επειδή αποφασίσαμε με το σύζυγό μου, Ανδρέα Μηλιώνη, να μεταναστεύσουμε οικογενειακώς. Με βουρκωμένα μάτια με αγκάλιασε και μου ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο μας ξεκίνημα».

* Γιατί αποφασίσατε να φύγετε;

- Σκεφτόμουν το μέλλον των παιδιών μου. Την πτώχευση της Ελλάδας τη βίωνα καθημερινά μέσα από τη δουλειά μου. Δεν το έβαλα στα πόδια! Πονάω την πατρίδα μου και στεναχωριέμαι. Πώς την κατάντησαν έτσι;

* Η δυσκολότερη στιγμή;

- Οταν πήγα στο αεροδρόμιο, νόμιζα ότι ζούσα σε ελληνική ταινία: οικογένειες να μεταναστεύουν, γονείς να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και να κλαίνε. Μέσα σ' όλους κι εμείς. Στην ίδια κατάσταση.

Ο σύζυγός της εργάζεται στις Βρυξέλλες, εκείνη όχι ακόμη.

* Τι γίνεται με τις παροχές;

- Για ποια ενωμένη Ευρώπη μιλάμε όταν ο βασικός μισθός στο Βέλγιο είναι 1.500 ευρώ, δηλαδή τρεις φορές πάνω από την Ελλάδα; Το επίδομα ανεργίας το λαμβάνουν για τρία χρόνια. Το εισόδημα από την ακίνητη περιουσία δεν φορολογείται σε φυσικά πρόσωπα κι άλλα πολλά. Το ποσοστό ανεργίας στις Βρυξέλλες αγγίζει το 7,3%. Πλέον, οι Ελληνες στο Βέλγιο φτάνουν τους 45.000.

«Μετακινούμενη γενιά»!

Τον περασμένο Σεπτέμβρη ένας πιτσιρικάς από τη Βόρεια Ελλάδα που μόλις είχε κλείσει τα 18, μάζεψε τα πράγματά του για το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, τη βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Σκοπός του να βρει δουλειά για να μπορέσει να βοηθήσει τη μητέρα του και τη μικρή του αδελφή. Στο Ρέικιαβικ ζουν μόλις είκοσι Ελληνες. Για τον Γιώργο στην αρχή ήταν δύσκολα. Με τη βοήθεια, όμως, των υπόλοιπων Ελλήνων εκεί άρχισε να τα καταφέρνει.

Η 26χρονη Ρωμίνα Γκιώνη είναι οδοντίατρος. Από τον Πειραιά μετανάστευσε στο Barmouth της Ουαλίας. Το See Youtharound κατέγραψε την ιστορία της στο πλαίσιο ενός διεθνούς project για τη «μετακινούμενη γενιά».

* Πώς η ελληνική κρίση επηρεάζει τη ζωή σου στη Βρετανία;

- Δεν την επηρεάζει. Οι άνθρωποι εδώ μας ρωτάνε μερικές φορές για την κρίση πολύ τυπικά. Στην ουσία δεν τους ενδιαφέρει. Η μόνη διαφορά στη ζωή μας λόγω της κρίσης είναι ότι συναντάμε Ελληνες πολύ συχνά γενικά στην Αγγλία.

Ελληνικές αξίες

Ο Κωνσταντίνος Σαββανίδης ζει στο Μιλάνο και μέσω του διεθνούς project New Diaspora επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Δεν είμαστε μετανάστες. Δεν είμαστε διασπορά. Είμαστε Ελληνες που ζουν σε μια πολιτιστική σύνθεση βασισμένη σε ελληνικές αξίες, που ονομάζεται Ευρώπη».

Ιδρυτής του New Diaspora είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Σταμπουλόπουλος. Είναι ο δημιουργός μιας εξαιρετικής πλατφόρμας στο Διαδίκτυο όπου καταγράφει τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που μετανάστευσαν. Μετανάστης και ο ίδιος από το 2009. Ζει στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας.

«Μητέρα Πατρίδα»

Εάν δεν αντέχεις άλλο να ζεις σ' αυτή τη χώρα, σκέψου καλά και προετοίμασε το μεγάλο βήμα. Μην περιμένεις πολλά από την επίσημη πολιτεία και δεν λαϊκίζω. Τώρα, αν θες κάποιος να σου ευχηθεί, αρκεί να μπεις στο site της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και να τυπώσεις κάτι για να 'χεις να διαβάζεις στο αεροδρόμιο...

«Η ΓΓΑΕ εύχεται στους ανωτέρω Ελληνες πολίτες όπως επιστρέψουν το ταχύτερο στη Μητέρα Πατρίδα, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία που θα αποκτήσουν στο εξωτερικό προς όφελος της Γενέτειρας και αφιερώνοντας τις πνευματικές και υλικές δυνάμεις τους υπέρ του συνόλου»...

Ο επίλογος από ένα μετανάστη της κρίσης: «Σε κανέναν δεν θα λείψει το ελληνικό κράτος. Σ' όλους όμως θα λείψει η Ελλάδα»!

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

6 σχόλια

1 Ο/Η νικος έγραψε: (πριν 7 έτη)
Τη φτώχεια και το κοινωνικό αδιέξοδο που δεν μας επέβαλε το Μνημόνιο. Μόνο ένας κοντόφθαλμος θα υποστήριζε κάτι τέτοιο.
Τη φτώχεια και το κοινωνικό αδιέξοδο που μας την επέβαλαν οι Λιάπιδες, οι Τσοχατζόπουλοι, οι Μαγγίνες αυτού του τόπου.
Και όποιος νομίζει ότι η λίστα τελειώνει σε τρια ονόματα, να κρεμάσει μια πέτρα στο λαιμό του και να πάει να δει πόσο βαθύ είναι το λιμάνι
2 Ο/Η Αποστολος έγραψε: (πριν 7 έτη)
Πολύ καλά κάνουν τα παιδιά μας!
Αν ήμουν λίγο νεότερος (είμαι συνταξιούχος, το γνωστό υποζύγιο, μαζι με τους μισθωτούς) θα είχα
φύγει απ' αυτό το απαίσιο βασίλειο των Καραμανλήδων, των Παπανδρέου, των Μητσοτάκηδων,.....,των Λιάπηδων! Φεύγουν τα καλλίτερα μυαλά, το επιστημονικό δυναμικό της Πατρίδας! (Οι άλλοι, οι ημέτεροι, "τακτοποιούνται", άλλος από το Βύρωνα, άλλος από τη Ντόρα,άλλος από το Γιωργάκη και πάει λέγοντας).
Η Πατρίδα και η ελληνική οικογένεια, ξόδεψαν γι'
αυτά τα παιδιά αίμα και χρήμα! Το "ελληνικό κράτος" όμως, τα εξαποστέλλει, έτοιμα, στις Γερμανίες και τις Αγγλίες.
3 Ο/Η Γιώργης έγραψε: (πριν 7 έτη)
Ξαναγύρισα πρόπερσι στο Ην. Βασίλειο και ησύχασα...
Όποιος περιμένει από τους μανδαρίνους του ελληνικού κράτους (πρεσβείες, προξενεία και υπηρεσίες εντός γιουνάν μπεηλίκ) βοήθεια για ποιοδήποτε θέμα άπτεται της εγκατάστασης και της ζωής του στο νέο τόπο είναι ένας παλαβιάρης ηλίθιος.
Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε και τους "παλιούς". Χειρότερη φάρα από τους "Ομογενείς" και τις οργανώσεις τους (να βάλουμε και το μεγαλύτερο κομμάτι των εκκλησιαστικών οργανώσεων) δεν υπάρχει. Μόνο για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τα δικά τους και να επαίρονται ότι είναι και veritable "έλληνες" είναι (οι πιο πολλοί δεν έχουν ΙΔΕΑ πως είναι πραγματικά η Ελλάδα του 2014).
Συμπέρασμα: Ο ξένος -και ειδικά ο Έλληνας- είναι ΜΟΝΟΣ. Μόνο στους πραγματικούς φίλους (έλληνες και ντόπιους) και στην οικογένεια σας να υπολογίζετε...
4 Ο/Η TOLIS - Λονδινο έγραψε: (πριν 7 έτη)
''Καταγγελίες αναφέρουν πως ορισμένοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που εδώ στη χώρα μας αντιμετωπίζεται ένας φτωχός και άνεργος μετανάστης.''

Diladi otan adimetopizis tus ksenous stin hora su diaforetika O KAKOMATHIMENOS ELLINARAS perimenei na tu aniksun tis portes diplata sto eksoteriko ke na perni 5000 to mina?

Roda ine i zoi k girizi... k mehroi na girisi piso afta pu efage (ite aftos ite aftoi pu psifize k tu petusan ena psarokokalo-diorismous se dimosies ipiresies) ...afta tha travai.

K simvouli se osa pedia psahnun eksoteriko dulia , na min pane pote meso ton Ellinikos grafion ergasias k eklisias k kurafeksala. Ute fisika se ellina ergodoti (diavasate ti travai opios dulevi gia /me Ellina). Iparhun hiliades sites pu aplos su vriskun dulia horis promithia (tin pernun apo ton ergodoti epidi tu vrikan to prosopiko) etsi dulevun ta grafia edo.

Opos strosame tha kimithume mehri na alaksume nootropia.
Afta
5 Ο/Η See YOUth Around έγραψε: (πριν 7 έτη)
Για περισσότερες ιστορίες ανθρώπων από όλο τον κόσμο που άλλαξαν χώρα, παραθέτω το link του blog που αναφέρθηκε στο άρθρο: seeyoutharound.blogspot.com
6 Ο/Η Αλεχανδρους έγραψε: (πριν 7 έτη)
Χεχεχε, Πάντως το Βέλγιο πολύ το εκθειάζει....
Τα πράματα δεν ειναι και τόσο ρόδινα...Οι μισθοί που αναφέρει πολύ απέχουν από την πραγματικότητα, παραμένουν πάντως πολύ καλοί, μην περιμένει πάντως καποιος να γίνει αστυνομικός και να περνει 4 χιλιάρικα. Όσο για το σύστημα που χρησιμοποιούνε είναι πραγματι αρκετά καλό, αφού η αστυνομία ξέρει ποσα δωματια εχει καθε σπίτι και πόσοι μένουνε μέσα. Γενικότερα υπάρχει έλεγχος στο ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στη χώρα, αλλά φυσικά οπως παντού υπάρχουν πάντοτε καποιες 'τρύπες'...

Καπου στο κείμενο αναφέρει πως ο εν λόγω ογκολόγος "... του έδωσαν προθεσμία έξι μηνών για να μάθει τη γλώσσα (φλαμανδικά). Στο μεταξύ, πληρωνόταν." Δεν ξέρω για την συγκεκριμένη περιπτωση αλλά συνήθως σου δίνουν εξι μήνες να μάθεις την γλώσσα ενώ δουλευεις ταυτόχρονα, το οποίο είναι φυσικά καλό αλλά απέχει πολύ απο αυτό που υπονοείται.

Σχετικά με τους φόρους εσόδων από τα ακίνητα, πάλι λαθος τα λεει ή μαλλον δεν τα λεει ολα. Εδώ, όλα τα ακίνητα ειχαν και έχουν χαράτσι ανεξάρτητα από το αν τα νοικιάζεις ή αν ζεις μέσα. Εχει κι αυτό λογική αφού δεν επιτρέπει να αφεθει το ακίνητο χωρις καποια χρήση.

Τέλος, ο συγγραφέας ξέχασε να αναφέρει πως στις Βρυξέλλες σε οποια δημόσια υπηρεσία και να πάς, μιλάνε γαλλικά ακόμη και στο τμήμα για τους αλλοδαπούς... . Αυτό σημαίνει πως ο ογκολόγος που θα περάσει έξι μήνες μαθαίνοντας τα πολύ βασικά Φλαμανδικά, δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει σε περιπτωση που ερθει στην πρωτεύουσα..

Αυτές τις μικρές ανακρίβειες θα ήθελα να διορθώσω, χωρίς φυσικά να διαφωνώ με το γενικότερο πνεύμα του αρθρου..
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 6

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ρεπορτάζ
Μνημόνιο
Συνεντεύξεις
Οικονομική κρίση
Κοινωνικά θέματα
Απασχόληση και ανεργία